Nemesócsán egyre világosabb a helyzet

A községben az elmúlt években komoly, meghatározó események történtek. Elég, ha csak a temérdek adósságra gondolunk, mely a községet érzékenyen érintette. Aki egy kicsit is követte a fejleményeket, az nem irigyelte Magyarics Gusztáv polgármestert, akit 2012 decemberében iktattak be tisztségébe, és már a második ciklusát tölti a falu élén.


Magyarics Gusztáv Nemesócsa polgármestere

Magyarics Gusztáv, polgármester
Étel: marha steak
Ital: házi pálinka (sárgabarack, szilva), új-zélandi Sauvignon blanc
Hobbi: lovaglás, díjugratás
Film: Louis de Funes-filmek
Könyv: természet-tudományos könyvek


Az azóta eltelt idő alatt azonban sok minden történt a nyugati régió legnagyobb falujában. Annak ellenére, hogy a község tetemes adósságot kénytelen törleszteni, egyre világosabb a helyzet, ugyanis a felhalmozódott adósság jelentős részét már rendezték. Persze, nemcsak erről híres a település. Az itt szervezett közösségi akciók régión túl is népszerűek, mondhatni nagy közkedveltségnek örvendenek. Elegendő, ha csak a falunapi ünnepségre, a fúvós- és mazsorettfesztiválra, vagy éppen az egyre nívósabb lecsófesztre gondolunk.

A napokban beszélgettünk a falu első emberével, Magyarics Gusztávval az idei tervekről, lehetőségekről. „Ami számunkra elsősorban szívderítő, hogy sikerült a legminimálisabbra csökkenteni a falu adósságát. Ezt így az elején mindenképpen fontosnak tartom kihangsúlyozni. Nem akármilyen mínusszal vettem át a község irányítását, és mára már ezek a horribilis számok egy hathatós vezetésnek köszönhetően elenyészőnek tűnnek. Természetesen e mögött kemény munka van, úgy a magam, mint a képviselő-testület és a lakosság részéről is. De beszéljünk inkább a tervekről. Rengeteg olyan feladat előtt állunk, melyeket jó lenne megoldani, ugyanis a középületeink katasztrofális állapotban vannak. Hogy csak például az óvoda felújítását vagy a tornaterem tetőszerkezetének a rekonstrukcióját említsem, de most beszélhetnék az iskolai épületek egészéről is. Ezek mind égető problémák, melyeket csakis pályázati pénzekből tudunk megoldani. Terveink között szerepel a szennyvíztisztító állomás és a csatornahálózat kiépítése községünkben. Ezeknél a beruházásoknál jelenleg az építkezési engedélyek intézése folyik. Ezek is, mint ahogy mondtam, elsősorban tervek. Van belőlük elég, de megvalósításuk, mondanom sem kell, sok mindentől függ. Vannak viszont programjaink, elsősorban most közösségi akciókra gondolok, melyeket természetesen nem szeretnénk kihagyni. Ilyen a nagyszabású falunap, vagy a környéken méltán népszerű Lecsófesztivál. Az év vége felé pedig következnek a szokásos közösségi események, mint amilyen a nyugdíjasnap, a Mikulás- és karácsonyi ünnepség, az óév búcsúztatása. Célom, hogy községünk egyre jobban fejlődjön“ – fejezte be Nemesócsa polgármestere.

Kép és szöveg: -pint-

Top