Mobilappal nézhetik, mennyit szemetelnekGúta. A gútaiak február 7-től naprakészen, mobiltelefonra letölthető applikáción keresztül követhetik nyomon, hogy pontosan mennyi hulladékot is termelnek. Eddig ehhez az információhoz a városi hivatalban juthattak hozzá.

A Komáromi járás második legnagyobb városában pontosan egy évvel ezelőtt, február 7-én helyezték új alapokra a hulladékgazdálkodást, amikor is mennyiségalapú elszámolást vezetettek be. Ennek lényege, hogy mindenki annyit fizet, amennyi háztartási szemetet produkál, ami arra ösztönzi a lakosokat, hogy jobban figyeljenek az osztályozásra. Az osztályozott hulladékot, valamint a zöldhulladékot ugyanis ingyen adhatják le a gyűjtőudvarban, illetve szállítják el azokat a házaktól. Az első pozitív eredmények már mutatkoznak.

Ahhoz, hogy mennyiségalapú elszámolást tudjanak bevezetni, az elmúlt években több műszaki fejlesztést hajtottak végre Gútán, többek között csippel látták el a kukákat, a hulladékszállító járművet pedig leolvasóval, kamerával, különböző érzékelőkkel, adatközlési rendszerrel szerelték fel. A mérési információk aztán a városi hivatalhoz futottak, illetve futnak be. Ezentúl azonban mindenki saját telefonján is nyomon követheti azt, mennyi szemetet szállítanak el tőle.

Az ehhez szükséges applikációt mutatták be múlt szerdán a fejlesztő Wama Environmental Solutions cég képviselői a városvezetéssel közösen tartott nyilvános sajtótájékoztatón. A szlovák és magyar nyelven használható alkalmazást a városi hivatal közreműködésével lehet letölteni; első lépésként a felhasználó elküldi e-mail címét a hivatalba, innen kapja meg az alkalmazáshoz szükséges hozzáférést. A regisztrációt követően egyéni jelszóval ellátott saját fiókot tud nyitni. Halász Béla polgármester elmondta, azok számára, akik egyedül nem birkóznak meg a feladattal, a hivatal egyik kijelölt munkatársa segít a regisztrációban. Szeretnék, ha minél többen regisztrálnának, ezért széleskörű kampányt indítanak a médián keresztül, illetve kétnyelvű szórólapokat is eljuttatnak a háztartásokba. Az applikáció letöltése már csak azért is hasznos lehet, mert ezen keresztül a város életét érintő egyéb tájékoztató anyagokat is el tudnak juttatni a polgárokhoz.

Kárpáty Ernő alpolgármester megjegyezte, a mérésalapú fizetési rendszer tavaly februári bevezetése óta máris látszódnak az első eredmények. Míg 2021-ben a város 3277 tonna vegyes háztartási szemetet szállított a negyedi hulladékgyűjtő telepre, 2022-ben ez a mennyiség 2400 tonnára csökkent. A lakosok érdeke ugyanis, hogy minél jobban szelektáljanak, és csak a valóban vegyes háztartási szemét kerüljön a chipelt kukákba.

Tavaly két alkalommal, májusban és októberben is figyelmeztették azokat, akiktől kimagaslóan sok szemetet kellett elszállítani, hogy ha nem változtatnak szemetelési szokásaikon, nem fognak beleférni az egy évre előlegként meghatározott szemétdíjba. Ez az összeg tavaly 25,50 euró volt, és idén sem történt emelés. Két tételből tevődik össze, egy fix átalánydíjból, ami 12,50 euró (nyugdíjasoknak és egészségkárosodottak számára 6 euró), valamint mozgó részből. Ez utóbbi kilogrammonként 10 cent, tehát éves szinten – 130 kilogramm átlagos szemétmennyiséget alapul véve – további 13 euró. A mozgó rész mindenki számára egységes, 0,10 euró/kg. A városi hivatalba befutott adatok szerint a lakosok túlnyomó többsége belefér ebbe a 130 kg-os mennyiségbe, de pontos kimutatás csak február 7-e után, azaz a bevezetéstől számított 12 hónap letelte után készülhet el.

Mindez a családi házakban élőkre vonatkozik, ahol saját chipelt kukáik vannak a lakosoknak. Azon tömbházak esetében, ahol már vannak zárt kukatárolók, az adott lakótömbben élő személyekre számolják szét a kukákban elhelyezett szemétmennyiséget. Ahol nincsenek zárt kukatárolók, 25,55 eurós éves átalánydíjat fizetnek a lakosok. Halász Béla megjegyezte, keresik annak a módját, hogy a tömbházakban élőket is érdekeltté tegyék abban, hogy minél kevesebb háztartási szemetet helyezzenek el a konténerekben.

(vkm)

Top