Nyerjünk 30 ezer eurót a gútai vízimalom felújítására!

Harmincezer euróért zajlik a VÚB alapítvány Szlovákia kincsei elnevezésű versenye, amelyben a gútai vízimalom is érdekelt.

Az alapítvány már 13. éve nyújt támogatást műemlékek felújítására, megmentésére. Nevezni május 15-ig kellett, a beérkezett pályázatokból szakmai zsűri választotta ki azt a kilencet, amelyre a széles nyilvánosság online formában szavazhat. A kilenc kiválasztott között van a gútai vízimalom is.

A Gúta egyik fő látványosságának számító vízimalom – amely többször is első helyen szerepelt a Nyitra megye legkedveltebb turisztikai attrakciója versenyen – az utóbbi években egyre rosszabb állapotba került. Két évvel ezelőtt a műemlék tulajdonosa és működtetője, a Vízimalom Társulás (Spolok Vodný mlyn) gyűjtést is szervezett a malomkerék felújítására. Először csak a viharok által megrongált lapátok cseréjére gondoltak, de kiderült, a tengely is olyan rossz állapotban van, hogy az is cserére szorul.

Helena Šáliová, a társulás vezetőségi tagja elmondta, nemcsak a malomkerék szorul alapos rekonstrukcióra, hanem a padlózat és a tető is. Ha sikerrel járnának, ezek felújítására fordítanák az összeget.

Online szavazni június 15-ig lehet a www.nadaciavub.sk/poklady oldalon lehet. Fontos tudnivaló, hogy egy telefonszámról csak egy szavazat küldhető. Régiónkban már többször tanúi lehettünk annak, hogy egy-egy szavazásos verseny során (lásd a méhecskés játszóterekért folyó verseny) összefog a térség lakossága és segítik egymást. Remélhetőleg így lesz ez most is, és siker esetén végre komolyabb felújításon eshet át a vízimalom, ami nemcsak a gútaiak, de az egész térség büszkesége.

A gútai vízimalom a Dunaradványon 1920-ban Szivanó Béla által építtetett, majd 1945-ben leégett malom mása. A radványi malom eltűnése az utolsó Dunán található vízimalom megsemmisülését jelentette. 1982-ben – elsősorban korabeli fotók és az egykori alkalmazott, Swain Lajos alkotta modell alapján – készült el hiteles másolata. A gútai malom közel három évtizede került helyi természetvédők tulajdonába, és a jelenlegi helyére. Szlovákia egyetlen, utolsó úszó vízimalmában múzeum működik. A Kis-Duna holt ága és a Vág folyó félszigetének festői környezetében található malmot Európa leghosszabb fedett fahídján át lehet megközelíteni. Nyári turistaidényben (május – szeptember) naponta 10 és 17 óra között látogatható.

(d)

Top