Pénteken nyílik az ügyfélkapu

KOMÁROM. Pénteken, május 6-án megnyílik a központi városi fogadóiroda a Klapka téren, az egykori Madách könyvesbolt helyén. Szinte minden városi hivatali ügyet el lehet majd intézni egy helyen.

SONY DSC

Tavaly született döntés arról, hogy egy központi ügyfélkaput alakít ki a komáromi városi hivatal, ahol az önkormányzati ügyek többségét egy helyen intézhetik a lakosok. A Klapka téren, közvetlenül a városháza mellett nyílik meg az ügyfélkapu pénteken. Jelenleg az utolsó munkálatokat végzik az irodahelyiségen.

Mint azt Fekete Tamás, a városi hivatal elöljárója lapunknak elmondta, 5 ügyfélfogadó asztallal várják a lakosokat. Ide kerül a városi hivatal iktatója, továbbá az anyakönyvi hivatal épületéből a hitelesítő irodát is ide helyezik át, a hitelesítési illeték is befizethető lesz a helyszínen. „Tehát lesz egy pénztár is. Azt tervezzük, hogy néhány hét múlva már nemcsak a hitelesítési illetéket, hanem például a helyi adókat is be lehet majd itt fizetni“ – magyarázta a hivatalvezető. A terv, hogy a többi három ügyfélfogadó asztalnál a városi hivatal 6 főosztályának ügyeit lehet majd intézni, mindhárom hivatalnok két-két feladatkörben lesz illetékes. Alapvetően informatív jellegű ügyintézés zajlik majd, a bonyolultabb esetekben az illetékes főosztályokhoz irányítják az ügyfeleket.

Az új fogadóirodát a törvényben előírt módon, azaz akadálymentesen alakították ki, de arra is ügyeltek, hogy a kisgyermekes családoknak kedvezzenek – egy kicsiny gyereksarok lesz az épületben, ahol a picik lefoglalhatják magukat, amíg szüleik ügyes-bajos dolgaikat oldják. Fekete Tamás elmondta, egy bankautomatát is szerettek volna elhelyezni a közelben, azonban ez a műemlékvédelmi hivatal kifogásai miatt egyelőre nem valósulhatott meg, ugyanakkor bízik benne, hogy a közeljövőben sikerül mindenki számára megfelelő helyet találni a pénzkiadó berendezésnek. Ami a költségeket illeti, a költségvetésben elkülönített szükséges pénzösszegen felül, az iroda bútorzatát, berendezését egy szponzor ingyenes felajánlásából tudták csak megoldani. Az ügyfélkapu eleinte a már megszokott ügyfélfogadási időben áll a lakosok rendelkezésére, azaz hétköznap délelőtt mindig, péntek kivételével pedig délután is néhány órára – a legtovább szerdán, délután 16.30 óráig. A nyitvatartás, illetve az ügyfélkapu működése még módosulhat, függően attól, hogy az első hetekben mik lesznek a tapasztalatok, a lakossági észrevételek.

Az ügyfélkapu megnyitásával egyéb szerkezeti átalakítások is lesznek a városi hivatalban, ám ezek részleteiről Fekete Tamás egyelőre nem kívánt bővebben beszélni, mint mondta, a képviselő-testület következő ülésén tájékoztatnak erről. Annyit elárult, hogy a fogadóirodába szükségszerűen 3 új alkalmazottat vesznek fel, és főépítészi pozíciót hoznak létre, miközben egyetlen városi hivatalnokot sem bocsátanak el.

(csá)

Top