Mikor érkezik az uniós segélycsomag?

Egyelőre kérdéses, mikor kaphatnak uniós segélycsomagot a rászorulók. Az biztos, hogy erre leghamarabb a márciusi választások után, május környékén kerülhet sor. Alapélelmiszereket, illetve higiéniai eszközöket tartalmazó csomagokat is osztanak majd a szegény családoknak, az anyagi szükséghelyzetben élőknek.

segely

Egy évvel ezelőtt írtunk arról, hogy Brüsszel jóváhagyta a szegények támogatásáról szóló operációs programot, melynek keretében élelmiszercsomagokat, meleg ételt és higiéniai eszközöket kaphatnak a leginkább rászorulók. A program, melyet a szociális, munkaügyi és családügyi minisztérium irányít, az aktuális uniós költségvetési ciklus végéig tart, azaz 2020-ban zárul. Szlovákia nagyjából 55 millió euró uniós támogatást kap erre a célra, az állam 10 millió euróval kiegészíti a brüsszeli forrásokat. A program keretében egyéb adományokat is eljuttatnak a rászorulóknak.

Az élelmiszer és a tisztasági csomagok szétosztását minden régióban más-más civil szervezet végzi majd, olyan jótékonysági szervezetek, amelyeknek van tapasztalatuk a rászorulók segítésében, adományok szétosztásában. Veronika Černá, a Munka-, Szociális és Családügyi Központ szóvivője kérdésünkre elmondta, a legtöbb járásban már ki is választották, melyek lesznek ezek a szervezetek, így a Komáromi járásban is, ám 13 régióban még nem sikerült partnert találni. Ez az oka annak, hogy egyelőre nem kezdődhetett meg a csomagok szétosztása. Amennyiben márciust követően sikeresen lezárul a közbeszerzés újabb köre, indulhat a program és a rászorulók megkaphatják a segélycsomagokat. De hogy pontosan mikor, továbbra sem ismert: leghamarabb a tavasz második felében.

A tervek szerint minden évben legalább kétszer kapnak segélycsomagot a rászorulók. Azok lesznek jogosultak az élelmiszer és tisztasági csomagra, akik szociális segélyt kapnak az államtól. Közülük is elsősorban a gyerekes családok, továbbá a nyugdíjkorhatárt betöltött személyek, rokkantnyugdíjasok és súlyosan egészségkárosult emberek, amennyiben nincs munkából származó jövedelmük. Ezen kívül olyan rászorulók is megkaphatják az uniós segélyt, akik hirtelen kerültek szükséghelyzetbe, aminek megítélése a partnerszervezetek segítségével történik.

A feltételeket teljesítő rászorulók, illetve az 1-2 gyermekes családok egyszerre egy élelmiszercsomagra lesznek jogosultak. A 3-5 gyermekes családok 2 csomagot, a 6 vagy több gyermekes családok 3 csomagot kaphatnak egy alkalommal. Egyes becslések szerint mintegy 53 ezer családot, 11 ezer nyugdíjast, 6 ezer rokkantnyugdíjast és 5 ezer súlyosan egészségkárosult személyt érint a segélyprogram, a munkaügyi központ szóvivője szerint összesen 90 ezer embert. A tervek szerint 2020-ig évente legalább kétszer kerül sor csomagok osztására az egyes régiókban.

Olyan alapélelmiszerek alkotják majd a segélyt, mint a liszt, tej, rizs, tészta, cukor, lencse, borsó, bab, konzervek. Az összeállításnál figyelembe veszik a rászorulók igényeit, de például a szükséges tápértékeket is – a Közegészségügyi Hivatal véleménye alapján. A családok évente egyszer higiéniai csomagot is kapnak, melyben előreláthatólag szappan, sampon, fogkrém, fogkefe és mosószer lesz.

Barbora Petrová, a szociális minisztérium szóvivője hangsúlyozta, minden megtesznek azért, hogy elkerüljék azokat a hibákat, amelyek a 2011-ben, illetve 2012-ben kudarcba fulladt liszt- és tésztaosztást kísérték. Akkor az agrártárca vezényelte a programot, s országszerte 412 ezer rászoruló meg is kapta az élelmiszersegélyt, viszont 88 ezer ember – köztük régiónkban élők is – hiába várta a megígért támogatást. Több ezer tonna liszt nem érkezett meg a szétosztással megbízott régiós koordinátorokhoz és szervezetekhez. Azóta sem tisztázott, hová tűnt a segély egy része, a felelősöket sem sikerült megnevezni.

(cs)

Top