Plusz ötmillió a Komárom-Érsekújvár térségnek

Mint arról beszámoltunk, Érsekújvár és Komárom térségét – Ógyalla és Bajcs részvételével – Fenntartható Városi Fejlesztési Területté nyilvánították. Ez azt jelenti, hogy az érintett négy önkormányzat számára sokmilliós pénzkeret válik elérhetővé, amit különböző, az uniós elvárásoknak megfelelő beruházásra költhetnek el.

A 18 fenntartható városi fejlesztési terület szürkével jelölve

Eredetileg 25,5 millió euró uniós forrásból származó pénzcsomagot különítettek el a Komárom-Érsekújvár Fenntartható Városi Fejlesztési Terület (ÚMR – územie udržateľného mestského rozvoja) részére, ám nemrégiben kiderült, közel ötmillió euróval többet meríthet a térség: összesen 30,2 millió euróra pályázhat a négy önkormányzat 2027-ig.

Komoly siker ez a régiónak, részben azért, mert országszerte csak további 17 fenntartható városi fejlesztési terület alakulhatott meg. Ráadásul a négy önkormányzatnak versenyeznie sem kell más pályázókkal, „csupán“ a feltételeknek, játékszabályoknak és előírásoknak megfelelő kérelmet benyújtani: a forrás rendelkezésre áll. Az EU – és a régiófejlesztési minisztérium – ugyan nagyvonalakban meghatározza, milyen fejlesztéseket és beruházásokat lehet megvalósítani a pénzcsomagból, ám a konkrét stratégiai irányelvek, pályázati lehetőségek kidolgozásában már maguk az érintett önkormányzatok is részt vesznek, sőt, gyakorlatilag döntési helyzetben vannak a Nyitra Megyei Partnerség Tanácsokon keresztül, melynek önkormányzatokat (is) tömörítő kamarájának elnöke Keszegh Béla, Komárom polgármestere.

Érsekújvár és Komárom polgármestere

Kérdésünkre elmondta, legutóbb októberben ülésezett a tanács, a városi fejlesztési terület önkormányzatainak képviselői pedig múlt pénteken egyeztettek arról, pontosan milyen célokra merítenének a 30 milliós pályázati keretből – a 4 település alapvetően népesség-arányosan hívhat le pénzeket, vagyis Komárom és Érsekújvár nagyjából 12-13 millió euróra számíthat.

Alapvetően környezetbarát, zöld megoldásokat előtérbe helyező beruházásokra lehet támogatásokat meríteni, például rekreációs és sportfejlesztésekre, hulladékgazdálkodásra, közlekedésre, az életkörnyezet javítására. Keszegh Béla elmondta, Komárom a termálfürdő felújítását, az uszoda és a korcsolyapálya fejlesztését – befedését – szeretné ebből a forrásból finanszírozni, illetve olyan speciális munkagépek vásárlását is, amelyekkel az életkörnyezetet tennék jobbá.

A közös stratégiai dokumentum januárra készülhet el, ezt követően a minisztériumnak is jóvá kell hagynia. Előreláthatólag leghamarabb a jövő nyár folyamán lehet majd benyújtani konkrét támogatási kérelmeket.

(cs)

Top