Összefogást hozhat a választási eredmény

Az EP-választások eredménye felkavarta a politikai állóvizet a Komáromi járásban, az MKP jobban került ki a megmérettetésből.  Intenzív háttértárgyalások kezdődtek arról, hogy régiónk két vezető pártja milyen stratégiával készüljön az őszi önkormányzati választásokra. Jelenleg reális esély mutatkozik arra, hogy Komáromban összefogjon a Híd és az MKP, és közös polgármester-jelöltet indítson.

A választások eredményeit értékelő nyilatkozataikban mind az MKP, mind a Híd vezető régiós politikusa olyan értelemben nyilatkozott, hogy az őszi önkormányzati választások előtt összefogásra van szükség.  A jelek szerint több járási településen is lehet együttműködés a két párt között. Míg az európai parlamenti választások előtt kevés esély mutatkozott arra, hogy Komáromban közös polgármester-jelöltet indítsanak, most ez már reálisabb lehetőségnek tűnik.

A Híd nyitott az összefogásra

Bastrnák Tibor, a Híd komáromi szervezetének elnöke nem tartja meglepetésnek a választási eredményt, szerinte a rendkívül alacsony részvétel miatt ez a választás arról szólt, kinek vannak elkötelezettebb szimpatizánsai. „A másik komáromi jelölttel, Cúth Csabával együtt megtettük azt, amiért a párt jelölt minket. Hoztuk a karikákat, húztuk a járást. Az MKP mindkét járási jelöltjét sikerült megelőznöm, csak Csáky Pál kapott nálam több karikát” – értékelt a volt komáromi polgármester.

Felvetésünkre, hogy az eredmények tükrében hogyan készül majd a Híd a komáromi önkormányzati választásra, kijelentette: „Szeretnénk elkerülni, hogy a legutóbbi választásokhoz hasonló helyzet álljon elő, amikor két magyar jelölt versengett, ám végül egy harmadik futott be győztesnek, aki bár szimpatikus volt, de kiderült, sajnos nem ért a város vezetéséhez, nem alkalmas a polgármesteri munkára.” Hozzáfűzte, ennek érdekében az MKP-val és civilekkel is készek összefogni.  „Olyan jelöltet szeretnénk, aki rátermett, integráló személyiség, van elképzelése a város jövőjéről, s tudja, mi fán terem az uniós alap” – zárta nyilatkozatát.

Bastrnák: már eleget voltam polgármester

Az elmúlt hónapokban a leggyakrabban Andruskó Imre, Bastrnák Tibor és Varga Tamás neve hangzott el a színfalak mögött, amikor a Híd lehetséges komáromi polgármester-jelöltjei kerültek szóba. Bastrnák Tibor erre reagálva azt mondta, Varga Tamás és Andruskó Imre is letett már valamit az asztalra, így megfelelő, alkalmas jelölteknek tartja őket. Önmagáról szólva megemlítette: „Nekem van a legnagyobb tapasztalatom e téren, de már eleget voltam polgármester, nem muszáj, hogy ismét az legyek. Szívesen segítek bárkit, aki alkalmas erre a posztra. Nem kívánok indulni” – jelentette ki. Úgy tudjuk, az EP-választások után egy újabb név is bekerült a kalapba, mégpedig Vörös Péteré, aki megerősödött, hiszen hamarosan parlamenti mandátumhoz juthat (lásd kapcsolódó cikkünket).

Petheő: meg kell szólítanunk mindenkit

Petheő Attila, az MKP járási elnöke hangsúlyozta, a megyei választásokat követően ez volt a második olyan választás, amelyet sikerült megnyerniük a járásban.  „De ez még csak a második állomás a megkezdett úton. Most jött el az ideje annak, hogy elkezdjünk a helyi, regionális dolgokról közösen beszélni“ – jelentette ki arra a kérdésünkre, milyen hatással lesz az MKP-ra a régiónkban elért sikere. „A magyaroknak a jövőben össze kell fogniuk a szavazatok megoszlásának elkerülése érdekében. Győztesként kellő alázattal meg kell szólítanunk mindenkit, dolgozzunk közösen azon, hogy hiteles embereket juttassunk az őszi választásokon az önkormányzatainkba“ – vázolta a jövőt az MKP vezető régiós politikusa, hangsúlyozva, ennek érdekében pártokkal és civilekkel is meg tudnának egyezni.

Az MKP berkeiben korábban három konkrét nevet említettek, mint szóba jöhető komáromi polgármesterjelöltet, mégpedig Feszty Zsoltét, Petheő Attiláét és Stubendek Lászlóét. Értesüléseink szerint bővült a kínálat, s Czíria Attila, az MKP komáromi  városi elnöke került fókuszba lehetséges jelöltként.  Állítólag a napokban már zajlottak is nem hivatalos egyeztetések az MKP és a Híd helyi vezető politikusai között egy közös polgármester-jelölt személyéről. „Végre olyan jelöltet, illetve polgármestert szeretnénk Komáromban, de a járás többi településén is, aki a közérdeket az egyéni érdek fölé helyezi, emellett magyar érzelmű“ – reagált információinkra Petheő Attila, azonban sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a háttérmegbeszélésről szóló értesülésünket.

(Csaba Ádám)

Top