Nyújtsunk segítő kezet!

Immáron negyedik éve fognak össze civilek, a városban működő egyházak, éttermek és a városi hivatal szociális osztálya, hogy a fagyos, hideg időben segítséget nyújtsanak az utcán élő embereknek. A komáromi Charita, Hosnédlová Natasa vezetésével, továbbá Kollár Zoltán vállalkozó fogják koordinálni az ételosztást, a tartós élelmiszerek és a meleg takarók gyűjtését.

15170980_1305096016177878_8754234977354559262_n

Jelenleg 40-45 hajléktalan él Komáromban a szociális osztály adatai alapján. Ez néhány fővel több, mint tavaly. Ők azok, akik számára meleg ételt osztanak majd. November közepén, az első fagyok beköszöntekor kezdődik meg az ételosztás a hét három napján – hétfőn, szerdán és pénteken – egy előre elkészített menetrend alapján, mely tartalmazza, hogy melyik étterem vagy egyház készíti majd el az aznapi ételt. A jótékonysági akcióba több mint 15 helyi étterem kapcsolódik be, akik menüboxokban, adagolva csomagolják a kalóriadús, laktató ételeket, valamint a katolikus, református, zsidó, baptista és evangélikus egyházak is rendszeresen fognak főzni a hajléktalanoknak – hangzott el a civilek, egyházak és vállalkozók részvételével zajlott múlt csütörtöki egyeztetésen, melyre a városházán került sor.

Az ételosztás mellett két helyi élelmiszerboltban – a Singellőben lévő Bástya üzletben és a kettes lakótelepen található Bauring boltban – a segíteni akaró polgárok tartós élelmiszer megvásárlásával is hozzájárulhatnak a nemes kezdeményezéshez. Egyelőre ebben a két üzletben lesznek kihelyezve úgynevezett gyűjtőládák, amelyekbe száraz élelmiszert – tésztafélék, rizs, lencse, bab, liszt stb. – helyezhetnek el. Kollár Zoltántól megtudtuk, több élelmiszerbolttal is folyamatban vannak egyeztetések, melyek szintén bekapcsolódnának a gyűjtésbe, így a lista még bővülhet.

A hajléktalanokat segítő akció harmadik pillére a meleg ruhaosztás. Kollár Zoltán elmondta: tavaly a gyűjtés során olyan nagy mennyiségű meleg ruha gyűlt össze, hogy idén abból nem lesz hiány. Nagy szükségük lenne azonban pokrócra, meleg takarókra és paplanokra, de téli sapkákat, kesztyűket és zoknikat is várnak. Mást – kabátokat, nadrágokat, pulóvereket – sajnos nem tudnak átvenni, mivel a raktárak telítettek. A segíteni tudó és akaró polgárok szerkesztőségünkben is leadhatják a meleg takarókat, melyeket továbbítunk a koordinátoroknak, hogy a legmegfelelőbb helyre kerüljenek.

(szénássy)

Top