“Nem akarunk versenyezni senkivel”MADAR. A község az elmúlt években jelentős, szemmel is látható változásokon ment keresztül. Az elmúlt évben ötödik alkalommal szervezték meg a Madari Bor- és Gasztro korzót. Annak ellenére, hogy a rendezvény még nem tekint vissza hosszú évtizedes múltra, sok folyamatot elindított a térségben. Kedvezően hatott a turizmusra, ugyanakkor az ingatlanpiac és a borászat is új lendületet kapott. Tehát jelentős változást hozott az polgármester, Édes István, aki 2010 óta nagy vehemenciával vágott bele a falu újra- élesztésébe.

Madar község 5

Az elmúlt évi feladatok teljesítéséről és az idei tervekről kérdeztük a polgármestert: „Tízezer euró értékben kiépítettük a kamerarendszert községünkben. Szükséges lenne még a sportcsarnokot és a kultúrházat is ellátni térfigyelő kamerával, melyre pályázatot nyújtottunk be. Harmincnégy új munkahely létesült a községben. Ebből 29 a gondozó, 3 a közösségi központban, két alkalmazott a község területén végzi a munkáját. Sajnos az örömbe üröm is vegyült, mivel nincs férfi munkaerő a közhasznú munkára, így ebben az évben nehéz lesz megoldani a közterületek karbantartását. Huszonkét ezer eurós támogatást kaptunk az esőelvezető árkok létrehozására. Az elmúlt év őszén kezdtük el a munkálatokat a Bátorkesziről Madarra bevezető közút mindkét oldalán közel 300-300 m-en. Gondjaink sorát azonban szaporítja, hogy a község lakosai több ezer euró adóhátralékot halmoztak fel az elmúlt évek során.

Régóta húzódik a halottasház előtti terület lefedése. A legnagyobb gondot ennél a tulajdonviszony okozza, hiszen az alatta lévő terület nem a községé, így elrendezése hosszadalmas folyamat eredménye lesz. Ugyanez vonatkozik a labdarúgó-pályán lévő szociális épület felújításának befejezésére is. Saját pénzből nem tudnánk megoldani, ezért pályázni kényszerülünk. Míg a területrendezés nem lesz megoldva, nem tudunk pályázni. Terveink között szerepel a községi hivatal, az óvoda hőszigetelése, a közvilágítás felújítása. Beázik a sportcsarnokunk, felújítását a közeljövőben szeretnénk megoldani. Pályázatot nyújtottunk be 83 ezer euró értékben. Ezeken kívül pályázatot nyújtottunk be a gyűjtőudvar technikájának bővítésére, felújítására is. Ugyancsak pályázati forrásból szeretnénk felújítani az orvosi rendelőt, a központi víz bevezetését a Sutyú-völgybe, de pályázati pénzekből szeretnénk több kulturális rendezvényt is megvalósítani. Szükség lenne a Sutyú-völgyet besorolni a kertészeti területek közé, mivel ez megkönnyítené az ingatlanok elrendezését” – mondta a polgármester.

Édes István Madar 2

„Nagy öröm számomra, hogy megalakult a Madari Ifjúsági Társulás, melynek célja a községben élő ifjúság érdekképviselete, ifjúsági táborok szervezése, kulturális események, fesztiválok megrendezése, valamint a felvidéki magyarság hagyományainak megőrzése. A községnek nincs kölcsöne, a költségvetését nemrég fogadta el a képviselő-testület. Tizenháromezer nyolcszáz euróval támogatjuk a községben működő társadalmi szervezeteket. Nem akarunk senkivel versenyezni, mi azt szeretnénk, hogy a köztudatban jól csengjen a nevünk” – mondta Édes István.

Bár a fenti, talán száraznak tűnő felsorolás is önmagáért beszél, mindezt látva arról győződik meg az ember, hogy Madaron valóban elkezdődött valami, amit lehet ébredésnek nevezni. Bár a községben – érthetően – nem mindenkinek tetszik a polgármester stílusa, az eredmények őt igazolják. Édes Istvánt ugyanis nem olyan fából faragták, aki meghátrálna a problémák előtt. Mindezt természetesen a falu érdekében, hogy Madar is élhető, komfortos és jól csengő nevű település lehessen újra.

(miriák)
(Kun Vince felvételei)

Top