Nyári program borús időre

Mivel továbbra sem sikerült felülkerekedni a Covid-19 vírus okozta világjárványon, az idei nyaralások másként alakulnak, mint a korábbi években. A közeli, biztonságos kikapcsolódási lehetőségek kerülnek előtérbe. Akár közvetlen közelünkben is bőven találunk olyan helyeket, ahol kellemesen tölthetjük el nyári szabadságunkat, de a tartalmasabb, aktívabb pihenésre is nyílik lehetőség. A Dunamente Turisztikai Desztináció Menedzsment támogatásával készülő cikksorozatunk III. részében elsősorban régiónk épített örökségéből válogattunk.

A nyári kirándulási kínálat elsősorban a vízparti lehetőségekről, fürdőkről, természeti kincsekről szól a Dunamentén, illetve a komáromi régióban. De egy-egy kevésbé napos, borúsabb nyári napon is találunk programot, hiszen térségünk, elsősorban Komárom, az épített örökség, illetve a szobrok és múzeumok terén is bő kínálattal rendelkezik.

Várlátogatás

Komárom legkülönlegesebb, egyben legismertebb nevezetessége az erődrendszer, melynek a Duna mindkét oldalán vannak elemei. Az északi oldalon található a legrégebbi része, a Duna és a Vág összefolyásánál épült Öregvár, amely jelenlegi formáját 1550 körül kapta meg. A vele egybeépült Újvár építése 1673-ra fejeződött be, de az U-alakú kaszárnyát és a parancsnoki épületet csak a 19. század elején emelték.

Az elmúlt években csak lassacskán csordogáltak az állami és pályázati pénzek a város tulajdonában lévő központi erőd fejlesztésére, de legalább 50 millió euróra lenne szükség a teljes körű rekonstrukciójához. Ugyanakkor most is élményszámba megy a komáromi vár bejárása, a falak igazi történelmi hangulatot árasztanak. Az erődtúra során járhatunk Vaklabirintusban, kazamatákban, a föld alatt, a bástyafalak tetején, miközben sok apró történetet és legendát tudhatunk meg.

A nyári időszakban – június elsejétől szeptember végéig – minden nap indul idegenvezetés (biztonsági okokból csak így látogatható) az erőd pénztárától, mely a városi rendőrség közeli épületében található. A parkolás ingyenes a vár előtti gyűjtőparkolóban. Ajánlott kényelmes cipőben érkezni, mert az erődtúra általában bő egy óráig tart, néha nehéz terepen, de egy zseblámpa is hasznos lehet. Az idegenvezetés magyar, szlovák és angol nyelven biztosított, szükség esetén egyszerre két nyelven is. A jegyek árából befolyó bevételt a műemlék megóvására, bemutatására fordítják.


Erődtúra az észak-komáromi központi erődben

Erődbejárások kezdési időpontjai nyáron:
Hétfő: 9, 11, 14, 16 órától
Keddtől péntekig: 9, 11, 14, 16 és 18 órától
Szombat: 10, 11, 14, 15, 16, 17, 18 órától
Vasárnap: 11, 14, 16, 18 órától

Belépőárak:
Gyerekeknek 6 év alatt: ingyenes
Alapiskolás gyerek: 2,50 euró
Diák, nyugdíjas, egészségkárosult: 3 euró
Felnőtt: 5 euró
Családi jegy (2+2, 1+3): 11 euró
15 fő feletti csoportoknak, komáromi lakosoknak kedvezmény
Információ, előzetes bejelentkezés 10 fő felett: +421 35 2851 250, +421 910 366 659
Weboldal: www.pevnost.komarno.eu


A komáromi erődrendszerhez három erődítmény is tartozik, a Szent Péter palánk helyén 1850-ben épült Csillagerőd, illetve a két legújabb építmény, az 1870-es években épült Monostori erőd és az Igmándi erőd is. Utóbbi kettő ugyancsak látogatható jelenleg is, a teljesen megújult Csillagerőd azonban csak jövőre nyitja meg kapuit. Az erődrendszer az UNESCO kulturális világörökségi listájának várományosa, sorozathelyszínként.

Belvárosi séta kicsiknek, nagyoknak

A várlátogatás egy kis belvárosi sétával is összeköthető, hiszen nincs messze a történelmi központ. Gyerekes családok megállhatnak az Anglia parkban, illetve a városi gyerekparkban, a Klapka téren pedig eldönthetik, melyik fagyizó kínál jobb portékát – közben az innen induló kisvonattal is lehet egy városnéző körutat tenni. A szomszédos Európa udvar is megér egy kitérőt, ahol minden ház egy-egy európai ország építészeti stílusában épült, és összesen 21, Komáromhoz is köthető történelmi személyiség szobra áll csak itt. Vajon a komáromiak közül hányan tudnák felsorolni, kiknek állítanak emléket?

