Nemzetközi előadók a MartFeszten

A II. Martosi Szabadegyetem elsősorban a felvidéki magyarokról szól, ám nem csak magyar vendégek érkeznek a közéleti beszélgetésekre. Szinte minden napra jutnak külföldi, illetve idegen nyelvű vendégek az idei rendezvényen, akik a saját dolgaink szempontjából is mondhatnak újat nekünk.

Mindjárt az első teljes napon, azaz csütörtökön illusztris vendég érkezik – a norvég Björn Cato Funnemark. Funnemark végzettsége szerint politológus és russzológus, aki több mint négy évtizede élénken érdeklődik térségünk – és kiváltképp a magyarság – ügyei iránt. Névjegyét a 80-as években tette le igazán, amikor a Nemzetközi Helsinki Bizottság egyik kulcsembereként élesen bírálta a romániai magyarokat sújtó falurombolásokat. A témát taglaló dokumentum részletesen foglalkozott az erdélyi magyar népesség, illetve kultúrája és oktatásügye szorongatott helyzetével. Mindezt önszántából, pusztán erkölcsi indíttatásból tette, magára haragítva ezzel Romániát és a román titkosszolgálatot, a Securitatét.Később, a nemzetközi fórumokon ugyancsak többször szóvá tette a határon túli, így a felvidéki magyarság problémáit. Björn Cato Funnemark immár a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjének birtokosaként érkezik Martosra, ahol Molnár Imre történész beszélget vele.

Ugyancsak csütörtökön kerül sor az első magyar-szlovák vegyesműsorra a Körkép sátor kínálatában. A Heti Választól Ablonczy Bálint és Bódis András, míg a .týždeňtől MarekVagovič érkezik, hogy beavasson minket az újságírói szakma rejtelmeibe. Szombaton a HUNINEU sátor adja a nemzetköziséget a katalán, feröer-szigeteki és dél-tiroli vendégekkel. Az autonómia ügyében nálunk már jóval messzebre jutott közösségek fiataljai sok tanulsággal szolgálhatnak a felvidéki magyarok számára a közösségi jogok érvényesítése terén. A beszélgetés moderátoraDabis Attila, a Székely Nemzeti Tanács külügyi titkára lesz. Végül vasárnap délelőtt különleges nézőpontból lesz módunk látni a dolgokat, hiszen a megszokottól eltérő magyarországi vendégek jönnek. Az Országos Szlovák Önkormányzat és a Magyarországi Szlovák Fiatalok Szervezete képviselőitől első kézből kaphatunk képet arról, miként él a szlovákiai magyarság ellentétpárja, a magyarországi szlovákság.

A további programokról bővebb információt olvashatnak a martfeszt.sk weboldalon.

(x)

Top