Mindenük odalett a tűzben, de a közösség összefogott

Fekete nap volt péntek 13-a egy kétgyermekes keszegfalvai család számára. Házuk teljesen leégett, lakhatatlanná vált. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy senki nem volt otthon a tűz keletkezésekor, de mindenük odaveszett. Az önkormányzat és a falubeliek példaértékű összefogással siettek segítségükre, szinte órák alatt gyűjtöttek számukra pénzt, ruhákat, bútorokat és más használati eszközöket.


A helyszínen megtudtuk, pénteken kora délután a szomszédok vették észre, hogy kigyulladt a keszegfalvai családi ház, ők hívták a segélyvonalat. A komáromi tűzoltók a nyitrai operációs központ riasztására két kocsival vonultak ki. Ekkorra már a ház belseje, az épület konstrukciója is lángokban állt, és a tűz a tetőszerkezetre is átterjedt. Később a gútai tűzoltók és a helyi önkéntes tűzoltószervezet tagjai is bekapcsolódtak az oltásba. „A sűrű füst miatt a tűzoltók légzőkészüléket viselve avatkoztak be“ – tájékoztatta a Deltát Csontos Imre, a komáromi tűzoltóság igazgatója.

006
Kosztolányi Péter és Anita két gyermekükkel, egy 11 éves kislánnyal és egy 8 éves autista kisfiúval éltek a házban. A tűz keletkezésekor szerencsére senki sem tartózkodott otthon, ugyanis az édesapa munkában, felesége pedig egyik gyermekükkel szemorvosnál volt. Házuk porrá égett, mindenük odalett. Valójában csak az maradt nekik, amit aznap viseltek.

Nem volt előjele a tűznek

A férj így idézte fel a péntek délután történteket: „Épp munkában voltam, amikor kaptam egy telefont, az egyik ismerősöm hívott, hogy jöjjek azonnal, mert ég a családi házunk. Komolyan mondom, hirtelen nem tudtam mit csináljak, olyan váratlanul ért a bejelentés. Az egyik falubeli lakos, aki taxisként dolgozik, gyorsan hazaszállított. Akkor már nagy erőkkel oltottak a tűzoltók, az utcában hatalmas füst gomolygott. Amikor nagy nehezen a házunkhoz értem, a lánglovagok természetesen nem engedtek az épület közelébe. Mit mondjak, nem volt egy kellemes látvány. Néhány perc múlva nagy robaj kíséretében leszakadt a mennyezet. Az egész tetőrész leégett. Nem maradt semmi használható a házban, minden odalett. Azt, hogy milyen hatalmas tűz pusztított az épületben, jól érzékelteti, hogy a zongoránk maradványait a mai napig nem találjuk.”

10374930_745203838873013_7443973870873877438_n
Kosztolányi Péter elmondta, az okál típusú házat még 1989-ben építették. Arra a kérdésre, hogy nem észleltek-e valami különöset aznap, a házigazda ekképpen válaszolt: „Semmilyen előjel nem utalt arra, hogy itt ilyen pusztító tűz fog keletkezni. A tűzoltók az első szemle után közölték, hogy kizárható a gyújtogatás. Nagy valószínűség szerint rövidzárlat okozhatta a tüzet, bár ezt még nem erősítették meg. Jelenleg a károk felmérése illetve a romok eltávolítása folyik. Képzeljék el, amint megtudták a faluban, hogy mi történt, egy emberként mozdultak meg a keszegfalvaiak és az önkormányzat, amit innen szeretnék megköszönni nekik” – mondta elcsukló hangon az édesapa.

„Hihetetlen, mennyi mindent hoztak a falubeliek”

Lehocký Milan, Keszegfalva polgármestere elmondta, amint értesültek a tragikus hírről, azonnal – még aznap – cselekedtek. „Rendkívüli testületi ülést hívtam össze délután 5 órára, ahol a képviselők egyhangúlag megszavazták, hogy első lépésként anyagilag támogatjuk a bajba jutott családot. A testület 2000 eurós támogatást hagyott jóvá. Rögtön ezután jótékonysági gyűjtést szerveztünk, mely este 5 órától másnap délután 3-ig tartott. Egyszerűen hihetetlen, hogy mennyi mindent hoztak a falubeliek a család megsegítésére. Bútor, lábbelik, ruhák, szükségleti cikkek egész garmadája sorakozott a községi hivatal helyiségeiben. Szinte az egész falu megmozdult, segíteni akart a Kosztolányi családnak, és nem csak akart, segített is. A jótékonykodó emberek nagy hányada anyagilag is hozzájárult a család talpra állításához, 5 150 euró gyűlt össze az erre a célra elhelyezett ládikóban” – nyilatkozta a község vezetője.

Hétfőn a károsult családnak egy bankszámlát nyitottak, melyre várják a további pénzadományokat. A bankszámlaszám a következő: 5058541654/0900. Az önkormányzat további lépéseket is tett, egy kétszobás lakást ajánlott fel a családnak, amit a károsultak elfogadtak, ezen túl a község vállalta a hulladék elszállítását is. A polgármester hozzáfűzte, szeretné megragadni a lehetőséget, és köszönetet mondani minden keszegfalvai lakosnak az önzetlen segítségnyújtásért.

A kisfiú iskolája is segítene

A hír hallatán megmozdultak a komáromi magyar tannyelvű speciális alapiskola pedagógusai is, mivel a család gyermeke, a 8 éves autista Kristóf is az ő diákjuk. Nagy Beáta igazgatónő arról tájékoztatta a Deltát, hogy a fogyatékkal élő és autista növendékeik által készített alkotásokat szeretnék elárverezni, majd a teljes befolyó összeggel a családot segíteni. Mivel tapasztalatuk nincs ilyen téren, keresik a megfelelő jogi és formai megoldásokat, de bíznak benne, hogy ők is hozzá tudnak járulni a család gondjainak enyhítéséhez.
Nemcsak a régióból érkezik segítség. A népszerű műsorvezető, Vilo Rozboril azt ígéri, hamarosan „nagy segítséget“ nyújt a bajba jutott családnak, akiket már fel is keresett a múlt héten. A közeljövőben ugyanis egy új jótékonysági tévéshow-val jelentkezik, mely a Hetedik mennyországban címmel fut majd, s ennek keretében fogják támogatni a tűzvész áldozatait.

Hivatalosan még nem zárult le a vizsgálat, de a tüzet valószínűleg rövidzárlat okozta. A tűzoltók 50 ezer euróra becsülték a károkat. A gyors és több irányból érkező segítség remélhetőleg sokat enyhít a Kosztolányi család gondjain, és hozzájárul az őket ért trauma feldolgozásához. Keszegfalva jól vizsgázott, a közösség összezárt, s egy emberként állt ki a károsultak mellett.

(Pint Sándor, d)

Top