Mitől pusztult el negyed tonna hal?

Elpusztult 260 kilogramm hal a Lándori kanálisban még a múlt hónap közepén, amikor néhány kánikulai napot egész napos esőzések követtek. Azóta vizsgálják a szakemberek, mi történhetett. 4 800 euró kár érte a Szlovák Horgászszövetség Komáromi Városi Szervezetét, amelynek elnöke Tóth Alfréd. Őt kérdeztük a tömeges halpusztulás lehetséges okairól.

halak1

„Június 14-én, csütörtökön nagy záporesők voltak a kavai, vágfüzesi részen, a Lándori kanálisnál, amely az Öreg-Nyitrába, onnan pedig a Vágba folyik. A zsilipháznál vették észre vasárnap a halpusztulást halászok” – kezdte beszámolóját. „A halászok szóltak a horgászszövetségnek, a horgászfelügyelet szólt nekem. Azonnal intézkedtem a megfelelő hivatalok felé. Értesítettem mind a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőséget, mind a komáromi regionális állategészségügyi hivatalt”– tette hozzá.

A süllő és a balin a legérzékenyebb a mérgezésre

A pozsonyi környezetvédelmi szakemberek víz- és halmintákat vettek. Az eredmény még nem érkezett meg. Tóth Alfréd azt mondta hetilapunknak, konzultálva a szakemberekkel már 99 százalékban tudják, mi okozta a halpusztulást.

„A termőföldekről bizonyos mennyiségű permetezőszert vagy műtrágyát mosott be a nagy eső a kanálisba. Olyan mennyiség volt, hogy az állati és növényi planktonok, amelyektől úgymond zavaros a víz, elpusztultak, a mikroplankton pusztulása pedig toxikus anyagokat vált ki. Ezek a mérgező anyagok akkora százalékban termelődtek a Lándori kanálisban, hogy a kényesebb halak, a süllő és a balin, más néven ragadozó őn pusztultak el. Ezek a ragadozó halak a legérzékenyebbek a kisebb mérgezésekre. 140 kilogramm süllő, 120 kilogramm balin pusztult el, amelyeket az embereink kihalásztak és elszállítottak. Egy kilogramm süllő értéke 24 euró, egy kiló baliné 12 euró, azaz 4 800 euró kárunk keletkezett” – tudatta.

20180617_145734

A Lándori kanális azután kitisztult. A méregmennyiség, amely bekerült a kanálisrészbe, minél nagyobb területet érintett, annál inkább oldódott. Utána már nem volt halpusztulás. Lándortól néhány kilométernyire kerülhetett a mérgező anyag a vízbe valamelyik mezőgazdasági területről.

„Nagyon valószínű, hogy konkrét tettes nem lesz megállapítva, akit perbe lehetne fogni, hogy megfizesse a kárunkat. A Szlovák Horgászszövetségnek van baleseti tartaléka az ilyen esetekre. Miután felmértük a kárt, jeleztem a felsőbb szervek felé, hogy számoljanak vele, ősszel pedig plusz haltelepítés formájában pótoljuk vissza ebbe a kanálisrészbe a megfelelő halmennyiséget” – mondta Tóth Alfréd hozzátéve, ilyen eset bárhol előfordulhat, ahol dombos és lejtős a talaj, és nagyobb az esélye, hogy a vízbe vegyszer kerülhet.

halak

Hasonló esetek

„Hasonló eset két éve volt a pati kanálison. Ott permetezőszer került a vízbe, megtaláltuk a permetszeres kannákat. Emberi felelőtlenség volt a kiváltó ok. Hét vagy nyolc évvel ezelőtt pedig a Keszi kanálison, Nagykeszinél háztartási fekáliát öntött a vízbe egy magánvállalkozó, sőt többször fordult. Ott 1 500 kiló hal pusztult el. Gyönyörű, nagy, értékes, generációs halak voltak” – mesélte riportalanyunk.

A Szlovák Horgászszövetség Komáromi Városi Szervezete kezelésében jelenleg 120 hektárnyi zárt víz van. A Holt-Vág, naszvadi, lakszakállasi tavak, a Konkoly-meder, az Akácos-meder, a bányatavak. 140 kilométer kanálisuk van. A Pati kanálistól kezdve, a Lándori kanálison és a csallóközi kanálisrendszeren át egészen Gútáig, melyek össze vannak kötve a Gadóci kanálissal.

Több mázsa halat telepítenek

„Minden zárt vizünkben, tavunkban tartunk és telepítünk halat. Tavasszal 165 mázsa pontyot telepítettünk, az ősszel további 100 mázsa méret alatti, 80 dekás, 1 kiló 20 dekás pontyot, 50 mázsa dévérkeszeget és alkalomszerűen kárászt is telepítünk majd. A közös vizeinken, amelyek országos kezelésben is vannak, a Vág-Dunán, a Nagy-Dunán Medvétől egészen Karváig, kivesszük részünket a haltelepítésből, ezt mi vállaljuk és a Szlovák Horgászszövetség központja finanszírozza. A Dunába nemrég telepítettünk 50 ezer süllőivadékot, 10 ezer kisharcsát és 10 mázsa 1 éves amúrt. A zárt vizeinkre csak a komáromi horgászszövetség tagjai mehetnek halászni és a vendégek, vendégjeggyel” – sorolta az elnök.

A Szlovák Horgászszövetség Komáromi Városi Szervezetének 3 000 tagja van. Ők az ország egyik legnagyobb horgászszervezete.

„A helyi horgászengedély 73 euróba kerül a tagoknak, az országos horgászengedély 110 euró egy évre. Ezen felül az új tagjaink 50 eurós tagsági illetéket fizetnek” – tájékoztatott Tóth Alfréd elnök.

20180617_154610


Különvélemény

A médiában megjelent információk szerint Oskár Slivka, a Komáromi Regionális Állategészségügyi és Élelmiszertfelügyelet igazgatója azon a véleményen van, hogy a magas, 28 fokos vízhőmérséklet, az alacsony légnyomás, illetve a vízben túlburjánzott növényzet miatt a kritikus szint alá csökkent a víz oxigéntartalma, amelyen a kanálisoldalak kaszálásával és a meder rendszeres tisztításával lehetne segíteni.

A Lándori kanális a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat komáromi részlegének kezelésében van. Felhívtuk Fekete György igazgatót, aki csupán annyit közölt, várják a laboratóriumi vizsgálatok eredményét.


Bárány János,
fotó: komáromi horgászszövetség

(Cikkünk a Delta július 17-i számában jelent meg.)

Top