Mobilalkalmazást indított Ógyalla

Mobilalkalmazást indított Ógyalla városa, hogy javítsák a kapcsolatot a polgárokkal, és aktuális információkkal lássák el a lakosságot a településen zajló eseményekről. Olyan megoldást kerestek, amely az önkormányzat igényeit is figyelembe veszi. A cél, hogy hatékonyabbá váljon a lakosság és a városi hivatal közötti kommunikáció. Az ingyenesen letölthető applikáció Android és iOS platformokon is fut. Egyelőre csak szlovákul érhető el, de vizsgálják annak lehetőségét, hogy magyar nyelven is a lakosok rendelkezésére álljon.

IMG_3413

A „Mesto v mobile” elnevezésű alkalmazásnak több funkciója van, s azt egy település vagy megye a saját szükségletei szerint alakíthatja. A főmenüben a hirdetőtáblát találják a lakosok, ahol a legfontosabb hirdetményeket és aktualitásokat olvashatják. Az alkalmazás lehetőséget biztosít lakossági ankétokra, szavazásokra is. A hirdetőtábla össze van kötve a közösségi hálókkal.

Interaktív térképet szintén talál a felhasználó az alkalmazásban, ezen a legfontosabb intézményeket jelölték meg, például az iskolákat, egészségügyi intézményeket, gyógyszertárakat, kulturális emlékhelyeket, hivatalokat. Telefonnal készített fotókat is fel lehet tölteni a mobilalkalmazás segítségével, s a beépített GPS-nek köszönhetően a rendszer be tudja azonosítani a helyet, ahol a fotó készült. Így akár egy illegális szeméttelepre vagy útburkolati hibára is felhívhatják a figyelmet a lakosok. Természetesen része az alkalmazásnak egy elérhetőségeket tartalmazó menüpont is, ahol a polgárok megtalálják az összes fontos hivatali telefonszámot.

Basternák Ildikó polgármester szerint az alkalmazás nemcsak a gazdag kulturális-társadalmi élet eseményeiről tájékoztatja a lakosságot, hanem a közlekedés és a biztonság szempontjából is fontos. A rendszer gyakorlati haszna lehet többek között, hogy a lakosokat rugalmasan tudják tájékoztatni a teendőkről esetleges természeti katasztrófák, például árvíz esetén.

Šesták Zoltán, az Ógyallai Városi Hivatal számítástechnikai hálózati rendszergazdájának közlése szerint több mint egy évig tartott az alkalmazás adatokkal való feltöltése, így a polgárok most már minden szükséges információt megtalálnak benne. Kérdésünkre hozzátette, vizsgálják, hogyan lehet megoldani az alkalmazás kétnyelvűsítését, mely most még csak szlovák nyelvű menüvel érhető el.

Az önkormányzatnak az új szolgáltatás havi húsz eurójába kerül.

(miriák)

Top