Nem csökken a képviselők száma Gútán

Megtartják a jelenlegi, 17-es képviselőszámot a gútai önkormányzatban. Erről határoztak a képviselők legutóbbi ülésükön.

onk04

Ugyan a következő választási időszaktól is a jelenlegi képviselői létszám marad a gútai önkormányzatban, érdemes mélyebben megvizsgálni a kérdést. Horváth Árpád polgármester a képviselő-testület legutóbbi ülésén beterjesztette, meglátása szerint bőven elég lenne a 15-ös képviselői létszám, amit azzal indokolt, hogy ezzel sem sérülne a demokrácia, és a törvény a 13-19 képviselői számot teszi lehetővé az olyan népességű városokban, mint Gúta. A 10 600 lakosú városban jelenleg 17 választott önkormányzati képviselő van, de Horváth Árpád azzal érvelt, a kevesebb több, azaz jobb, pontosabb és rugalmasabb lenne az együttműködés. Ezt a nézetet azonban nem osztották a képviselők, ugyanis többen is úgy vélték, ezzel mégiscsak sérülne a demokrácia és gazdasági vonatkozásban sem lehet spórolásról beszélni.

Külvárosi képviselet hiánya

Angyal Béla független képviselő például arra mutatott rá, hogy a jelenleg módosított közigazgatási törvényben az szerepel, jövőre a választott képviselők jutalma csökken, így számításai szerint nem spórolna sokat az önkormányzat azzal, ha a következő ciklusra 15-re csökkentenék az önkormányzati képviselők számát. Ezért sem tartotta időszerűnek a 15-ös létszámról szóló javaslatot. Ezzel szemben Viola Miklós MKP-s képviselő úgy fogalmazott, ő mindenképpen amellett teszi le a voksát, hogy a 2018-2022-es időszakban 15 képviselő üljön a helyi parlamentben. Árgyusi Imre független képviselő ugyan elismeri, hogy a tizenötös létszámmal sokkal rugalmasabban tudna működni az önkormányzat, ugyanakkor a tizenhetes létszámot azzal tudná támogatni, ha legalább négy választási kerület lenne Gútán a jelenlegi kettő helyett, ugyanis úgy véli, Nagysziget és Örtény lakosainak érdekeit nem képviselik megfelelően.

Fekete nem indul

Fekete Attila független képviselő azt mondta, már egy hete vajúdik a kérdésen. Megemlítette, az előző ciklusban ő javasolta az akkor tizenkilencről tizenötre csökkenteni (végül nem ment át a javaslata) a képviselők számát, azonban egyedül maradt ezzel a javaslatával és most nem érti, miért is került elő ez a téma. „Számomra teljesen mindegy, hogy tizenhetes vagy tizenötös képviselői létszámmal fog működni a következő önkormányzat, mert most itt nyilvánosan bejelentem: ősszel nem indulok mandátumért.”

Arányosság

Koczkás Beáta (MKP) alpolgármester felszólalásában kiemelte, a több városi választási körzet csak abban az esetben elképzelhető, ha az arányosság be van tartva, azaz legalább négyszáz lakosra jut egy képviselő, az említett két városrészben azonban összesen nincs ennyi. Megjegyezte, jelenleg 650 lakosra jut egy képviselő, ami megfelelő. Felmerült, hogy ezzel bizonyos, vélhetően párttagok kerülnének előnybe, Koczkás Beáta azonban ezt nem tartja valószínűnek, hiszen a legutóbbi választásokkor is megmutatkozott, javarészt függetlenek kerültek a testületbe. Jelenleg tizenegy független és hat MKP-s képviselő tagja a gútai önkormányzatnak.

Mindig megegyeztek

Lengyel István független képviselő sajnálatát fejezte ki, amiért előzetes egyeztetés nélkül került a testület elé a létszámcsökkentési javaslat. Diktatórikus módszerekre utalt, mivel korábban a legnagyobb közösségi oldalon fekete-vörös figyelemfelkeltő írásban jelent meg, hogy az MKP helyi szervezete a tizenötös képviselői számot preferálja. „Eddig mindig megegyeztünk, eztán is így lehet”. A képviselők számának csökkentéséről szóló javaslatot a többség végül nem támogatta.

Borka Roland
A szerző felvétele

Top