Összeültek a városatyák Komáromban

Múlt csütörtökön ismét üléseztek a városatyák. Ezúttal sem sikerült minden pontot átvenniük, így a jövő héten folytatják.

Az interpellációk során Andruskó Imre (Híd) arra hívta fel a figyelmet, hogy sokakban megütközést keltett, hogy az idei polgármesteri díjak átadására nem hívták meg Kiss Péntek Józsefet, aki a díjazott GIMISZ színpad „atyja“ volt, s a múltban hosszú évekig vezette. Szerinte a városvezetés ebben hibázott, s mivel a fenntartó gimnázium igazgatójaként ő vette át az elismerést, emiatt őt magát is kritika érte. Novák Tamás (független) alpolgármester úgy vélte, nem történt mulasztás, mivel a GIMISZ fenntartóját meghívták,  s a gimnázium bárkit hívhatott volna a díjátadóra. Andruskó szerint azonban a díj átadójának kell meghívni az érintetteket.

Megoszlottak a vélemények az idei Komáromi Napokról, volt, aki dicsérte a programok sokszínűségét, s a látogatottságot is, többen viszont arra mutattak rá, hogy – rossz idő ide vagy oda – túl kevés embert mozgatott meg. Párhuzamot vontak a Bátorkeszi Borfesztivállal, mondván, arra a rendezvényre a 12 eurós jegyek mellett is 11 ezren látogattak ki két nap alatt. Elhangzott, a Komáromi Napok reklámozását a jövőben profi csapatra kellene bízni.

Az ülés teljes videofelvétele

A képviselők megszavazták a 2013-as zárszámadását, a város 421 ezer eurós veszteséggel zárt. A képviselők pártállástól függetlenül leszögezték, javulás állt be a költségvetés teljesítése terén azóta, hogy Bohumír Kóňa vezeti a gazdasági főosztályt. Dubány Imre (Híd) kiemelte, pozitívum, hogy a betervezettnél sokkal hatékonyabban tudta behatjani a város a kintlevőségeit, negatívum viszont, hogy az ingatlan- és telekeladásból csak az előirányzott összeg töredéke jött be. Keszegh Béla (független) arra mutatott rá, a számokból kiderül,  hogy a város az elmúlt években nagyon rosszul teljesített a külső források – pl. uniós pénzek – bevonása terén. Az elmúlt években több pályázati pénzt hívott le Izsa község, mint Komárom, ami sokat elárul a mostani városvezetésről – tette hozzá.

Hosszabb vita bontakozott ki arról a 307 ezer eurós összegről, illetve felhasználásáról, amely egy részvénycsomag – 3 százalékos tulajdonrész a kikötőben lévő ingatlanokat kezelő részvénytársaságban – eladásából folyik be. Keszegh Béla szerint fontos leszögezni, hogy itt nem az állami tulajdonban lévő kikötői telkek eladásáról van szó, semmi olyasmiről, ami bármiben is befolyásolná például egy sétány kialakítását a Duna-parton. Ezzel Bastrnák Tibor expolgármester írására utalt, aki elherdált értéknek és baklövésnek nevezte a tranzakciót, s állította, a 3 százalékos tulajdonrészt korábban ő szerezte meg. Dokumentumok azonban bizonyítják, ez nem így van, hiszen a részvényekkel kapcsolatos szerződést Pásztor István korábbi polgármester írta alá. Minden képviselő – beleértve a Híd frakció tagjait – egyetértett abban, hogy helyes lépés volt az eladás, mivel a tulajdonrészből semmilyen más módon nem származhatott volna haszna a városnak.

Ezt a bevételt a városvezetés a már betervezett iskolafelújításokra javasolta költeni. Hortai Éva (Híd) azonban rámutatott, az elfogadott költségvetés szerint az iskolák felújítását a város saját forrásból fedezi, és nincs ok arra, hogy egy újabb pénzforrást szavazzanak meg erre a célra. A testület ezért elutasította a városvezetés elképzelését. Megszavazta viszont, hogy a 307 ezer euróból finanszírozzák a városi vízmű, a KomVak tisztítóállomásának bővítését. Pontosabban csak a 256 ezer eurónyi, 5 százalékos önrészt kell a városnak biztosítania, mivel a szennyvíztisztító fejlesztésére a KomVak 4,9 millió eurót nyert uniós forrásból.

(csaba)

Top