Öregedik az ország, kevés a gyerek régiónkban

Még tavaly, a karácsonyi ünnepek előtt tette közzé a Statisztikai Hivatal a 2021-es népszámlálás első eredményeit. A nemzetiségi adatokat, továbbá a községekre lebontott számokat még nem hozták nyilvánosságra.

A népszámlálás szerint Szlovákiának 5 millió 449 ezer 270 lakosa van, ami nagyjából 52 ezer fővel több, mint a 2011-es népszámlálási népességi adat. Az összlakosság 49 százaléka férfi, 51 százaléka nő. Az ország népességének 98,9 százaléka szlovák állampolgár.

Ľudmila Ivančíková, a statisztikai hivatal demográfiai osztályának igazgatója elmondta: a népszámlálás eredményei igazolták, hogy Szlovákia népessége elöregedőben van. A teljes lakosságot tekintve a gyermekkorúak (0 és 14 év közöttiek) számaránya 16 %, a munkaképes korúaké (15-64 évesek) 67 %, az időseké (65 év felettiek) pedig 17 %. „A 2011-es adatokkal összehasonlítva jelentősen nőtt a 65 év feletti lakosok aránya minden megyében, a legszignifikánsabban Trencsén megyében” – jegyezte meg a szakember.

A Komáromi járásban 100 952 személy él, ami azt jelenti, 10 év alatt csaknem 3 ezer fővel csökkent a népesség – ami ellentétben van az országos növekedéssel. A lakosság 51,22 százaléka nő, 48,78 százaléka férfi. Járásunk népességének 1,77 százaléka nem szlovák állampolgár (összesen 1791 fő), ennél nagyobb arányban csak Pozsony négy városrészében, valamint a Szenci és Szobránci járásokban élnek külföldi állampolgárok. Régiónk esetében többségükben nyilvánvalóan magyar állampolgárok. A Komáromi járásra is jellemző az elöregedés, csupán a népesség 13,17 százaléka gyermekkorú (0 és 14 év közötti). Ennél kisebb arányt csak az Érsekújvári és a Miavai járásokban mértek. Ez kedvezőtlen adat a jövőre nézve.

Az adatokat fokozatosan teszik közzé az elkövetkező hetekben. Régiónk szempontjából a legjobban várt adatok a nemzetiségre, anyanyelvre vonatkoznak. Úgy tudjuk, az ezzel kapcsolatos első számsorokat január 20-án hozza nyilvánosságra a Statisztikai Hivatal.

(cs)

Top