Miért van sok csőtörés?

A közösségi oldal rendszeres használóinak az elmúlt hónapban feltűnhetett, hogy milyen gyakran tájékoztat a komáromi víz- és csatornaművek csőtörésről – szinte kétnaponta. De miért hibásodnak meg ilyen sokszor a vezetékek?

komvak1

„A vezetékeket évtizedekig elhanyagolták, nem voltak felújítva, ennek az eredménye, hogy viszonylag gyakran kell kivonulnunk és javítanunk a keletkező hibákat“ – mondta el megkeresésünkre Ruman Patrik, a KOMVaK vezérigazgatója. Rámutatott arra is, hogy most sincs több meghibásodás és csőtörés, mint az elmúlt években, a különbség csupán annyi, hogy most mindegyikről tájékoztatják is a lakosságot facebook oldalukon, illetve a vízmű megújult weboldalán.

Ruman Patrik hangsúlyozta, hosszú távon sokat javít majd a helyzeten, hogy tavaly az önkormányzat jóváhagyta a KOMVaK új üzemeltetési szerződését. Ennek értelmében a 100 százalékban városi tulajdonú részvénytársaság már nem fizet bérleti díjat a városnak a vízvagyon egy részéért (beleértve magukat a vezetékeket, csatornákat), hanem az így felszabaduló pénzösszeget, mintegy 485 ezer eurót, minden évben a vízvagyon fejlesztésére fordíthatja. Magyarán, új vízvezetékeket épít, régieket cserél újra, különböző javításokat és szükséges karbantartásokat végez. Ennek nyomán fokozatosan az egész vízvezetékrendszer megújulhat – természetesen hosszú folyamatról van szó –, és a meghibásodások, csőtörések száma is egyre csökkenhet.

51551201_250078632575688_6403280215195254784_n

Évente közel félmillióból újítanak

Bár az új üzemeltetési szerződés csak januártól lépett életbe, a város döntése értelmében a KOMVaK már tavaly is 11 különböző fejlesztésre és javításra költhette az említett közel félmilliós összeget. A régi vízvezetéket újra cserélték a Seress utcában, illetve a Duna rakpart és a Csillag utca egy szakaszánál, megkezdődött a Harcsásra vezető vízvezeték építése, ahogy a kabátfalusi vezeték kiépítésének első szakasza is lezárult. Emellett – mint arról részletesen is beszámoltunk – egy sor javítási és karbantartási munkát végeztek el.

Idén folytatódik a megkezdett munka, a január végi önkormányzati ülésen a képviselők is megszavazták a KOMVaK 2019-es, saját költségvetésből finanszírozott terveit. Többek között folytatják a vízvezeték kiépítését Kabátfalun (második szakasz) 75 ezer euróból, több helyen újakra cserélik a vezetékek záróelemeit (30 ezer euró), de például a működő szökőkutakat érintő karbantartásokat és a különböző rendezvények vízszükségletének biztosításával kapcsolatos munkákat is elvégzik (35 ezer euró). Folytatják az esővíznyelők tisztítását, cserélik azokat a csatornafedeleket, rácsokat, amelyeket már nem lehet javítani, az Erdő utcában pedig 55 ezer euróból megoldják az esővíz elvezetését. A komáromi tisztítóállomáson több mint 200 ezer euró értékben végeznek javításokat és fejlesztéseket.

51020108_243040489946169_1994495336663482368_n

A vízmű vezérigazgatója kérdésünkre elmondta, bár továbbra is magas a vállalat vízvesztesége, tehát az a vízmennyiség, ami egyszerűen elfolyik a rendszerből, ám így is javulás látható e téren. 2017-ben ugyanis 38,32 százalékos, rekordmagas vízveszteséget kellett elkönyvelnie a vállalatnak, ami a tavalyi év során csökkent – hogy pontosan mennyivel, az a KOMVaK éves jelentéséből derül ki. A cél az lenne, hogy ezt az arányt fokozatosan 20 százalék körülire tornázza le a komáromi vízmű, ez már természetes veszteségnek számít egy jól működő vízgazdálkodási vállalatnál.

(cs)

(Cikkünk a Delta február 12-i számában jelent meg.)

Tisztítják a csatornákat, vízvezetéket építenek

Évi félmillió vízvezetékek javítására

Veszélyes a sárgás ivóvíz?

Túl sok folyott el

Top