Petíció a határon átnyúló családegyesítésért

Aláírásgyűjtés indult annak érdekében, hogy engedélyezzék a Szlovákiában élő személyeknek Magyarországon élő családtagjaik, közeli hozzátartozóik meglátogatását – illetve a határ túloldalán élők ideutazását. Egyúttal azt is kérik, hogy a családlátogatásból visszatérőkre ne vonatkozzon a kötelező kéthetes karantén. A petícióhoz csatlakozók szerint megfelelő szabályok betartásával nem jelentene egészségügyi kockázatot a határzár lazítása.

csalad_peticio

„Rengeteg szlovák állampolgárt választottak el Magyarországon élő rokonaitól, párjától. A vírus miatti bizonytalanság felőrli az embereket. Többen mindezzel úgy kell szembenézzenek, hogy nem láthatják közeli hozzátartozójukat. Szeretnénk kérni, hogy méltányosságból biztosítsa az átjárhatóságot a személyforgalom részére a szlovák-magyar határon“ – áll a szlovák kormányfőnek címzett petícióban, melyben az aláírók kérik a határátlépés lehetővé tételét Magyarország irányába, bizonyos feltételekhez kötve.

Ha valaki igazoltan csakis rokonát látogatná meg, miközben sehol máshol (üzlet, benzinkút, gyógyszertár) nem áll meg, továbbá a határátlépést is megfelelően nyilvántartják, nem jelentene egészségügyi kockázatot a határon áthaladó személyforgalmat érintő tiltás lazítása – vallják az aláírók, akik szerint a fenti szabályok betartóit visszatérésükkor mentesíteni kellene a kötelező vesztegzár alól is. „Ahogy a munkahelyükre ingázók sem emelték meg jelentősen a fertőzöttek számát, úgy a családjukhoz ingázó emberek sem jelentenek kiemelt kockázatot” – fogalmaz a petíció.

erzsebet

Az online petíciót a Dél-Komáromban élő Dala Orsolya indította április 21-én. A petícióban megfogalmazott kérést már el is küldte Igor Matovič szlovák miniszterelnöknek, amire választ is kapott. Ebben az áll, hogy a kormányhivatal továbbította a kérelmet az országos tiszti főorvos és a további illetékesek részére, annak ellenére, hogy a petíció nem felel meg maradéktalanul az előírásoknak – például nincs petíciós bizottság. Ugyanakkor az aktualitása miatt foglalkoznak majd a témával.

Dala Orsolya kérdésünkre elmondta, a peticie.com oldalon tovább folytatódik az aláírásgyűjtés, a cél az, hogy legalább 10 ezren támogassák kérésüket – lapzártánkig 3 ezren csatlakoztak (jelenleg, cikkünk írása után egy héttel 3809-nél jár a számláló), a legtöbben komáromiak, de például Budapestről is sokan írták alá.

„Ha nem vesznek minket kellőképpen komolyan, akkor mindent meg fogok tenni azért, hogy a petíció minden előírásnak megfeleljen, és teljesen hivatalos legyen. Szeretném elérni, hogy mind viszontláthassuk szeretteinket. Magánszemély vagyok, magyar állampolgár, így nem tudok mást tenni, mint szépen kérni” – fűzte hozzá az online petíció elindítója.

(cs)

(Cikkünk a Delta múlt heti számában jelent meg.)

Top