Mozgásfejlesztés ovisoknak Komáromban

A komáromi Szabadidőközpont, melynek vezetését tavaly Slávik Éva vette át, több évtizede szerves része a város életének. Programkínálatuk tág palettán mozog, az kisgyermekek úszásoktatásától kezdve a baba-mama tornán át a képzőművészeti tevékenységekig. Mindemellett a város 4 óvodájával együttműködve rendszeres sportfoglalkozásokat indítottak.

Kiemelkedő eredményeikről nemrég egy tanulmányt publikáltak az országos pedagógia szaklapban, a Katedrában. „Szabadidőközpontunk 2022 szeptemberétől teljesen új arculattal, koncepcióval kezdett el működni. A képzőművészet mellett kiemelkedő helyen szerepelnek a legkisebbek számára tartott magyar és szlovák nyelvű foglalkozások, valamint prioritást kaptak a sport- és a fejlesztő tevékenységek – tájékoztatott Slávik Éva. – Jelenleg négy alkalmazottunk vezeti a játékos módszerek alkalmazásával tartott órákat. Hét évvel ezelőtt, amikor a Szabadidőközpont munkatársa lettem indítottam el a kisgyermekkori speciális mozgásfejlesztést. Ágh Barbarával, központunk sportrészlegének munkatársával közösen kidolgoztunk egy projektet, melynek célja az óvodások mozgásfejlesztése, és ezen keresztül a motoros, beleértve a kondicionális és koordinációs képességek fejlődésének serkentése. A projektben részt vevő gyerekeknél a kondicionális képességek közül a gyorsaság, a koordinációs képességek közül a térbeli tájékozódás és a reakciógyorsaság fejlődődött a legnagyobb mértékben. Az óvodák igazgatónői nélkül azonban nem érhettünk volna el ilyen jelentős, szakmai szempontból is kiemelkedő eredményeket.”

A „Tájékozódási akadálypálya óvodások számára” projektben két intézmény már 1,5 éve vesz részt. Náluk rendszeresen tartanak mozgásfejlesztő foglalkozásokat, melyek a heti testnevelés-foglalkozást váltják ki. A gyerekekkel októbertől májusig, heti egy alkalommal járnak a pedagógusok a Szabadidőközpontba, emellett pedig szeptemberben és júniusban részt vesznek az általuk szervezett úszótanfolyamokon is.

Az egyre ismertebbé és népszerűbbé váló Szabadidőközpont szakembereinek eredményeit látva nemrégiben további két óvoda csatlakozott projektjükhöz.

JN.

Top