Kockázatos háziorvoshiány a Komáromi járásban

Az egészségügyi minisztérium a hónap elején tette közzé – járásokra lebontva – az általános orvosi és gyermekorvosi hálózat lefedettségét. Az elemzés szerint a Komáromi járás a háziorvosokat illetően a kockázatosan hiányos járások közé, míg a gyermek háziorvosi ellátottság az eggyel kedvezőbb, hiányos kategóriába tartozik.

A szaktárca tavaly decemberben elfogadott reformcsomagja a kórházak racionalizálása mellett a járóbeteg-ellátás fejlesztését is magában foglalja, ennek megfelelően készült a mostani felmérés. Míg a korábbi, 2008-tól érvényes módszer alapján megyei szinten határozták meg, hogy legkevesebb hány rendelőre van szükség a járóbeteg-ellátás biztosításához, addig az új módszer már járásokat vizsgál, és a minimális helyett az optimális orvosi létszámot adja meg. Ráadásul évente elvégzik a kimutatást, reagálva a demográfiai változásokra. Így a tárca pontosabb képet kap arról, mely járásokban a legrosszabb a helyzet és célzott támogatásokkal igyekeznek javítani rajta.

Az összesített adatok alapján elmondható, hogy országos szinte 2404 általános orvos és 1216 gyermekorvos van az alapellátásban, az optimális működéshez viszont további 400 általános és 223 gyerekorvosra lenne szükség. A jelentés azt is megállapítja, hogy a háziorvosok átlag életkora 57 év, 41 százalékuk viszont már a 63. életévét is betöltötte. Még ennél is rosszabb a helyzet a gyermekorvosok tekintetében, az átlag életkor 59 év, és 48 százalékuk 63 évnél is idősebb.

A járásokat négy kategóriába sorolták, mégpedig három alapvető paraméter figyelembevételével: a rendelők elérhetősége, kapacitása, valamint az orvosok életkora. A négy kategória pedig: ellátott, kockázatos, kockázatosan orvoshiányos, valamint kritikusan orvoshiányos járás.

Az egészségügyi minisztérium az Európai Unió helyreállítási alapjából összesen 10 millió eurót különített el új rendelők támogatására, ebből az összegből 170 rendelő nyitását szeretné támogatni a leginkább orvoshiányos járásokban, illetve településeken. Egy-egy kérvényező hatvanezer euró támogatást kaphat. A pályázatot még nem írták ki, várhatóan augusztusban teszik közzé, kezdő orvosok mellett olyanok is pályázhatnak, akiknek már van praxisuk.

A jelentés szerint a Komáromi járásban 11 betöltetlen háziorvosi és 1 gyermekorvosi rendelő van. Viola Miklós, a Nyitra megyei önkormányzat egészségügyi bizottságának elnöke szerint ezek a számok kedvezőbb képet mutatnak a valós helyzetnél. Ennél nagyobb a baj, ráadásul Nyitra megyében a gyerekorvosok átlag életkora 68 év, ami jóval rosszabb az országos átlagnál. „Jó dolog, hogy az állam anyagilag motiválná új praxisok nyitását, de úgy gondolom, a szaktárca kissé megkésve kezdett a feladathoz. Nyitra megyében már négy éve elindítottuk azt a programot, ami anyagilag támogatja azokat az orvosokat, akik hajlandóak vidéken, kisebb településeket is letelepedni, erre a célra évente 150 ezer eurót különítettünk el a költségvetésből és egy pályázó maximum 40 ezer eurót kaphat. A program sikerét mutatja, hogy az augusztusi testületi ülésen javasolni fogjuk a pénzcsomag megemelését további 110 ezer euróval” – mondta Viola Miklós, hozzátéve egy új háziorvosi rendelő felszerelése 35-40 ezer euró körüli összeg.

