Növelik a biztonságot Gútán

A közlekedésbiztonság növelése érdekében több azonnali intézkedést hoztak múlt héten Gútán, melyek kiváltója a múlt hétfői gázolásos baleset volt.

Április 24-én, reggel 8 óra tájban elgázoltak egy 11 éves diákot a Győr utcai szlovák alapiskolánál lévő gyalogátkelőhely közelében. A fiú nyílt lábtörést szenvedett, kórházba szállították, ahol megműtötték. Állapota stabil. „A gyalogos vélhetően a parkoló autók mögül futott ki az úttestre a városból kifelé tartó Fiat Punto elé. A 29 éves sofőr nem fogyasztott alkoholt, a baleset körülményeit a komáromi rendőrség vizsgálja” – tájékoztatta lapunkat Viktória Borloková megyei rendőrszóvivő.

Az eset nyomán Halász Béla, Gúta polgármestere azonnali intézkedéscsomagot jelentett be. Elsősorban kibővítették azt az idősávot, amikor városi rendőrök a Palkovich és a Győr utcában az iskolák közelében biztosítják az átkelést a zebrán. Míg korábban 7:30 és 7:50 között tartózkodtak ezeken a helyeken, múlt keddtől minden tanítási napon 7:15 és 8:10 között vannak ott. A város biztonsági kamerákat is felszereltet a Palkovich és a Győr utcai gyalogátkelők mellé, továbbá a városi és az állami rendőrség bevonásával közlekedésbiztonsági előadásokat szerveznek az iskolákban. Felmerült az is, hogy a pedagógusoknak is jobban oda kell figyelniük, hiszen a balesetet szenvedett, gyermekotthonban nevelkedő kisdiák – miután a nevelő bekísérte társaival együtt az iskolába – már az iskola területéről futott ki, hogy a szemközti boltban vásároljon valamit. Halász Béla arra is rámutatott, hogy jövő januártól nagyobb jogköröket kapnak a városi rendőrök: mérhetik majd a sebességet és szondáztathatják is a sofőröket. „Már zajlik a közbeszerzés az új, több biztonsági elemmel ellátott gyalogátkelőhelyek kiépítésére, amelyeket a várost átszelő főút felújítása után helyezünk ki. Azokban az utcákban pedig, amelyeket nem érint a felújítás, újrafestjük a zebrákat – mondta a polgármester. – Ugyancsak a biztonságos közlekedés érdekében három utcát egyirányúsítunk, mégpedig az Iskola utcát, a Béke utca egy szakaszát, valamint a Templom tér térségének egy részét. A Lebeco üzlettel szemben pedig megállni tilos táblát helyezünk ki. A szükséges táblákat már meg is rendeltük.”

A napokban megkezdődött a városban a kátyúzás is, a város vezetése arra kéri a lakosokat, hogy ha balesetveszélyes úthibáról tudnak, jelezzék azt az utak-cesty@mestokolarovo.sk email-címen. (vkm)

Top