Növényi alapú ételek szívvel-lélekkelKomárom. A táplálkozás kulcsfontosságú szerepet tölt be az életünkben. A komáromi Belucz András két évvel ezelőtt úgy döntött új színt hoz a város életébe és gasztronómiájába: megnyitotta a Plant-B büfét, amely mára étteremmé nőtte ki magát, ahol növényi alapú ételeket, desszerteket, rostban gazdag turmixokat és ízletes kávékat kóstolhatnak a vendégek.

• Mit foglal magába a kifejezés: növényi alapú étrend?

– Minden olyan ételt, amelyben nincs állati eredetű alapanyag. Nem tartalmaz tojást, húsokat, tejterméket, kizárólag növényi alapanyagokat. Ide sorolhatók a hüvelyesek, a leveleszöldségek, az olajos magvak, a teljes kiőrlésű gabona és részét képezik a vitamindús gyümölcsök is. Jellemző ezekre az ételekre, hogy nem terhelik le nagyon az emésztőrendszert, nem okoznak teltség- és fáradtságérzetet. Könnyen felszívódnak és elegendő energiát adnak ahhoz, hogy folytathassuk a napot. A fogalomnak az angol megfelelője a plant-based, melyből az étterem neve is ered. Helyes meghatározásként inkább ezt a kifejezést használjuk. Azért is, mert a vegán fogalom egy életvitelt takar, míg a vegetariánus étrend megengedi például a tejtermékek fogyasztását – ennek fényében ránk egyik sem jellemző.

• Ön is ezt az étrendet részesíti előnyben?

– Jómagam teljesen átálltam erre a növényi alapú étrendre, valamivel az étterem nyitása előtt. Sosem voltam az az igazi húsimádó, így könnyen ment a változás. A Plant-B megnyitásával természetesen nem az volt a célom, hogy bárkinek megmondjam, mit helyes fogyasztania. Egy apróságra viszont szeretném felhívni a figyelmet: jelenleg az átlagos húsfogyasztás eléggé magas Európában. Napi szinten vásároljuk a hipermarketek polcairól a különböző hústermékeket, amelyek többsége ipari állattartásból származik. Ez pár év múlva oda vezethet, hogy a lakosság teljes mértékű húsellátása nem lesz kivitelezhető, annyi állatot ugyanis lehetetlenség lesz tenyészteni. Szerintem a flexitariánus étrend lenne a legoptimálisabb a tömegek számára, ami a növényi alapanyagokat részesíti előnyben, ugyanakkor belefér időnként némi háztáji állati eredetű étel is. A legtöbb vendégünk is „mindenevő”. Nagyrészt húsokat és a megszokott étrendjüket fogyasztják, ugyanakkor szívesen rendelnek tőlünk is.

• Milyen volt a kezdet?

– Nyitáskor a Selye János Gimnázium diákjai voltak a „kínálattesztelő” vendégeink. Nagyon baráti árakat szabtam meg, ugyanis meg szeretném cáfolni azt a sztereotípiát, miszerint ami egészséges vagy növényi, csak drága lehet. A diákok türelmes és kedves vendégkört alakítottak ki, posztoltak a közösségi oldalakra, a hírek pedig terjedni kezdtek. Talán a legfontosabb, hogy nyitottak legyünk az újdonságokra és merjük kipróbálni azt.

• Melyek a főbb elemei az étel- és italkínálatnak?

– Alapkínálatunkba a kezdetektől beletartoznak a szendvicsek, a desszertsütemények, valamint a smoothiek. Szendvicseinkbe saját készítésű krémet teszünk, mint például a diópástétom, különféle ízesítésű humuszok, tojásmentes tojásos krém, melyhez a tojásos ízt maga a fekete só adja. A desszerteknél a sós-mogyorós süteményt emelném ki, ami az abszolút „függőséget” okozza. A smoothiek esetében is van választék: csokis-banános, magitalosak ízesítéssel: a tejes-gyümölcsös ízvilágot hozzák kizárólag növényi alapú tejekből, csupa gyümölcsös, illetve a szuperzöld, azaz zöldségek és gyümölcsök keverékéből. Az ebédkínálatban mostanra beállt egy általános rendszer: hétfőn leggyakrabban tésztaételt készítünk a nehéz hétvége után, a kedd és a szerda mindig változó, csütörtökön a zöldséges fasírtok alkotják a kínálatot különböző kiegészítőkkel, a péntek pedig az indiai konyha napja.

• A későbbiekben Coffee Cupping-okat is szeretnének tartani.

– Az emberek többsége napi szinten kávézik. Készítünk ugyan különböző fajtákat, jómagam inkább a presszónak és a filterkávénak adok előnyt. Úgy gondolom, meg kell tanulni tisztán is értékelni a kávét, ez az alapja a további variációknak. A gadóci Green Plantation kávéival dolgozunk. A Basic Barista keverékét részesítjük előnyben, amely egy világos brazil és sötétebb kolumbiai keverékkávé. Első ízlelésre keserűbb, utóíze inkább gyümölcsösebb, édesebb. Mivel sok esetben a vendégek nem ismerik pontosan a kávéfajta ízvilágát, a fanyar íz pedig szokatlan elsőre, kissé háttérbe szorul a különlegesség felfedezése. Éppen ezért nagyon jó programok a Coffee Cupping-ok, azaz a tanulással, szórakozással egybekötött kávékóstolók.

• Elégedett az étteremmel?

– Bátran mondhatom, hogy igen. A kezdetektől fogva számos pozitív visszajelzést kapunk. Még fiatal étterem vagyunk, jó pár átalakítás vár még ránk, de örömmel dolgozunk itt a csapatommal. Legfontosabb jellemző talán a hely őszintesége, hiszen nem erőltetünk senkire semmit. Csupán lehetőséget kínálunk, melyet kipróbálhatnak, eldönthetik, hogy az ő életükben helyet adnak nekünk vagy sem. A jövőre vonatkozó elképzeléseink sajnos korlátozva vannak a mostani járványhelyzetben, ezért egyelőre boldogok vagyunk a jelenben.

Ferenczy Viki

www.plantbased.sk
Tel. szám: 0940 890 419
Cím: Biskupa Királya 10,
945 01 Komárno
(x)

Top