Nyert a gútai vízimalom

A gútai vízimalom kapta a legtöbb szavazatot a VÚB alapítvány Szlovákia kincsei elnevezésű, június 15-én zárult versenyén, így ez a műemlék nyerte meg a 30 ezer eurót. A pénzt a hajómalom felújítására fordítják.

A benevezett műemlékek közül szakmai zsűri választotta ki azt a kilencet, amire a széles nyilvánosság szavazhatott, és a régiónkban élők ismét megmutatták, jó ügyért össze tudnak fogni. A szavazáson mindvégig az élen tanyázott a gútai vízimalom, a vége felé azonban fokozatosan csökkent az előnye a második helyen álló, nagykolosi (Veľký Klíž) román stílusú templommal szemben. Ekkor újra belelendültek a szavazásra buzdító magánszemélyek, csoportok a közösségi oldalon, ennek köszönhetően az utolsó nap több mint 2000 szavazat érkezett. A gútai vízimalom végül 9045 voksot kapott, míg a második helyezett 6880-at.

Ľubomír Augustín, a Vízimalom Társulás (Spolok vodný mlyn) elnöke lapunknak elmondta, az elnyert összeg nagy segítséget jelent számukra abban, hogy be tudják fejezni a malomkerék komplex felújítását. Folyamatban van a kerék és a csapágytengely cseréje, a keréklapátok legyártása, amiket speciális fogantyúkkal kell rögzíteni a kerékhez. A pénz további részét a faburkolat javítására, konzerváló festésére fordítják majd. Az elmúlt két évben, a járvány miatt nem tudtak látogatókat fogadni, ezért a bevételeik is nagyon megcsappantak, a műemlék viszont folyamatos karbantartást igényel. Egyben köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult a sikerhez, akárcsak egy szavazattal is. Az összeget 2022. március végéig kell felhasználni.

A VÚB alapítvány szavazásos versenyén (akkor még Szívem kincsei néven) 2012-ben a komáromi Újvár Lipót kapuja nyert 50 ezer eurót. (vkm)

Top