Nyílik Rák Vikiék gyermekbarát kávéháza

KOMÁROM. Amíg az anyukák kávéznak és női magazinokat lapozgatnak, a kislányok apró tűzhelyen főznek, a kisfiúk kis zongorán püfölik a billentyűket, a közelben víz csobog. Ez az idilli kép hamarosan valóság lesz, hiszen június első felében nyit Rák Viki színésznő és Lakatos Róbert zenész, zeneszerző, a kassai Thália Színház zenei vezetője gyermekbarát kávéháza, a Kút Café. Rák Vikivel még a készülő kávéházban beszélgettünk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Csütörtökön vagy a jövő héten nyílik a Kút Café. A közegészségügyi hivatal jóváhagyására várnak Rák Vikiék.


Ötletes név.

Úgy akartuk, hogy magyarul és szlovákul is jelentsen valamit. A kút szlovákul sarkot jelent, Robiék őszi fesztiváljának is KútFeszt a neve. És az Európa Udvarban álló szökőkút is inspirált a névválasztásban.

Hol kezdődött a Kút Café története?

Kassán. Amíg Robi az Ibusárban lépett fel, a várost járva másfél éves Bendegúz fiunkkal betértem egy bababarát kávézóba. A gyereket beraktam a hatalmas állókába, ami tele volt játékkal, a sok hasonló korú kisgyermek közé, hiszen nagyon szereti a társaságot, mihelyt meglát egy gyermeket, rohan utána, barátkozik. Jólesett, hogy közben nyugodtan megihattam egy kávét, nem kellett szólítgatni, kergetni. Mindez inspirált. Küldtem egy sms-t Robinak, hogy nyitunk egy hasonlót Komáromban.

Miért az Európa Udvarban?

Nyugodt, csendes hely, nem kell attól tartani, hogy ha kifut a gyermek, elüti egy autó. Szemben csobog a szökőkút, és úgy tapasztalom, a gyerekek szeretik a vizet, legalábbis Bendegúz imádja ezt a szökőkutat. A Kút Cafénak lesz terasza, az anyukák onnan is figyelhetik majd a gyermekeiket. Odabent tizenhatan férnek el kényelmesen az asztaloknál, kintre úgy négy-öt asztalt tervezünk.

Amint belépünk, jobbra van egy nagy állóka, amolyan gyermekbirodalom található itt.

Ha Bendegúz hallja a zenét, azonnal a kis zongora mellé ül. A tapétát is eredetileg az ő szobájába vettem, végül ide került, és amolyan interaktív tapéta lett. Lehet rá képeket festeni, fényképeket ragasztgatni, attól függően, melyik gyermeknek, mihez lesz éppen kedve. Úgy látom, a gyermekek fantáziája végtelen, szerintem nemsokára tele lesz kis alkotásokkal a tapéta. A fehér falakról hiányzik még négy festmény a srácoktól, akik a logót készítették. Eszes Attila és Borbély Péter festik majd fel a négy főelemet, a Tüzet, a Vizet, a Levegőt és a Földet.

Érdekli az ezotéria? A Kút Café logójában is szerepel a Jin és a Jang szimbólum, igaz, sárga, kék színekben.

Körben pedig ott a természet, fákkal, madarakkal, középen egy kávéscsésze. Attila és Péter remek logót tervezetek.

rakviki

Mit kínálnak?

Igyekeztünk olyan kínálattal előállni, ami máshol nem, vagy csak ritkán található meg. A kávét sokáig kerestük, végül Érsekújvárban bukkantunk az Ebenica kávéra, egész Szlovákiában csak ott pörköli két srác. Nagyon finom és nincs savanyú utóíze, amit Robival nem szeretünk. Komáromban még sehol nem kínálnak ilyen kávét. Bendegúznak ma sütöttem korong alakú kis sütiket, azt hiszem, a kávéház vendégeinek is ízlenek majd. Zabpehelyliszt, karob por, barna cukor, egy kevés vaj, egy tojás van benne. A közeli háztartási boltban vettem kávéscsésze, lóhere, mosolygós arc formájú lenyomókat, ezek a minták szerepelnek a finom korongokon. Semmi olyasmi nincs a kínálatban, amit nem adnék a gyermekemnek. Kóla helyett egy dunaszerdahelyi BioFarmról szörpök és idénygyümölcsökből készült gyümölcslevek érkeznek, ezekből limonádé lesz. A smoothie-t nagyon szereti Bendegúz is, de kapható majd kakaó rizs-és szójatejből, hiszen gondoltunk az érzékeny gyermekekre. Házi süteményeink lesznek, igazi vajból, igazi tojásból. És találtunk egy remek teát, ami kimondottan arra készült, hogy jeges teát is lehessen belőle készíteni. Télen finom és sűrű lesz a forró csoki. Nyáron kilenc órától este hét óráig, télen öt óráig tartunk majd nyitva.

Apukák is jöhetnek?

Természetesen. Őket leginkább vasárnap délelőtt várjuk, amikor a feleségek otthon főzik a vasárnapi ebédet. Sakkozhatnak, csocsózhatnak, közben remek fröccsöt ihatnak a Molnár Pincészetből származó borokból.

Egy színész-zenész pár kávéházában biztosan lesz műsor is.

Gyermekprogramokkal készülünk. Tervezek meseolvasást is. Tévé nincs a kávéházban, megpróbáljuk gyermekeknek szóló, interaktív műsorokkal lekötni kis vendégeink figyelmét. Szeretnénk segíteni a felvidéki termelőket és az itteni előadókat.

Új szerepben mikor lép legközelebb színpadra?

Októberben. Az Agentúra 8 szervezésében játszom majd Marc Camoletti Leszállás Párizsban című vígjátékában. Edo Kudláč rendezi, augusztusban kezdődnek a próbák. Amúgy azon dolgozom, hogy ne kelljen egész évadra kőszínházhoz szerződnöm. Bendegúz érkezése után sok minden átértékelődött az életemben. A Színházi élet című estet Robival készítettük, Derzsi Györggyel és három zenésszel játsszuk, és szerepelek egy másik Camoletti-vígjátékban is. Ennyi most éppen elég.

Bárány János

Más új helyek is nyílnak: Ébredezik a belváros?

Top