Mikulás járt a Csillag Óvodában és Bölcsődében

A gyerekek nagy örömére december 3-án, a délelőtti órákban bekopogtatott a nagyszakállú Mikulás a komáromi református egyház által működtetett Csillag Óvoda és Bölcsőde – mely a magyar kormány Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programjának köszönhetően épült fel – ajtaján. Az intézmény igazgatónője, Bott Zsuzsanna örömmel invitálta be a gondosan feldíszített intézménybe, ahol találkozhatott Fazekas László emeritus püspökkel is.

Valószínűleg a kicsik megláthatták a Mikulás „rénszarvasos szánkóját”, mert jöttére csillogó szemekkel énekelték: „Ha betoppan, dallal várjuk, kedves öreg Mikulás. Reméljük, hogy úgy, mint tavaly, most is hoz majd minden jót.” És bizony, nem csalódtak, mert a Mikulás puttonya (a fenntartó református egyház jóvoltából) telis-tele volt édes finomságokat rejtő csomagokkal. A Mikulás segédei gondoltak mind a 63 óvodásra és 18 bölcsődésre. Azokra is, akiknek ezen a napon valami miatt otthon kellett maradniuk. Nekik majd az óvónénik utólag adják át a nagyszakállú, piros ruhás Mikulás ajándékát, mert az minden gyermeknek egyformán jár. Még azoknak is, akik a kérésére „emelje fel a kezét, aki jó volt” nem jelentkeztek, mert a jó öreg Mikulás tudja, hogy rossz gyerekek nincsenek, csak jók.

A közegészségügyi hivatal szigorításai miatt a gyerekek nem együtt, hanem külön-külön, osztályonként várták a nagyszakállút. Mosolyogva, örömmel, csodálkozva és bizony volt, aki megszeppenve, de a Mikulás – gyakorló apukaként – minden kisgyermek szívéhez megtalálta az utat.

„Három évvel ezelőtt vettem föl először a piros Mikulás-ruhát, hogy örömet okozzak a kicsiknek. A múlt évben, Mikuláskor, ha már a járvány miatt beltérben nem ünnepelhettünk, tettem egy nagy sétát a városban, és azokat a gyerekeket, de még a mosolygó felnőtteket is, akikkel összetalálkoztam, megajándékoztam egy-egy csokival. Fantasztikus érzés látni a tiszta gyermeki örömet az arcokon. Sokszor a felnőttek is ugyanúgy megörülnek, ha szembe találkoznak a Télapóval, mint a kicsik. Tavaly a Mikulás honoráriumából a Komáromi Speciális Alapiskola tanulóit ajándékoztam meg. Idén jóval több a felkérés, egyre több család kér fel, hogy adjam át a csomagot a gyermekeiknek. Az így bejövő pénzből rászoruló, mélyszegénységben élő családoknak szeretném megkönnyíteni a karácsonyi készülődést és szebbé tenni az ünnepet“ – árulta el nekünk Svanczár Róbert, mielőtt elsietett, mert már máshol is várták őt türelmetlenül, izgatottan és csillogó szemekkel a kisgyermekek.

A jó gyerekek. Mert minden gyerek jó.

Janković Nóra

Kapcsolódó cikkeink:
A Csillag óvodában jártunk

Top