A teljes belváros sétálóövezet, így a gyerekekre sem kell annyira figyelni, míg a szülők isznak egy finom kávét, esetleg legurítanak egy jéghideg sört, mondjuk a Borozó teraszán. Ehetünk egy jót például a nemrég megújult Klapka étteremben, vagy éppen a szintén néhány száz méterre található Bandériumban, amely egyúttal szállást is kínál, wellness szolgáltatással. Ráadásul a Tatra mozi is itt van, egy jó filmre is be lehet ugrani.

Duna Menti Múzeum

De ha már erre járunk, és a gyerekek is nagyobbak, a Duna Menti Múzeumba is benézhetünk. A belvárosban három egymáshoz közeli épületben látogathatunk kiállításokat. Talán a Zichy palotában (Klapka tér 9.) lévő kiállítóhely a legkevésbé ismert, itt Komárom két világhírű szülöttének, Jókai Mórnak és Lehár Ferencnek is szentelnek egy-egy emlékkiállítást, továbbá Komárom 1849 és 1945 közötti történelmét is bemutatják. Utóbbi tárlat mintegy kiegészítése a múzeum főépületében (a Kultúrpalotában, melynek udvarában Jókai szobrát találjuk – Nádor utca 13.) megtekinthető állandó kiállításnak, amely az őskortól 1949-ig mutatja be a város és a szűkebb régió történelmi fejlődését, továbbá néprajzi jellegzetességeit. Legalább egyszer minden komárominak fel kellene keresnie. Bronzkori, vaskori, kelta, római és avar temetők feltárásából származó régészeti leletek, a középkori Komárom fejlődését bemutató munkaeszközök, fegyverek, pénzérmék tekinthetők meg, de a török hódoltságot, a kuruc időket, Komárom 18. századi gazdasági felvirágzását, végül az 1848/49-es magyar szabadságharc dicső komáromi eseményeit is tárgyi emlékek sorával idézi meg. A kiállítás néprajzi része sok más mellett az országos hírű komáromi szekeresgazdákat, de például a martosi népviseletet és szobabelsőt is bemutatja.

A Kultúrpalota díszteremben képtár tekinthető meg – ékessége Feszty Árpád Bánhidai csata című festménye. Az évtizedekig Komáromban élő Harmos Károly festőművész munkásságával külön állandó kiállítás foglalkozik. A Szent András-bazilika mellett, a múzeum és a könyvtár közös épületében egy további képtár várja a látogatókat, amelyben a múzeum képzőművészeti gyűjteményének legszebb és legértékesebb darabjai láthatók a 18. század elejétől a 20. század első feléig.

A felsoroltakon kívül számos időszaki kiállításnak is otthont ad a múzeum, jelenleg például a Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség vándorkiállítása, illetve a szlovákiai magyar cserkészmozgalom történetével foglalkozó. Ugyancsak a múzeumhoz tartozik a Római kőtár (lapidárium), melyet a nyári hónapokban lehet látogatni a komáromi VI-os bástyában. A közeli Brigetio (Szőny) és Kelemantia (Leányvár) római kori kőleletei tekinthetők meg a hűs falak között.


Múzeumi látogatási rend

Nyitvatartás a három belvárosi kiállítóhelyen:
Keddtől szombatig: 9 és 17 óra között
Hétfőn és vasárnap zárva

Belépő az állandó és időszaki kiállításokra:
Gyerekeknek 6 éves korig: ingyen
Gyerekek (6 év felett), diákok, nyugdíjasok: 1 euró
Felnőtt: 2 euró
Csak az időszaki tárlatok megtekintése: féláron


Fahíd, hajómalom, csodás természet

Különleges építményeket Gútán is találhatunk, ezek közül a legjelentősebb Európa leghosszabb fedett fahídja, mely a Vág és Kis-Duna közötti (fél)szigetre, a Dögösre vezet. A 86 méter hosszú, cölöpökön álló hídon keresztül lehet megközelíteni a vadregényes természeti környezetben elhelyezkedő vízimalmot. 1982-ben épült, az utolsó, 1920-ban épült dunaradványi vízimalom valósághű mása – utóbbi 1945-ben leégett.

A hajómalom környéke gyakori helyszíne a kisebb-nagyobb fesztiváloknak – ezen a hétvégén a III. Hajómalom Fesztiválra kerül sor. A festői helyszínen büfé üzemel, szállást is kínálnak, de sátorozásra is van lehetőség. Komáromból egészen a Dögösig kerékpárút vezet, ideális turisztikai célpont az aktív kikapcsolódást és a varázslatos természeti helyeket kedvelőknek. Szlovákia egyetlen, utolsó úszó vízimalmában jelenleg múzeum működik, mely a hajómalmok történetét mutatja be fotók és tárgyi eszközök segítségével.


Gútai Vízimalom Múzeum

Nyitvatartás a nyári szezonban:
Minden nap 10 órától 17 óráig
Felnőtt belépő: 2 euró
Gyerek, diák, nyugdíjas, egészségkárosult belépő: 1 euró
Hat év alatti gyerek: ingyen


(csá)
(Cikkünk a Delta augusztus 11-i számában jelent meg)

Kapcsolódó cikkeink:
Biztonságosan nyaralunk: kikapcsolódási tippek regiónkból
Kerékpárral a Dunamentén

Top