Papa, ha meghal – ősbemutató Komáromban

Első nagyszínpadi bemutatójára készül a három éve működő Dialóg nonprofit szervezet: Soóky László komédiájának ősbemutatóját augusztus 31-én 19 órakor tartják a komáromi Városi Művelődési Központ színháztermében.

Dialóg1

A Papa, ha meghal című abszurd komédia egy széthullott család, közösség történetét mutatja be, hogy mi történik, amikor egy januári zimankós napon váratlanul meghal a Papa. A Papa, aki a közösség életében mindenkinek a sorsát meghatározta, s meghatározza halála után is. A Papa azonosítása cseppet sem egyszerű, hiszen összezúzta magát a terméskövön, és csak egy karizmatikus testrésze maradt épen. Az azonosítási folyamat viszont megidézi az emlékeket, és vannak ilyen emlékek, és olyan emlékek is… A temetési szertartás próbája összekeveredik az azonosítási eljárást végző hivatalos szervek intézkedésével, a kérdés csak az, ki hogyan szavaz: Papával vagy nélküle folytatódik-e a közösség élete.

68344270_891205334611695_1004536655182299136_n

Telihay Péter, az előadás rendezője, akinek a Komáromi Jókai Színház művészeti vezetőjeként legendás előadások fűződnek a nevéhez, így vall Soóky László komédiájáról: „A Soóky-darab egy búcsi Godot-ra várva. Az apa, mindenki Papája, de végig nem tudjuk, hogy létezik-e, vagy sem. Mindenki a maga módján viszonyul a Papához, mindenki mást vetít bele: egy hiány, egy vágykép, minta, vagy idol, igazodási pont. Akár egy isten, aki mindenféle alakban időnként közénk keveredik, s mi nem vesszük észre, hogy ő az, és ebből nagyon mulatságos helyzetek adódnak. Ő volt a Férfi a faluban, ezért mindenkinek van vele valamilyen kapcsolata: szenvedélyes, vagy lírai. Van, aki áldozat, vagy feleség, s van, aki szajha, kitartott. Ebből áll össze egy izgalmas és mulatságos világ, amiben ott vagyunk mi is. Olyan, mintha mi lennénk, mintha mi keresnénk az apát, és mi keresnék istent ebben az apában. És ez néha nagyon humoros, groteszk, néha nagyon lírai, fájdalmas.”

Dialóg2

Az előadásban olyan szlovákiai magyar színészek lépnek színpadra, akik már régóta ismerik egymást, ebben a felállásban azonban még sosem játszottak együtt. Papa szerepében Culka Ottó, a családtagok: Szvrcsek Anita, Jókai Ági, Horváth Sebestyén Sándor, Varga Lívia, Dósa Zsuzsa, Molnár Xénia és Szoták Andrea. Az előadás látványvilága Hircsu Mariann tervei szerint készült, az előadásban szereplő bábokat Gál Lívia és Nano Boglárka készítette, zeneszerző Siposs Dávid, dramaturg Varga Emese, az rendező asszisztenseként Balaskó Edit dolgozott a produkcióban.

-ve-

Top