Miért vannak kék csíkok Komáromban?

Sokan fordultak lapunkhoz azzal a kérdéssel, hogy miért kerültek kék csíkok a fehér helyére a parkolást megjelölő helyekre? Utánajártunk, hogy a július elejétől változó rendszerben hol és miért kell pontosan fizetni, és mire vigyázzunk, ha más városokban járunk? Az összes hasznos információ, amit tudni érdemes.

Az elmúlt hetekben a komáromi parkoló rendszert működtető City Parking Group társaság átfestette az utakon található csíkokat a parkoló zónában. Sokan felfigyeltek arra, hogy a fehér vonalak helyére sok helyen kék került. Az ügy hátterében egy törvénymódosítás áll, amely segíteni próbál a tájékozódásban – tudtuk meg a cég vezetőjétől, Ferenczi Tibortól. A közlekedési szabályokról szóló törvény utolsó módosítása egy olyan változást fogadott el, amely szerint a parkolóhelyeket jelölő vízszintes (úttestre festett) jelzések már kékek is lehetnek. A módosítás egy európai normát követ, amely szerint az összes fizetős helyet kékkel jelölik, a többi díjmentes parkolóhelyet pedig fehérrel. Ez a megoldás segít a sofőröknek a tájékozódásban, és egy egyértelmű jelzést ad, ha a hely fizetős. A kék megjelölés segíthet elhárítani a félreértéseket, ha valaki nem tudta, hogy fizetnie kell, ugyanakkor a sofőr dönthet arról is, hogy az adott díjköteles helyen megáll, vagy pár száz méterrel továbbmegy egy ingyenes helyre – magyarázza a parkolást irányító cég vezetője.

Ferenczi Tibor hozzáteszi, Komárom volt az első város, ahol ezt az újszerű változást bevezették, a többi városban fokozatosan kerülhet sor ennek megvalósítására. Komáromban a kék csík már egyértelmű jelzés, hogy a hely fizetős, de más szlovákiai városokban még nem feltétlenül igaz. Több városban készülnek ezt kivitelezni, de egyelőre érdemes figyelni, nehogy pórul járjon valaki – magyarázza Ferenczi.

Korábban sok félreértés volt abból is Komáromban, hogy a lakosok számára fenntartott helyen állt meg valaki, így hiába volt parkolójegye, akkor is büntették. Július elsejétől erre nem kerülhet sor, mivel megszűnt a lakosoknak fenntartott hely, ők a jövőben egy utcára kapnak bérletet, de nem kijelölt helyekkel. “Így most már bármelyik kékkel kijelölt helyen lehet parkolni, nem kell a kiegészítő táblákat figyelni” – mondja Ferenczi Tibor. A kiegészítő táblákat nemsokára le is szerelik, de ahhoz szükséges a közlekedésrendészet jóváhagyása. “Bármilyen jelzés módosítására engedély kell, és jelenleg erre várunk. Már hivatalosan érvényes az új rendszer, de a táblákat akkor tudjuk leszerelni, ha erre rábólintanak.

A City Parking Group vezetője azt is elárulta, hogy újabb parkoló-automatákat szerelnek fel. Az elmúlt hónapokban 23 üzemelt, de nemsokára már 30 működni, így minden parkolóhelyhez közel lesznek gépek, amelyek több nyelven kommunikálnak.

Mi változott július elsejétől?

•    Megszűnik a belvárosi lakosoknak (rezidens) a kijelölt parkolási a hely, a jövőben egy utcára kapják a bérletüket.
•    Változik a tarifarendszer a belvárosi lakosoknak. Minden háztartásra (nem minden családtagra) egy autó szimbolikus 1 euróért kap éves bérletet, a második autóért 60, a harmadikért 120 eurót kell fizetni évente. A bérlet rendszámhoz lesz kötve.
•    A belvárosban dolgozó vállalkozók és alkalmazottak is bérletet válthatnak egy adott utcára, mindkét esetben 100 euró az éves bérlet díja.
•    Kialakításra kerül az ún. panzió kártya, amit a panziók tulajdonosai adhatják a vendégeiknek. Egy kártya éves díja 60 euró.

A parkolási rendszerből kiesik néhány korábbi terület, és ingyenessé válik. Ilyen a Vásárcsarnok melletti parkolóhelyek, vagy a Katona Templom melletti kavicsos terület, de még néhány további kisebb hely. A fizetős parkolóhelyek száma 639-ről 593-ra csökkent.

A parkolás idősávjai (munkanapokon 8.00-17.00, hétvége ingyenes) és az alkalmi tarifák összegei nem változtak, csupán kerekítve lettek. A parkolóhelyeken három helyett két tarifa létezik majd, 40 és 70 centes óradíjjal, ahol a minimum összeg 10 cent.

(kb)

Top