Óriási siker a kamionos MikulásRégiószerte nagyon népszerű volt idén a lakszakállasi kamionos Mikulás, 14 különböző helyszínre, főként iskolákba látogattak el.

Az ötletet a Coca-Cola Mikulás adta – a világcég az elmúlt években többször is ellátogatott Észak- és Dél-Komáromba. Patócs Krisztián és felesége, Patócs Soós Kinga arra gondoltak, milyen jó lenne, ha a régióban is lenne egy kamionos Mikulás, aki nem csupán a járási székhely főterén áll meg kétévente, hanem kisebb településeken, iskolákat meglátogatva is megörvendezteti a gyerekeket.

mikulas_kamionMegérkezett a Mikulás a komáromi Munka Utcai Alapiskolához

Két éve dédelgették a tervüket, melynek megvalósításához elsősorban egy kamionra volt szükségük. A járművet végül Krisztián munkaadója, a Ruppenthall fuvarozási vállalat bocsátotta rendelkezésükre – Böpple Adrianna cégtulajdonos készségesen támogatta az újdonságot jelentő elképzelést.

Tavaly kicsiben, még csak Lakszakállason már elindult a Mikulás kamionos akció, idén viszont már 13 további régiós helyszínre is eljutottak: Komáromban a Jókai Mór Alapiskolához és a Munka Utcai Alapiskolához, de jártak Gútán, Lakszakállason, Tanyon, Nagymegyeren, Nyárasdon, Nemesócsán, Nyáradon, Zsigárdon, Fölaranyoson az Aranyhal-panziónál, Füssön és Dunaszerdahelyen is.

mikulas_k2

Egy 10-15 tagból álló csapat hatalmas munkát végzett annak érdekében, hogy a kamionos Mikulás örömet szerezhessen a gyerekeknek. Patócs Krisztián, aki maga vezette a kamiont, elmondta, nem is gondolták volna, mennyi mindenre kell figyelni. Már egy hónappal december 6. előtt végigjárták a helyszíneket, pontos tervet, forgatókönyvet készítettek a majdani útvonalról. Később elkezdték díszíteni a kamiont, ami teljes egy héten át tartott, vasárnaptól vasárnapig minden nap reggel nyolctól este hétig „öltöztették” a Mikulás járművét – többek között 420 méternyi LED-fényizzó láncot szereltek fel.

mikulas_k3

A díszletet Barthalos Katalin tervezte, festette és kivitelezte. A Mikulás szerepére Nagy Péter vállalkozott. Sokat segített id. Kucsora István és csapata, akik a lépcsőket tervezték, hogy minél könnyebb legyen a kamionra való feljutás. A jármű díszítésének finanszírozásában a lakszakállasi önkormányzat vállalt főszerepet. Soós Zoltán pedig szinte minden munkafolyamatnál feltűnt. Az egész akció fontos mozgatórugói a lakszakállasi VaLAKik örökmozgó táncosai voltak – ha kellett énekeltek, csomagot osztottak, táncoltak. Mindezt egyetlen célért: hogy fülig mosolygós gyermekarcokat lássanak.

Egy hét alatt a jármű összesen 452 kilométert tett meg a régióban, az ezzel kapcsolatos költségeket a Ruppenthall vállalta magára. Az önkormányzatok csomagokat készítettek, de voltak olyan esetek is, amikor a szülők saját maguk állítottak össze ajándékcsomagokat a gyermekeik számára. Ezeken kívül közel 3000 csomagot osztottak szét a gyerekeknek az egyhetes Mikulás-körút során.

mikulas4

Egyértelmű siker a régiós Mikulás kamion. Sokan már most jelezték, hogy szeretnék, ha jövőre hozzájuk is ellátogatnának. Nemcsak iskolák, önkormányzatok, de nagyobb áruházak is érdeklődnek. Patócs Krisztián hangsúlyozta, nagyon örülnek minden megkereséseknek, de jól át kell gondolniuk, mire vállalkoznak majd: nyilvánvalóan határt kell szabniuk a helyszínek számát illetően, mert az erejük és az idejük nekik is véges.

Pint Sándor

Top