Nyílik a komáromi erőd látogatóközpontja

E hónapban átadják a komáromi központi erőd kaszárnyaépületében létesített új turisztikai fogadóközpontot. Innen indulnak majd a várlátogatások, az iroda költözése napokon belül befejeződhet. A fejlesztés lehetőséget teremt arra, hogy a jövőben a kaszárnyaépület már felújított szárnyába szabad legyen a bejárás és fokozatosan élet költözzön a történelmi falak közé.

Még 2020 őszén derült ki, hogy sikeres volt Észak- és Dél-Komárom közös pályázata: közel másfél millió euróból jelentős fejlesztésekre kerül sor az UNESCO kulturális világörökség várományos listáján is szereplő komáromi erődrendszerben – a központi erődben, illetve a dél-komáromi Igmándi erődben. A Pons Danubii EGTC közreműködésével irányított projekt az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében valósult meg.

Trafóállomás és homlokzat-felújítás

Az észak-komáromi fejlesztések közel 950 ezer eurónyi támogatásból valósultak meg, három lényeges elemből álltak és gyakorlatilag már tavaly őszre befejeződtek. Kevéssé látványos, mégis nagyon fontos, hogy elkészült egy trafóállomás az Újvárban található kaszárnyaépületben, illetve lefektették a fő villanyvezetékeket, ami megoldja az Újvár és az Öregvár energiaellátását. Ez alapfeltétele annak, hogy a későbbiekben további szolgáltatásokkal bővüljön a központi erőd, kiépülhessen a közvilágítás, illetve más tevékenységek, oda illő turisztikai vállalkozások is megtelepedhessenek a központi erőd területén.

A kaszárnyaépület homlokzatának egy újabb része is teljesen megújult, ám az előzetes tervekhez képest sajnos csak valamivel kisebb szakaszon. Ennek oka, hogy az elszabaduló építőanyagárak miatt ennyire jutott – tudtuk meg Ozimy Andrejtől, a várlátogatásokat szervező Pro Castello Comaromiensi közhasznú nonprofit szervezet igazgatójától.

Kulturált módon fogadhatják a turistákat

A beruházás legfontosabb része azonban az új turisztikai látogatóközpont kialakítása. Eddig a várlátogatásra érkező turisták a városi rendőrség épületében lévő jegypénztárban váltották meg belépőjüket, majd a kulcsra zárt Lipót-kapunál gyülekeztek, hogy idegenvezetővel körbejárhassák a központi erődöt. Ezentúl azonban a Lipót-kapu nyitva áll majd a nappali órákban, a nyári turisztikai szezonban vélhetően 8 órától 16 óráig – az ezzel kapcsolatos szabályokról egyelőre nem született végleges döntés. Az erőd nagyobb része ugyan továbbra is csak kíséret mellett lesz látogatható, viszont szabadon be lehet majd jutni a látogatóközpontig, illetve a laktanya megújult részeibe – utóbbiról később.

A turisták tehát egyenesen a laktanyaépület kapualjából nyíló látogatóközpontba mehetnek, itt válthatnak belépőt. A várlátogatás indulásáig akár a benti fogadóteremben, vagy a kinti folyosón elhelyezett padokon várakozhatnak. Lehetőségük van Komárommal és a várral kapcsolatos szuveníreket vásárolni, a turisztikai információs anyagokat böngészni – Ozimy Andrej szerint a közeljövőben igyekeznek bővíteni a kínálatukat.

Magát a látogatóközpontot négy helyiség átépítésével és felújításával alakították ki – a kivitelező a komáromi székhelyű Darton Kft. volt. Van egy belső nagyobb fogadótér, benne a jegypénztárral – a Kőszűz eredeti szobrát is ide helyezték –, a dolgozók részére kis konyha és szociális helyiségek, a látogatók részére pedig a kinti folyosóról nyílik a mosdó és a toalettek. Ezeken kívül egy különálló kiállítótermet is kialakítottak, amely akár előadások helyszíne is lehet.

