Merészebb népszínházi arculatot vállalnak fel

Augusztus végén tartotta évadnyitóját a Komáromi Jókai Színház. A most induló évad több előadásában is fricskát mutatnak bizonyos társadalmi jelenségeknek.

Évadnyitó-09

Miután levetítették a bérlethirdetést népszerűsítő kisfilmet, amelyet Tóth Károly színművész rendezett, a színház dolgozói szűnni nem akaró tapssal gratuláltak Holocsy Krisztina színművésznőnek a rangos magyar állami kitüntetéshez, és megemlékeztek a nemrég elhunyt Ficza Gizella egykori varrodavezetőről.

Tóth Tibor igazgató elmondta, a 2019/2020-as évadban merészebb népszínházi arculatot vállalnak fel. „Tisztességesnek mondott hazug, álszent erkölcsök többször visszaköszönnek majd az évad során” – tudatta, hozzátéve, több előadásban fricskát mutatnak bizonyos társadalmi jelenségeknek.

Az új évad első bemutatója a kilencven éve született Miroslav Krleža A Glembay ház című ritkán játszott naturalista drámája lesz október 18-án, Martin Huba rendezésében. Az ősz folyamán Hernádi Judit és Kern András lesznek láthatóak a komáromi színpadon Stephen Sachs Valódi hamisítvány című vígjátékában, amelyet a budapesti Orlai Produkció hoz. Az előadást Valló Péter rendezte. Műsorra kerül a Bolha a fülbe című fergeteges Feydeau-vígjáték is, a fiatal Horváth Illés rendezésében. A 2020-as színházi világnapon mutatja be a társulat a Szeretkezz, ne háborúzz! című zenés komédiát, amelyet Hargitai Iván rendez majd. Az utolsó bemutató a Rokonok című Móricz-színmű lesz, Béres Attila, a miskolci Nemzeti Színház igazgatója rendezésében. A Vasmacska Stúdiószínpad hazai magyar színházi műhelyek előadásait, a Helló, náci! (rendező: Kovács Dániel Ambrus), a Jelenetek egy házasságból (rendező: Pataki András) és a De mi lett a nővel? (rendező: Rédli Károly) színműveket kínálja.

A gyermekeket az Óz, a csodák csodája című zenés mesejáték várja december elején, Méhes László rendezésében, de tapsolhatnak majd a Tücsöklakodalom (rendező: Pataki András) és a Hetvenkedő János című mesejátéknak (A Magyar Népmese Színház vendégjátéka, rendező: Rumi László) a komáromi nézőtéren. Trianon századik évfordulójáról a székesfehérvári Vörösmarty Színház és a budapesti Nemzeti Színház egy-egy előadásával emlékeznek meg. Lehár Ferenc születésének százötvenedik évfordulóját pedig a Víg özvegy című három felvonásos operettel ünneplik, a Soproni Petőfi Színház előadásában. A Lenkey tábornok című előadás Egerből érkezik a komáromi színpadra, Beke Sándor, a színház egykori igazgatójának rendezésében. Két előadással érkezik a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és jön majd a Szlovák Nemzeti Színház is.

Vörös Kati és Fűti Dávid vezetik ezután a Vasmacska Filmklubot, amelynek első vetítése szeptember 5-én, 18 órai kezdettel lesz: Michail Idov rendező Humorista című filmjét tekinthetik meg a nézők.

„Ne másokhoz képest, hanem a nézők és a magunk örömére hozzuk létre az előadásokat!” –hangsúlyozta a 67. évad megnyitójának végén Tóth Tibor színházigazgató.

(jsz)
Fotó: Töltésy Rudolf

Top