A legjobb lenne az átalakított Klapka étterem

Komárom. Rá sem lehet ismerni a teljesen átalakított, napokban újranyitott Klapka étteremre: pasztellszínekben pompázó, családias miliő és sokkal több ülőhely fogadja a vendéget. A városközpont legjobb helyén álló étterem néhány hónap alatt mintha kicserélődött volna. Kandalló, hatalmas kanapé, meghitt kávézó sarok és teljesen új ételkínálat várja a betérőket. Ottjártunkkor, múlt csütörtökön már a terasz is nyitva volt. Helyszíni riport.

SONY DSC

Belépve az étterembe az első benyomásaink pozitívak: hangulatos belső terek, óriási fotók, festmények a falakon, látszik az eredeti plafon. Itt mindent kicseréltek! Vadonatújak az asztalok, a székek, puritán és ízléses a teríték.

A jó étterem titka

Tabi Ingrid vállalkozó, a Klapka étterem új bérlője kilenc éve foglalkozik vendéglátással, előtte tizenöt évig kirendeltség-vezető volt egy biztosítónál. „Vonzott az Apáli étterem a Holt-Vág partján, úgy döntöttem, belevágok ebbe a szakmába. Azóta is imádom csinálni” – mondja. Az Apáli éttermet továbbra is működteti, a hely népszerűsége őt igazolja. Hasonló sikertörténet lehet a Klapka étterem is, amelyen látszik, hogy hölgyek tervezték. „Decemberben írtam alá a szerződést, januárban kezdtük tervezni Varga Magdolnával az étterem belső tereit. Kisebb-nagyobb kompromisszumok után ez lett a végeredmény. Olyan miliőt szerettem volna, ahol boldogan töltöm a napjaimat. A meleg színek a kedvenceim. Czafrangó Sylvia képei díszítik a falakat, a fotótapétákon komáromi történelmi fotók szerepelnek, az egyiken a Jókai utca, a másikon a Klapka tér egy része látható. Egy újonnan nyílt étteremnek az a titka, hogy ha jó a konyha, jó a személyzet, az emberek vissza fognak jönni. Bízom benne, hogy így lesz!” – sorolja Tabi Ingrid.

SONY DSC

A környező gazdák termékeiből főznek

Polovic Attila a séf tizenhét éve van a szakmában, különböző komáromi éttermek, legutóbb éppen az Apáli után került a Klapka étterembe. Két műszakban dolgoznak a vadonatúj felszereléssel ellátott konyhában, a másik négyfős csapat vezetője Sátek András. „Áthoztam az ízeket az Apáliból. Szeretnénk, ha az emberek azt éreznék, mintha az otthoni főztjüket ennék az éttermünkben. Csak hazai alapanyagokat használunk, a hús, a zöldség, a gyümölcs a környékbeli falvak gazdáitól, termelőitől, henteseitől származik” – tudatja Polovic Attila, hozzátéve, náluk nem a megszokott rántott sajtot vagy töltött csirkét kapja a vendég. „Mellőzzük a rántott ételeket, inkább az egészségesebb natúr ételekre összpontosítunk. Nagyon finom a Jókai bablevesünk. Az újdonságaink közül a lazac-raguleves. Főételnek pedig egy finom marhasztéket ajánlok” – kínálja a séf.

SONY DSC

Sok az érdeklődő

Czibor István étteremvezető menedzsernek, aki több mint húsz éve lett pincér, tetszik a teljesen átalakított Klapka étterem. Úgy fogalmaz, hogy bensőséges és a színvilága is megfelelő. Ezért engedett a csábításnak, és egy másik belvárosi vendéglőből a Klapka étterembe szerződött: szeretne részt venni valami új létrehozásában. „Nagyon sokan érdeklődnek az étterem iránt. Lefoglalnak rendezvényeket, azután eljönnek a családdal, a barátokkal. Az étterem baloldali helyiségében huszonöt, a középsőben negyvenhat, a jobb oldalon tíz vendéget tudunk kényelmesen elhelyezni. A kinti teraszon kilenc négyszemélyes és ugyanannyi kétszemélyes asztal várja vendégeinket, ötvennégyen foglalhatnak ott helyet ” – sorolja a menedzser, aki kétezer őszén, a saját esküvőjén járt legutóbb az akkori Klapka vigadóban. Esküvői ünnepség már volt az átalakított Klapka étteremben is. És hogy mennyire jellemző, hogy a komáromiak étterembe járnak? „Van egy réteg, akik járnak, és ők mennek az összes jobb étterembe, ugyanazokat az arcokat láttam másutt is. Az ottani törzsvendégek itt is törzsvendégek lesznek” – mondja Czibor István.

SONY DSC

„Nem hiszem, hogy drágák lennénk”

Mennyire épít a felújított Klapka étterem a turizmusra? Tabi Ingrid amondó, hogy elsősorban a komáromi lakosokat szeretnék megszólítani. „A turisták jönnek, szívesen látjuk őket. Nem is nagyon foglalkozunk reklámmal, mert szerintem az a legjobb reklám, amikor az emberek szájról szájra adják az étterem jó hírét. Kilenc évvel ezelőtt öt darab eladott menüvel kezdtem az Apáli étteremben, ma kétszáz fölött járunk. A Klapka étteremben is megközelítjük már a százhúsz eladott napi menüt. Négyfajta menüt kínálunk, a negyedik, a Klapka menü az étlapunkat mutatja be, minden héten más étel közül választhatnak vendégeink. Ez egy kicsit drágább, de még így is jó áron kínáljuk. Nem hiszem, hogy drágák lennénk ahhoz képest, hogy Komárom leglukratívabb helyén vagyunk” – jegyzi meg Tabi Ingrid, majd elárulja, még nem nyugodott meg teljesen a nyitás óta. „Ez egy olyan szakma, hogy mindig oldani kell valamit. Augusztusig vannak előjegyzéseink családi és csoportos rendezvényekre, addig már szinte minden hétvége foglalt. Most már itt kell lenni, figyelni és dolgozni, különben nem tudjuk megtartani a szintet, amit elterveztünk. Szeretnénk a legjobbak lenni” – mosolyog a Klapka étterem új vezetője.

SONY DSC


Tavaly ősszel sokan csalódottan vették tudomásul, hogy a 25 éve a Zichy-palotában működő Klapka étterem bezár. Az eddigi működtetője ugyanis jelezte a városnak – amelytől bérelte a helyiségeket –, hogy felmondja a szerződést, november végével befejezi vállalkozását, mivel szeretné nyugdíjas éveit élvezni. Az önkormányzat gyorsan lépett, meghirdették a megürült ingatlan bérbeadásáról szóló versenytárgyalást, amely már tavaly decemberben lezárult. Hatan tettek ajánlatot, végül az Apáli éttermet is üzemeltető, helyi Bona-ex Kft. nyert, a legmagasabb bérleti díjat és a legjobb feltételeket kínálva a városnak. A kikiáltási ár dupláját, évi 16 500 eurót ajánlottak a Zichy-palota érintett helyiségeinek bérbevételéért. Nem sokkal később, a képviselők jóváhagyásával meg is kötötték a 10 évre szóló bérleti szerződést. Idén áprilisban pedig a felújítás is befejeződött, így újra megnyitotta kapuit a Klapka étterem.


Bárány János

Kapcsolódó cikkeink:

Bezár a Klapka vigadó

Hamarosan újra megnyit a Klapka étterem

Top