Mennyire nehéz az iskolatáska?

Hamarosan kezdődik az iskola. A tanévkezdés manapság komoly anyagi terhet jelenthet a családoknak, különösen igaz ez akkor, ha egy elsősről van szó, aki először lépi majd át az iskola kapuit. Mennyibe kerül az iskolakezdés? Mire figyeljenek oda a szülők?

Sok családnak jelenthet komoly anyagi terhet a tanévkezdés. A legköltségesebb természetesen egy elsős iskolába indítása, hiszen ekkor kell a legtöbb új eszközt és felszerelést beszerezni. Az iskoláknak már a februári-márciusi beiratkozáskor tájékoztatni kell – vagy legalábbis kellene – a szülőket arról, hogy milyen tanszerekre lesz szüksége az elsősöknek a szeptemberi kezdéskor – mutat rá az oktatási tárca hivatalos információs portálja. Ideális esetben részletes listát kap a szülő, s „csak“ a felsorolt tételeket kell beszereznie. Az egyes tanintézmények között különbségek lehetnek, más-más követelményeket támaszthatnak. Előfordul, hogy bizonyos tanszereket az iskola maga vásárol meg, s az árát kérik el a szülőktől. Mint megtudtuk, ez a komáromi iskolák többségében így működik, a leggyakrabban a füzeteket veszik meg a szülők helyett.

Az alapvető iskolai felszerelés nagyobb részének biztosítása viszont a szülőkre hárul. Akadnak olcsóbb megoldások is, de a gyerekek azokat az eszközöket részesítik előnyben, melyeken népszerű mesefigurák vannak, s ezek általában drágábbak. A szülőknek elsősorban azt kell mérlegelniük, hogy egy olcsóbb taneszköz mennyire tartós, meddig marad használható – figyelmeztetnek a szakemberek. Számolni kell azzal is, hogy a tárgyak elveszhetnek, tönkremehetnek, s a leggyakrabban használt eszközökből – tollak, ceruzák, radír, faragó – érdemes rögtön tartalékot is beszerezni.

Talán az iskolatáskák terén a legváltozatosabb a kínálat az üzletekben, s itt tapasztalható a legnagyobb árkülönbség is. A megfelelő táska kiválasztásánál érdemes figyelni a termék élettartamára, minőségére, az egészségügyi szempontokra (anatómiailag formázott, ergonomikus táskák is kaphatók), de például a súlyra és a méretekre is (ne legyen se túl nagy, se túl kicsi), a praktikusságra (van-e külön rekesz a tízórainak, innivalónak, esetleg benti cipőnek), s természetesen az árra is. Tekintettel lehetünk arra, hogyan jár majd gyermekünk az iskolába, naponta autóval visszük, vagy gyalog megy, ez utóbbi esetben sokkal fontosabb a táska súlya. Szakemberek azt tanácsolják, táskát ne vegyünk meglepetésként, inkább a gyerekkel együtt, hogy kipróbálhassa, mennyire kényelmes.

isitaska5

A tolltartók közül olyan ajánlott, amelybe radír, színes ceruzák, tartalék írószerek is elférnek, ugyanakkor felesleges egy „többemeletes“ modellt választani, ami csak a helyet foglalja a táskában. Előfordul, hogy az iskola biztosítja be az írószereket is, ha viszont nem, akkor is a tanintézmény ajánlásai alapján kell megvennünk a tollakat, ceruzákat. Ceruzák esetében olyanokat válasszunk, melyek nem törnek, s háromszög alakúak, mivel ezek helyes írószerhasználatra késztetik a gyereket. Alapnak számít a radír, faragó, a füzetekre pedig az áttetsző borító a legjobb, mivel a gyerek így könnyebben felismerheti, melyik akadt a kezébe.

A benti cipő esetében nem ajánlottak a belépős papucsok, hiszen szünetekben gyakori a futkározás, s egy ilyen lábbeliben könnyebben történhet baleset. Sokkal jobb a saroknál is rögzített papucs, vagy a szandál. Tornaórára melegítőre van szükség, illetve rövidujjú trikóra és rövidnadrágra. Tornacipőből fehér talpút vegyünk, lányoknak nem ajánlott a hagyományos, évtizedekkel ezelőtti modell, mivel túl puha a talpa, s ez könnyen vezethet sérüléshez, például a boka kifordulásához. A tornacuccokra – és benti cipőre – jól szellőző zsák a megfelelő.

Viszonylag sok segédeszköz kell a rajzórákra. Vízfesték, temperafesték, ecsetek (általában legalább két laposecset, egy kicsi, egy nagyobb), műanyag edényke a vízre (házilag készített is megfelel), törlőkendő ecsetekre, műanyag terítő, védőruha (egy öregebb póló is megteszi), olló, színes ceruzák és zsírkréták. Fontos segédeszköz a ragasztó, praktikusak a kitolható, rudacska alakúak, de sokszor másfélét is kérhetnek. A higiéniai eszközök között említhetjük a fülecskével ellátott törölközőt, ivópoharat, s az olyan fogyóeszközöket, mint a toalettpapír, papírzsebkendő, szappan.

school supplies on yellow background

100 euróba belefér az alapfelszerelés, de ez nem minden

Online üzletek kínálatából válogatva megnéztük, mennyibe kerülnek az alapvető iskolai eszközök, azaz a fentiekben felsorolt felszerelés. A legdrágább tétel az iskolatáska volt, melynek kiválasztása jelentősen befolyásolja a végösszeget. Akciósan már 10 euróért is találtunk új táskát a neten, mi azonban egy 30 euróssal számoltunk, amelyiknek a hátrésze ergonomikus kialakítású, ám a széles kínálatból még mindig az olcsóbbak közül való. A tornaórai felszerelés a benti cipővel együtt közel a teljes kiadás felét jelentette, a végösszeg pedig szinte pontosan 100 euró lett. Itt figyelembe kell venni, hogy az internetes vásárlás többnyire olcsóbb, s ugyanazokat az eszközöket a hagyományos üzletekben drágábban kínálják.

