Óvatos nyitás engedélyezését kéri Komárom

Keszegh Béla, Komárom polgármestere levélben fordult Ján Mikas országos tiszti főorvoshoz. Ebben javasolja, hogy kísérleti jelleggel, szigorú biztonsági intézkedések betartása mellett engedélyezzék bizonyos kulturális, egyházi és sportesemények megtartását Komáromban, korlátozott nézőszám mellett, illetve az éttermek és vendéglők teraszai is megnyithassanak a városban. Ha Komáromban beválik az óvatos nyitás, a polgármester szerint országszerte is lehetne alkalmazni.

Keszegh Béla levelében hangsúlyozza, Komárom város rendszeresen részt vállal a tesztelésben, biztosítja az iskolák újranyitásához a szűrést, a munkahely védelme érdekében a cégekben is tesztelési pontokat létesít, a hivatalnokokat és a városi cégek alkalmazottjait ugyancsak rendszeresen teszteli. Megjegyzi ugyanakkor, kétségei vannak a teljes körű tesztelés hatékonyságával kapcsolatban – szerinte a célirányos tesztelés ésszerűbb lenne.

„A tesztelési eredmények sokat javultak az elmúlt 3 hónapban, ugyanakkor a lakosok még nem látják azt a pontot, amikor visszatérhetnek a szokásos életükhöz. Ebből adódóan szeretnénk megfogalmazni egy javaslatot, amihez az illetékes szerv engedélye szükséges” – írja Komárom vezetője, hozzátéve, a város javaslata kísérleti jellegű, azaz egyelőre – próbaképpen – Komáromban lehetne bevezetni, de pozitív tapasztalatok esetén más városokban is alkalmazható lenne.

A komáromi javaslat lényege a felelősségteljes és biztonságos nyitás, „mivel ez a vírus már nem tűnik el, így meg kell tanulni együtt élnünk vele”. Az óvatos nyitás során alapvetően három biztonsági követelményt kellene betartani:

1. oltási igazolás megléte, vagy igazolás arról, hogy valaki átesett a koronavírus-betegségen (90 napnál nem régebbi), vagy aznapi negatív koronavírusteszt (antigén vagy PCR),

2. biztonságos távolság megtartása,

3. megfelelő védőeszköz: FFP2-es reszpirátor használata, fertőtlenítés.

A fenti feltételek betartása mellett Komárom az alábbi események és szolgáltatások engedélyezését kéri az országos tiszti főorvostól:


1. A helyi futballcsapat mérkőzéseinek megrendezése nézők előtt – kinti lelátón, a nézők közt kellő távolsággal, belépés csak aznapi negatív antigénteszttel, a városi rendőrség felügyelet mellett, FFP2-es arcmaszkban.

2. Szabadtéri kulturális rendezvények – kinti lelátón, a nézőszám korlátozásával, a látogatók közt kellő távolsággal, belépés csak aznapi negatív antigénteszttel, a városi rendőrség felügyelet mellett, FFP 2-es reszpirátorban.

3. Szolgáltatások az éttermi teraszokon – kültéren, a vendégek közt kellő távolsággal, belépés csak aznapi negatív antigénteszttel.

4. A helyi bolhapiac teljes működése – belépés csak aznapi negatív antigénteszttel, a városi rendőrség felügyelet mellett, FFP2-es arcmaszkban.

5. Egyházi szolgálatok – beltéri esemény – a hívek közt kellő távolsággal, belépés csak aznapi negatív antigénteszttel, FFP2-es reszpirátorban.


Amennyiben a felsorolt rendezvények, illetve szolgáltatások bármelyikére engedélyt kap Komárom, a város készen áll arra, hogy biztosítsa az előírások betartását – írja a polgármester.

„Meggyőződésünk, hogy a nagy számban végzett antigéntesztelésnek – ahogy a szakemberek is javasolják – nem a büntetésre kéne épülnie, hanem a jutalmazásra. Nem az ellenőrzés fenyegetettsége tudja bevonni igazán a lakosokat, hanem az a tény, hogy ezzel további lehetőségek nyílnak meg előttük. Lehet ez egy focimeccs, egy vasárnapi istentisztelet vagy egy kávé a belvárosi teraszon. Figyelve az eseményeket nehéz elhinni, hogy teljesen eltűnik a vírus. Emiatt volna szerencsés megtalálni a biztonságos módját annak, hogy az emberek újra élhessenek. Mert a szellemi terhelésnek is vannak korlátjai és a gazdasági visszaesésnek is vannak bizonyos tűréshatárai” – fejti ki Keszegh Béla.

A polgármester szerint a vázolt javaslat minden olyan racionális szempontot figyelembe vesz, ami az eddigi járványügyi intézkedések része volt, ezért reméli Ján Mikas országos tiszti főorvos gyors és pozitív válaszát. „A helyi közegészségügyi hivatal is nagyszerű munkát végez, ezért is bízunk abban, hogy a járványhelyzet kezelésében szoros együttműködve léphetünk előre. Az emberek érdekében, akár jó példát mutatva másoknak” – zárul Komárom polgármesterének levele.


Csökken a fertőzöttség

Régió. A szombati tömeges tesztelés adatai szerint tovább csökkent a fertőzöttség Komáromban, már csak 0,13 százalékos. A tapasztalatok szerint ez egyben azt is jelenti, hogy az egész Komáromi járás heti eredményei is javulnak.

A Covid-automata szerint ezen a héten is piros besorolású a Komáromi járás, ami azt jelenti, hogy 14 napnál nem régebbi negatív koronavírustesztet kell felmutatnunk ahhoz, hogy némileg szabadabban mozoghassunk – például munkába járhassunk.

Ugyanakkor a fertőzöttség vélhetően az egész járásra vonatkozóan újra jelentősen javult, hiszen Komáromban a szombati napon (április 10.) 5379 személyt teszteltek le, és csak 7 pozitív esetet szűrtek ki. Ez 0,13 százalékos fertőzöttségi arányt jelent, miközben egy hete ugyanez az adat 0,25 százalék volt. Bár nemcsak a fertőzöttség alakulását veszik alapul, hanem például a koronavírussal kórházban kezelt betegek számát is, a jövő héttől így is indokolttá válhat járásunk enyhébb fokozatba sorolása. A rózsaszín besorolás (a szomszédos Érdekújvári járás már most ide tartozik) azt jelentené, hogy 21 naposnál nem régebbi negatív teszttel is szabadabban mozoghatnánk.

Az ország egészét még ezen a héten is fekete kategóriába sorolják, ám az illetékesek nyilatkozatai szerint jövő hétfőtől jó eséllyel enyhül a fokozat. Összefüggésben ezzel valószínűleg az iskolák további évfolyamai is megnyithatnak április 19-től (lehet, nem minden járásban), ám erről egyelőre nem született végleges döntés. Eduard Heger kormányfő szerint jövő hétfőtől újra fogadhatnának vásárlókat és ügyfeleket azok az üzletek és szolgáltatók, amelyek igénybevételéhez nem kell megválni a szájmaszktól – ennek részleteiről szerdán tájékoztatnak.

Friss: Komáromban április 19-től a 8. és 9. évfolyamok nyílnak


(cs)

(Cikkünk a Delta eheti számában jelent meg.)

Top