Mit tegyünk, ha fekete szemétlerakatba botlunk?

A fekete lerakatok rendkívül bosszantó tulajdonsága, hogy újratermelődnek. Ha egyiket-másikat eltávolítják, szinte rögtön „kinő” egy újabb egy másik helyen. Zavarva a szomszédos telkek tulajdonosait, a természetjárókat, és minden jóérzésű embert. De hová fordulhatunk, ha fekete szemétlerakatba botlunk? Melyik hivatal jogosult eljárni? Mikor avatkozik közbe a rendőrség?

Illegális szemétdomb Harcsáson

Szerkesztőségünket konkrét eset kapcsán kereste fel egy panaszos: egy harcsási, magántulajdonban lévő telken halmozódik egyre a szemét. A tulajdonos korábban kertészkedett ott, de mivel a környéken élő, hátrányos helyzetű polgártársak rendre megdézsmálták a termést, felhagyott vele. Később a kerítését is szétszedték, mára pedig mindent elborított a szemét. Elmondása szerint a tulajdonos teljesen feladta, nem törődik már kertjével. „Az egyik hivatalból a másikba küldtek, ezért szeretném tudni, kinek is kellene intézkednie, hogy eltűnjön végre onnan a szemét, a rendetlenség” – panaszolta. Mivel nem teljesen egyedi problémáról van szó, hiszen számtalan helyen találkozhatunk illegális szemétlerakatokkal, ezért általánosságban igyekszünk választ adni a fenti kérdésekre.

A fekete szemétlerakatok kapcsán általában a környezetvédelmi hatóság jut először az emberek eszébe. Martin Bičiantól, a Komáromi Járási Hivatal környezetvédelmi osztályának vezetőjétől azonban megtudtuk, nem minden esetben ők a kompetensek eljárni. „Amennyiben a szemétlerakat a település belterületén található, és nem veszélyes hulladékról van szó, akkor az adott település az illetékes szerv – magyarázta. – Sokszor előfordul, hogy telefonos bejelentés érkezik hozzánk, ilyenkor, hogy gyorsítsuk a folyamatot, a bejelentőt egyből hozzájuk irányítjuk. Ha viszont postai úton, vagy elektronikus levélben érkezik írásbeli bejelentés, akkor azt iktatjuk, kiszállunk a helyszínre. Megállapítjuk, hogy milyen hulladékról van szó, és attól függően, ki a kompetens, továbbítjuk az esetet vagy az önkormányzathoz, vagy, ha veszélyes hulladékról van szó, akkor mi intézkedünk és értesítjük a rendőrséget is.” A külterületeken viszont minden esetben a járási hivatal környezetvédelmi osztálya jogosult eljárni.

A KN Smart Servis munkatársai fekete lerakatot számolnak fel a Diófa soron

„A tulajdonos felelőssége, hogy eltakarítsa a telkéről a fekete lerakatot – mondta Kulcsár Szabó Attila, a komáromi városi hivatal környezetvédelmi főosztályvezetője. – Egy-egy bejelentést követően, ha ismert az adott terület tulajdonosa, mi felszólítjuk erre a kötelességére, és ha nem tesz neki eleget, a város eltakarítja a szemetet. Természetesen akkor, ha nem egy zárt területről van szó, mert oda nem mehetünk be. A város aztán kiszámlázza a takarítás, elszállítás költségeit a tulajdonosnak.” Kulcsár Szabó Attila rámutatott, nagy segítséget jelent a hivataluk számára, ha a bejelentő a lehető legpontosabban leírja, hol is észlelte a fekete lerakatot, mivel sokszor úgy érkezik a bejelentés, hogy a Vág partján, Kabátfalun, a bicikliút mentén stb. Ezért jó, ha az elérhetőségét is megadja az illető, hogy később pontosítani tudják a részleteket. A fekete lerakatok felszámolását egyébkén folyamatosan végzi a város, de sajnos, mindig van új és új helyszín. „Ez már csak azért is szomorú, mert a városban lehetőség van a hulladék osztályozására, és a hulladékgyűjtő udvar is egész évben a lakosok rendelkezésére áll. A nagyméretű tárgyakat pedig a tavaszi és az őszi nagytakarítás során ingyen elszállítjuk” – mutatott rá a főosztályvezető.

Azt pedig, hogy kihágásról vagy vagyon elleni bűncselekményről beszélhetünk az illegális szemétlerakat felszámolásával kapcsolatban, annak költségei határozzák meg. Ha az összeg meghaladja a 266 eurót, már bűncselekményről van szó.

(vkm)

Top