Az alapfelszerelésen kívül további kiadások is terhelhetik egy elsős szüleit, például az eddig csak játszásra szolgáló gyerekszobába egy tanulósarkot kell kialakítani, íróasztallal, székkel, világítással, ami viszonylag költséges mulatság. Ha ügyelünk az egészségügyi szempontokra, néhány száz euróig is kúszhatnak a kiadások. Nem feledkezhetünk meg a rendszeres havi kiadásokról sem, mint az étkeztetés, napközi (iskolai klub), esetleg az utazással vagy különfoglalkozásokkal, szakkörökkel kapcsolatos költségek. A szülői munkaközösség díja, vagy egy színházi bérlet további anyagi áldozatot követelhet. Egy tavalyi országos felmérés szerint egy elsős iskolakezdésekor átlagosan 215 eurót költenek el a szülők.

Természetesen akadnak lehetőségek a spórolásra, például a már említett internetes vásárlás, vagy pedig, ha bizonyos dolgokat bazárokban szerzünk be, de segítség lehet egy-egy jó állapotban lévő taneszköz „megöröklése“ is rokonoktól, barátoktól.

Magyar tannyelvű iskolák esetében két pénzbeni támogatás is jól jöhet. A Rákóczi Szövetség 10 ezer forintos beiratkozási ösztöndíjban részesíti a magyar iskolába jelentkező elsősöket, amennyiben szüleik kitöltik a beiratkozáskor kapott pályázati adatlapot. A Bethlen Gábor Alap Szülőföldön magyarul elnevezésű programjának keretében további, 22 500 forintnak megfelelő támogatás igényelhető, s ez már nemcsak az elsősökre vonatkozik.

colegiosd

Hogyan legyen zökkenőmentes az iskolakezdés?

Eddig az anyagi szempontokat vettük sorra, de az iskolakezdés komoly stresszt is jelenthet a volt óvodásoknak. Teljesen új környezetben találják magukat, változnak a velük foglalkozó pedagógusok és nevelők. Régi barátaikat elveszíthetik, új társakkal lesznek körülvéve. Le kell győzniük az ismeretlentől való félelmüket, alkalmazkodniuk kell az új szabályokhoz, meg kell birkózniuk a feladatokkal, önállóbban kell viselkedniük – szociálisan éretteknek kell lenniük.

Szakértők rámutatnak, sokszor a szülő jobban izgul, mint csemetéje, ezért ügyelniük kell arra, hogy ne beszéljenek negatívan az iskoláról, s ne miattuk alakuljon ki félelem a gyerekben. Hozzáteszik, fontos, hogy a szülők már az iskolakezdés előtt minél jobban felkészítsék gyereküket arra, mi vár rájuk, mire számíthatnak, adott helyzetekben hogyan kell viselkedniük. Beszélni kell velük az első tapasztalatokról, mi tetszett nekik, mi nem, s tudatosítani kell bennük, hogy a problémák megoldásában sosem lesznek egyedül. A tanulással kapcsolatban is buzdítani, motiválni kell, s nem büntetéseket kilátásba helyezni sikertelenség esetén. Praktikus tanács, hogy a gyerek dolgaira írjuk rá a nevét, hiszen új tárgyakról van szó, s megfeledkezhet arról, mik az ő cuccai.

A zökkenőmentes iskolakezdés egyik legfontosabb feltétele, hogy a kis nebuló beszéde mind tartalmilag, mind formailag megfelelően fejlett legyen, a hangokat tisztán ejtse, s összefüggően mondja el gondolatait, megértse, amit a felnőttek mondanak neki. A sikeres tanuláshoz szükséges, hogy képes legyen figyelmét legalább 10-15 percig egy dologra összpontosítani. Pedagógusok hangsúlyozzák, a tanuláshoz szükséges készségek megléte a fontos, az viszont még hátrány is lehet, ha a gyerek úgy kerül az első osztályba, hogy már tud írni, olvasni. Megtörténhet például, hogy nem szabályosan írja a betűket, s ezt nehezebb helyrehozni, mint a „tiszta lappal“ induló gyerekeket írni tanítani.

Előfordulhat, hogy az első félévben kiderül, a gyerek még nem volt érett az iskolára. Ebben az esetben az igazgató a szülő kérésére dönt az iskolakötelezettség halasztásáról – hívja fel a figyelmet az oktatási tárca. Emiatt nem kell kétségbeesni, a gyermek visszakerül az oviba, esetleg nulladik osztályba, s egy év múlva érettebben kezdheti meg tanulmányait.

(cs)

Top