Nálunk kevésbé fenyeget az iskolabezárásJárványügyi szakemberek és statisztikusok bevonásával készített előrejelzést az oktatási minisztérium arra vonatkozólag, mely járások iskoláiban várható, hogy fertőzési gócpont alakul ki, és emiatt be kell zárni azokat. A Komáromi járást kevésbé kockázatos régiónak minősítették.

Minél zöldebb egy járás, annál kevésbé fenyeget iskolabezárás

Múlt csütörtökön országszerte elkezdődött a tanév az alap- és középiskolákban. Könnyen lehet azonban, hogy egyes régiókban már szeptember végén iskolabezárásokat kell elrendelni a Covid-fertőzés terjedése miatt. A minisztérium által kidolgozott előrejelzés szerint Közép-Szlovákia déli részén, illetve a keleti országrész nagy részében a legvalószínűbb, hogy fertőzési gócpontok alakulnak ki, és az iskoláknak, de legalábbis egyes osztályoknak még ebben a hónapban távoktatásra kell átállniuk. Konkrétan a Nagykürtösi, Poltári, Rimaszombati, Gölnicbányai, Kassa-vidéki és Námesztói járások a legrizikósabbak.

Branislav Gröhling oktatási miniszter szerint a pedagógusok, illetve a 12 év feletti gyerekek átoltottsági aránya a leginkább befolyásoló tényező. Megemlítette, a 12 év feletti fiatalok beoltottsága egy hónap alatt 19 százalékról 22 százalékra emelkedett.

A minisztérium tárgyalásokat folytat Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszterrel és Ján Mikas országos tisztifőorvossal az iskolaügyet érintő karantén három modelljéről. Pontosabban a karantén lerövidítésének lehetőségéről, a PCR-tesztelés 5 nap utáni engedélyezéséről, valamint az individuális karantén bevezetéséről bizonyos feltételek mellett (az idősebb korosztály, a pedagógusok és a tanulók magas átoltottsági aránya esetén).

(d)

Top