Minden munkanap fogadják a véradókat a kórházban

Komárom. Az új koronavírus-járvány miatt március 20-tól visszavonásig beszüntették a mobil véradásokat az országban. A komáromi kórház hematológiai és transzfúziós állomása erre reagálva a korábbi két alkalom helyett (hétfő és péntek) minden hétköznap fogadja a véradókat, mégpedig 7 és 11 óra között.

IMG_20200326_095112

Szigorodtak viszont a véradás feltételei, a potenciális véradóknak egy kérdőívet is ki kell tölteniük utazási anamnézisükről – először a kórház bejáratánál kialakított ellenőrző helyen, ahol hőmérsékletüket is megmérik és kikérdezik őket arról, voltak-e külföldön az elmúlt 14 nap, illetve kapcsolatba kerültek-e külföldről hazaérkező személyekkel. Csak ezt követően mehetnek tovább a transzfúziós állomásra, ahol be- és kilépéskor is kézfertőtlenítésen esnek át. Természetesen szájmaszk viselése is kötelező.

Koronavírus-tesztet az állomáson nem végeznek, de a levett vért úgymond karanténba helyezik, és csak akkor használják fel, ha a véradó a véradás utáni 14 napon belül nem észlel magán megfázásos, légúti megbetegedésre utaló tüneteket. Erről telefonos visszajelzést kérnek minden véradótól. „Szeretnénk mindenkit megnyugtatni, hogy a véradás továbbra is teljesen biztonságos – mondta Radi Enikő főorvos. – Véradóink érdekében azonban időpont-egyeztetést vezettünk be, így egyszerre csak egy-két személy tartózkodik a helyiségekben, és naponta legfeljebb 10 személyt jegyzünk elő. Véradásra a 035/7909 310-es telefonszámon lehet jelentkezni.”

(vkm)

Top