Jelenleg folyamatban van az észak-komáromi turisztikai iroda költözése, ami napokon belül befejeződhet. Hivatalosan április 22-én adják majd át az új látogatóközpontot. Ennek apropóján egy kiállítás is nyílik aznap a laktanya melletti Lőporosban – a komáromi hajógyártás történetét bemutató tárlat koordinátora Gráfel Lajos.

Épül a sörfőzde, a város pályázik

A hajógyáras kiállítás a jövőben állandó jelleggel a kaszárnyaépületbe költözhet, amennyiben a városnak sikerül további támogatásokat szerezni újabb helyiségek belső felújítására. A látogatóközpont szomszédságában lévő épületszárny nagyobbrészt már megújult az elmúlt években. A kaszárnyaépület kápolnarészét – a Pavillon Kronwerket –, illetve az ennek szomszédságában lévő részeket a bérlő Stará pevnosť (Öreg erőd) nonprofit szervezet újította fel: konferenciaterem, éttermi rész és apartmanok találhatók itt. Pár éve a Komáromi Szekeresgazdák Hagyományőrző Egyesület itt alakította ki székhelyét, egyben a történetüket bemutató kiállítást is berendeztek.

Most is folynak munkálatok a kaszárnyaépület három helyiségében, mégpedig a Kamarum sörfőzde építése. Mint arról korábban többször is részletesen írtunk, két komáromi vállalkozó fáradozik a Kamarum Városi Sörfőzde beindításán. Mint megtudtuk, sajnos kisebb nehézségek merültek fel, ugyanakkor a munka folyik, a belső terek elkészültek, a következő lépés, hogy telepítsék a sörfőző technológiát – az ehhez szükséges tartályok már az épület előtt sorakoznak. Terveik szerint idővel 7-8 fajta kézműves sört főznének, melyek már nevükben is Komáromhoz kötődnének, a söröket pedig az épületszárny mellett kialakított teraszon is lehetne fogyasztani.

Vagyis a látogatóközpont megnyitása lehetőséget teremt arra, hogy élet költözzön a várba – de legalábbis első lépésként a laktanya egyik szárnyába szabadon beléphessenek a turisták és a komáromiak, és minőségi, helyben készített söröket kortyoljanak, vagy éppen egy finom ebédet is elfogyasszanak.

A város igyekszik további külső forrásokat szerezni, minden pályázati lehetőséget megragadni – mutatott rá Keszegh Béla polgármester, hozzátéve, folytatnák a laktanyaépület további részeinek külső-belső felújítását. Régi terv, hogy a városi rendőrség is az erődbe költözzön, ami azért is fontos, hogy a rendőri jelenlét megakadályozza az esetleges lopásokat és rongálásokat – sajnos akadt rá példa az elmúlt években –, továbbá abban is előrelepést jelentene, hogy az erőd egy része minél hosszabb ideig nyitva lehessen.

Az Igmándi erőd is megújult

A határon átnyúló projekt részeként a dél-komáromi Igmándi erődben is felújítások zajlottak, erre a célra 425 ezer eurónyi támogatást merítettek az Európai Régiófejlesztési Alaptól a közös projekt keretében. Itt még inkább közbeszólt az elszabadult infláció, így jóval kevesebb elemét lehetett megvalósítani az eredeti terveknek. Tavaly ősszel kezdődtek a munkálatok, amelyek eredményeként egy multifunkcionális közösségi teret alakítottak ki, mellékhelyiségeket építettek, rendbe tették a két bejáratot összekötő zöldfelület egy részét, továbbá egy mozgatható épületet telepítettek, mely jegypénztárként és büféként is működik majd. Dél-Komáromban várhatóan április 26-án kerül sor a megújult részek ünnepélyes átadására.

Csaba Ádám

Napóleonnak köszönhető, hogy nem pusztult el a vár
Már épül a sörfőzde a komáromi várban
Rosszul áll a régiós turizmus, fellendítenék
Újul a kaszárnyaépület, épül a fogadóközpont
Amikor szovjetek éltek a várban

Top