Nem téríti a gyógyszerek árát adósainak a Dôvera

Az egészségbiztosító adósainak április elejétől már a gyógyszereket és a fogorvosi kezelést sem téríti majd. A korlátozás elsősorban az egyéni vállalkozókat és az önkéntes munkanélkülieket érinti majd.

A tartozásokat felhalmozóktól már eddig is megtagadta a Dôvera biztosító a tervezett kórházi kezelések, a gyógyfürdői kezelések és egyes egészségügyi segédeszközök térítését. Nekik mostantól saját zsebből kell fizetniük bizonyos egészségügyi ellátásért a patikákban és a fogorvosoknál is, hacsak nem halaszthatatlan egészségügyi ellátásra szorulnak. A kitétel nem vonatkozik az alkalmazottakra, akik helyett az esetlegesen tartozást felhalmozó munkaadó fizeti a biztosítást, és azokra az adósokra sem, akik már megegyeztek az adósságuk részletetekben való törlesztésében.

A Dôverának 70 ezer olyan ügyfele van, akik összesen 80 millió euróval tartoznak. Az adósok közé akkor kerül az ügyfél, ha három hónapig nem fizeti a havi járulékot vagy ha a fizetési hátraléka meghaladja a 10 eurót. A biztosító szerint az adósok többsége olyan vállalkozó, akinek átlagos havi jövedelme több mint 1200 euró. A rendelkezést azért léptetik érvénybe, mert szerintük igazságtalan a többi ügyféllel szemben, hogy ugyanazt a kezelést kapják, mint akik nem is fizetnek járulékot.

Az adósok ma már nem csak banki átutalással, hanem közvetlenül az orvosnál vagy a gyógyszerésznél is törleszthetik elmaradásukat. Radomír Vereš, a Dôvera pénzügyi igazgatója szerint ez tisztán önkéntes dolog, az orvos és az ügyfél részéről is. Az Union biztosító is hasonló állásponton van: ők sem fizetik a halasztható kezeléseket, tehát például a gyógyfürdői kezelést, a tervezett műtéteket és kiviszgálásokat az ügyfél téríti.

(sza)

Top