Van, amit azonban nem lehet csupán anyagi motivációval megoldani, az pedig az általános orvoshiány. Hiába kínál a tárca támogatást, ha nem lesz, aki az üres helyeket megpályázza. Az orvoshiány enyhítéséhez sokkal átgondoltabb, rendszerszintű megoldásra van szükség, ilyen azonban egyelőre nem látható. (vkm)

Gyerekorvost keresnek Gútára

Hónapok óta hiába keresnek gyerekorvost Gútára Guba Barnabás megüresedett helyére, így jelenleg csupán egy gyerekorvos rendel a városban, Benkóczka Edita. Sok kisgyermekes család kénytelen a környező falvakban, városokban gyerekgyógyászt keresni csemetéje számára és még szerencsésnek mondhatja magát, ha talál olyat, aki befogadja. Viola Miklós sebész, a városi képviselőtestület egészségügyi és szociális bizottságának elnöke elismerte, súlyos a helyzet, és egyelőre nem találtak olyan szakorvost, aki átvenné Guba doktor helyét.

„Sajnálatos módon a probléma fő okozója maga Guba doktor, aki előrehaladott kora ellenére (1936-os születésű) nem akart lemondani praxisáról. Először hét éve, majd két éve is leültünk vele beszélgetni erről, akkor ugyanis lett volna jelentkező, egyikük aztán Ógyallára, másikuk Dunaszerdahelyre ment – tájékoztatott Viola Miklós. – Aztán bekövetkezett, ami előre látható volt, egy baleset után nem épült fel a doktor úr, és nem tudja ellátni praxisát. Most viszont egyik pillanatról a másikra, sőt, ahogy látjuk, több hónapos keresés után sem tudunk gyerekorvost találni. Valamennyi dél-szlovákiai sürgősségi betegellátó központban, valamint a pozsonyi orvosi egyetemen is kiplakátoztuk, hogy gyerekorvost keresünk, de már Magyarországon is próbálkoztunk, egyelőre eredménytelenül.” A helyzet komolyságát mutatja, hogy a szaktárca a jövő évre vonatkozóan akut problémaként jelölte meg Gútán a gyerekorvos-hiányt.

Gútán idén áprilisban adták át a korszerű, felújított és kibővített egészségügyi központot, az 1,2 millió eurós beruházás kétharmadát pályázati forrásból fedezték. A támogatás feltétele volt az is, hogy szakorvosokkal töltik fel az intézményt. Ezért a város rögtön jelezte a felügyelő szerveknél is a problémát. (vkm)

Új háziorvos Izsán

Június közepétől sikerült ismét betölteni a háziorvosi praxist Izsán. Ezzel nyolc hónap után három község mintegy kétezer lakosának és a pati idősek otthonának alapvető egészségügyi ellátása oldódott meg.

Az újonnan kialakított izsai orvosi rendelő ajtajára júniusban került ki MUDr. Czirfusz Mónika PhD. mikrobiológus, az országos Klinikai Mikrobiológiai Társaság elnökének neve, akinek a munkáját továbbra is Helena Borošová egészségügyi nővér segíti majd.

Domin István polgármester lapunknak elmondta, hogy az áldatlan helyzet azután alakult ki, miután a nyolcvanéves Eva Načevová doktornő, aki harminc éven át kezelte Izsa, Vágfüzes és Pat lakosságát, októbertől már nem tudta fizikailag ellátni a munkáját. Nyitra Megye Egészségügyi Bizottságának jóváhagyásával ideiglenesen a dunamocsi háziorvos vette át a betegek ellátását. „Szerettem volna, ha a legrövidebb úton megoldódik a problémánk, hogy a községek lakosainak ne kelljen ilyen nagy távolságot megtenniük, ha orvoshoz kell menniük – részletezte az előzményeket Domin István. – Kérésemmel megkerestem Ľubomír Ševčíket, Nyitra megye főorvosát, valamint Viola Miklóst, a megyei önkormányzat egészségügyi bizottságának elnökét. Minden követ megmozgattunk, de háziorvosokból általános a hiány. A fiatalok inkább a szakorvosi pályamodellt preferálják, vagy külföldön vállalnak munkát. Végül Viola Miklós segítségével sikerült rátalálnunk a magyar anyanyelvű Czirfusz doktornőre, akinek minden jogosultsága megvan a praktizáláshoz, és folyamatban van az általános orvosi atesztációja.”

A doktornőt Domin István, Viola Miklós és Dittel Tibor hivatalvezető köszöntötte első munkanapján. (JN)

Top