Német miniszter Komáromban

Komárom. Szerdán Michael Roth német Európa-ügyi államminiszter is részt vesz a Selye János Egyetem konferencia-központjában megrendezésre kerülő beszélgetőfórumon. Rajta kívül többek között a szlovák külügyi államtitkár és a parlament külügyi bizottságának elnöke is felszólal a „Mi vagyunk az EU” elnevezésű rendezvényen. Bárki ellátogathat.

800px-Michael_Roth_Porträt

Február 27-én, 15.30 órától 18 óráig tart a rendezvény a komáromi egyetem konferencia-központjában (Vár út 2.). A fórumot Juhász György rektor és František Ružička, európai ügyekért felelős külügyi államtitkár nyitják meg.

Az első beszélgetéspanel a határon átívelő, régiók közötti együttműködésről szól. Cséfalvay Katalin, a parlament külügyi bizottságának elnöke ad elő a témában, de felszólal Igor Éder, Nyitra megye alelnöke, valamint Keszegh Béla, Komárom polgármestere is.

A fórum másik fő témája az EU jelentőségéről szól. Itt Michael Roth német Európa-ügyi államminiszter, szociáldemokrata politikus tart előadást, ebbe a beszélgetésbe a szlovák külügyi államtitkár mellett két selyés egyetemi hallgató is bekapcsolódik.

Michael Roth német miniszter arról is ismert lehet, hogy korábban több alkalommal élesen bírálta a magyar kormányt. Legutóbb az ellen emelte fel a hangját, hogy Magyarország menedékjogot adott a volt macedón elnöknek, Nikola Gruevszkinek.

Mit jelent egy EU-tagország polgárának lenni? Ez milyen előnyökkel és kötelezettségekkel jár? Hová fejlődik az európai projekt? Mi köti össze és mi osztja meg a tagországokat? Létezik olyan recept, ami visszaszerzi a polgárok EU iránti bizalmát, és meggátolja az eurszkepticizmus és populizmus terjedését? – ezekkel a kérdésekkel hívja az érdeklődőket a szlovák külügyminisztérium a komáromi fórumra. Magyar és szlovák nyelvű szinkrontolmácsolást biztosítanak.

(cs)

pozvanka velka (2)

Top