Online jelentkezés a munkaügyi hivatalban

A „maradj otthon” jelige lassan egy éve életünk részévé vált. A romló járványügyi helyzetre reagáltak az állami intézmények is, a kijárási tilalom alatt szigorúbb óvintézkedések léptek érvénybe. A komáromi munkaügyi hivatal felhívja a lakosok figyelmét, hogy a rendkívüli helyzet ideje alatt megváltoztak a munkanélküli-nyilvántartásba való bejelentkezés feltételei.

A Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal komáromi kirendeltsége tájékoztatja ügyfeleit, hogy a vírus terjedésének megelőzése érdekében azok, akiknek megszűnt a munkaviszonyuk Szlovákiában vagy külföldön, egyúttal nem számítanak átmenetileg munkaképtelennek, postán vagy e-mailben jelentkezhetnek be a nyilvántartásba.

A postai, illetve online regisztráció a következő lépések betartása mellett javasolt:

• A bejelentkezéshez szükséges kérvény a www.upsvr.gov.sk weboldalon található, az oldal bal felén a „vzory žiadostí” linkre kattintva két lehetőség jelenik meg, a „vzory žiadostí pre oblasť služieb zamestnanosti“ címre klikkelve eljutunk a bejelentkezéshez szükséges kérvényhez („Žiadosť o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie“).

• A kérvény kitöltése a munkaviszony megszűnése után legkésőbb 7 naptári nappal javasolt, mivel a nyilvántartásba vett személy az állam biztosítottjának számít, és már az állam fizeti utána az egészségbiztosítási járulékot.

• A kérvénnyel együtt a legmagasabb iskolai végzettséget és a munkaviszony megszűnését igazoló dokumentumokat fénymásolva, postai úton lehet elküldeni vagy pedig szkennelt (akár okostelefonnal készített fénykép) formában a hivatal e-mail címére lehet eljuttatni: kn@upsvr.gov.sk.

• A hivatal dolgozói ellenőrzik a kérvényt, felmerülő kérdés esetén, telefonon vagy e-mailben felveszik a kapcsolatot az ügyféllel.

• A hivatal e-mailben vagy levélben jelenti be, hogy nyilvántartásba vette az adott személyt.

• A munkanélküli segélyt szintén a kérvény kitöltésével lehet igényelni, melyet a hivatal továbbít a Szociális Biztosítóba.

A járványügyi helyzetre való tekintettel a munkaügyi hivatal alkalmazottai kérik az ügyfeleket, hogy személyes látogatás helyett e-mailben (kn@upsvr.gov.sk) forduljanak hozzájuk a kliensek. Csak a legszükségesebb esetekben fogadják személyesen az ügyfeleket, akkor is csak az épület előcsarnokába engedélyezett a belépés. Szájmaszk, kézfertőtlenítés és biztonságos távolságtartás betartása továbbra is kötelező.

Az említett intézkedések ideiglenesek, a járványügyi helyzettől függően változhatnak, ezért kérik az embereket, kövessék figyelemmel a hivatal weboldalát, ahol minden aktuális információ megtalálható.

(d)

Top