Mi lesz veled komáromi röplabdacsarnok?Az egykoron szebb napokat is látott komáromi röplabdacsarnok már évek óta kihasználatlanul, pontosabban fogalmazva használhatatlanul várakozik további sorsának alakulására. A legutóbb a városban tomboló vihar pedig feltette a pontot az i-re: a rengeteg víz utat talált, és eláztatta a csarnok padlóját, ami teljesen tönkrement. Sok a kérdés, kevés a válasz, ezért megkérdeztük Nagy Tamást, a Comorra Servis igazgatóját.

 

Mi az oka annak, hogy az épület ennyire lepusztult?

Meglátásom szerint már az építésekor hibáztak, hiszen az objektum energetikai szempontból enyhén szólva nem gazdaságos. Egy új törvény szerint a középületeket ez alapján kellene kategorizálni, a röplabdacsarnok viszont e téren annyira rossz, hogy talán nincs is olyan kategória, melybe beleférne.

Mármint fűtés, hűtés stb. szempontból?

Így van. Régen az épület ugyan rendelkezett saját fűtéssel, három 150 kW-os kazán is a rendelkezésre állt, de már csak akkor lehetett érezni a fűtést, amikor maximális teljesítményre voltak csavarva. Később aztán az épületet rákapcsolták a távfűtésre, de ez csak arra volt elég, hogy a szociális helyiségeket kifűtsék. A csarnok részt viszont télen még a minimális 18 fokra sem tudtuk felfűteni.

roplabdacsarnok2

Na és nyáron?

Persze, nyáron meg ugyanez visszaüt: az épületnek kvázi nincs szigetelése, ezért olykor elviselhetetlen a hőség. Összességében mára már sportolási tevékenységre nem igazán alkalmas, ráadásul most még a vihar is kárt okozott: az egész talajborítást ki kell cserélni.

Mik tehát a tervek?

A komáromi képviselő-testület legutóbb 15 ezer eurót hagyott jóvá tervdokumentációra. Mi azonnal ki is írtuk a közbeszerzést, ez alapján Peter Trávniček mérnök lesz az, aki a helyzetet felmérve komplett terveket készít az épület rekonstrukciójára. Az egyik legfontosabb szempont természetesen az, hogy a lehető leggazdaságosabban lehessen fenntartani, működtetni. A tervekben hőszivattyú és az ehhez kapcsolódó levegőztető-rendszer is szerepel.

Mi lesz a játéktér padlójával?

Mivel így alakult, természetesen a talaj is a projekt része lesz. Most már okosabbak leszünk: a padló szintjét minimum 10 centivel megemeljük, hogy a jövőben az esetleges viharok ne tehessenek benne újra kárt.

Mi a helyzet a mászófallal?

Sajnos a mászókat én már ott két éve nem láttam. A fal egyik része a város, a másik pedig a Meredek Klub tulajdonában van. Nem vagyok biztos benne, de talán valamilyen jogi vita is zajlik körülötte, ebbe azonban nem szeretnék belemenni. Szóval, egyelőre még nem tudom, mi lesz a mászófal sorsa.

DSCF5962

Mikor nyithatja meg újra a kapuit a csarnok?

Ami biztos, hogy a tervek szeptember végére elkészülnek. Nyilván az egésznek komoly anyagi vonzata lesz, de több uniós pályázaton is részt veszünk majd. Elképzelhető, hogy magántőkét is bevonunk. Minden csak a finanszírozáson fog múlni. Ha összeszedjük a pénzt, akkor akár 1-2 éven belül is megvalósulhat a dolog, de reméljük, a szerencse is mellénk áll.

Siker esetén kik vehetik birtokba a csarnokot?

Célunk a csarnok minél gyakoribb kihasználása, hiszen az ebből befolyó bérleti díjakat a rezsire és a további fejlesztésekre tudjuk majd fordítani. Reményeim szerint az egész komáromi sportélet megtalálja majd a számításait.

 


Csak egy komplett felújítás segíthet

Természetesen Ferencz Lászlót, a komáromi röplabdaklub menedzserét is megkérdeztük, hiszen a csarnok annak idején éppen a röpisek miatt épült meg. Megtudtuk, nagy szükség lenne egy jól működő röplabdacsarnokra, hiszen azon kívül, hogy az ifjúság edzéslehetőségei is javulnának, a klubnak is lenne végre egy saját bázisa.

„Az egyetemmel kézenfogva voltak elképzeléseink, de egyelőre nem találtuk meg rá a forrásokat. Ami a padlóval történt, az egy nagyon szomorú dolog, de igazság szerint az épület körül leledző problémák már régóta húzódnak. Ezt viszont nem akarom oldogatni, nem az én dolgom, de sajnálom, hogy idáig jutottunk, hiszen az épület nemcsak rajtunk segítene, hanem az egész komáromi sporton. Sajnos, oda jutottunk, hogy most már csak egy komplett felújítás segíthet, az épület ma már használhatatlan. Amennyiben a dolgok pozitív irányban indulnak el, mi mindenképpen segíteni fogunk, hiszen ez elsősorban a mi érdekünk” – mondta el Ferencz.

A csarnokkal kapcsolatban Ipóth Szilárdot, a komáromi sportbizottság egyik tagját is megkérdeztük, aki szintén megoldást keres a kialakult helyzetre: „A történetet mi is régóta vizsgáljuk, hiszen magántőke bevonásával szerettünk volna egy kisebb rekonstrukciót végrehajtani. Ezzel ugyan használhatóvá tettük volna a csarnokot, de a mi álmainkban műfű szerepelt, így igazából az elsősorban a focistáknak kedvezett volna. Később hallottunk a nagyobb tervekről, így a legészszerűbb döntést meghozva visszavonulót fújtunk. Ha beindult a Nagy Tamás által vázolt dolog, én minden erőmmel segíteni és támogatni fogom.“

 

Kovács Dávid

Top