Megszűnik a magyar speciális iskolaGÚTA. Valószínűsíthető, hogy az oktatási minisztérium kiveszi az iskolahálózatból a gútai speciális magyar alapiskolát, az osztályokat a szlovákhoz csatolná. Az önkormányzat tiltakozik.

Kiveteti az iskolahálózatból a gútai magyar tannyelvű speciális iskolát a megyei fenntartó és a magyar osztályokat a szlovák tanintézményhez csatolná, amivel azonban nem ért egyet a helyi önkormányzat. Határozatot fogadott el, amelyben elutasítják, és még az összevonást sem tartják biztosítottnak. Vagyis azt, hogy valóban kétnyelvű speciális alapiskola jönne létre.

„Régóta folyik az ügy rendezése, azonban valamiért ellenállásba ütköztünk, talán az illetékes hivatal nem elég rugalmas. Bár, legutóbb, éppen a várost bírálták, amiért nem született még megállapodás. Javaslatukkal nem tudunk egyetérteni, mivel nem látjuk biztosítottnak a magyar speciális iskola jövőjét. Határozottan tiltakozunk e lépések megtétele ellen” – mondta megkeresésünkre Horváth Árpád polgármester.

szabadidokozpont-spec-iskola2

A városvezetés kérte a nyitrai hivatalt, mérlegelje azon lehetőséget, hogy a speciális magyar alapiskola még egy évig folytathassa működését a szabadidőközpont termeiben. „Ehhez még kivételes engedményekre is hajlandó a város. Felajánlottuk, hogy csökkentjük a bérleti díjat. Tudomásom szerint az oktatási hivatal elküldte a szaktárcához a kisorolásról szóló kérvényüket. Több mint valószínű, a minisztérium eleget tesz a kérésnek. A kérdés, hogy mikor. Mindent megteszek a speciális magyar iskola megmaradásáért, de ez nem városi hatáskör” – fogalmazott a polgármester. Milan Galaba, a nyitrai megyei oktatási hivatal vezetőjének értesítése szerint a gútai magyar speciális iskola két kihelyezett osztálya továbbra is a nemes­ócsai Móra Ferenc Alapiskolában fog működni.

A magyar speciális iskola kérdése több éve napirenden van, hiszen a korábbi, Mester utcán lévő mintegy százéves épületből a közegészségügyi hivatal javaslatára ki kellett költöztetni. Immár két éve a szabadidőközpontban folyik az oktatás. Ez azonban ideiglenes megoldásnak tűnik. A város több lehetőséget is felvázolt a probléma orvoslására. Szó volt arról, hogy egy családi ház megvételével és átalakításával helyet biztosítanának, de a gútai gyermekotthon kihasználatlan épületrészébe is áthelyezésre kerülhetne, vagy esetleg egy konténerépületbe, illetve az egykori bogyaréti iskolába költözhetne.

A nyitrai oktatási hivatalnak azonban egyik megoldás sem volt ínyére, így folyamatos kifogásokkal élt, esélytelennek látszik a megegyezés. Minden jel arra mutat, Gútán megszűnik a magyar speciális iskola, ám egyelőre nem tisztázott, hová kerül a 38 diák, szakemberek szerint ugyanis lehetetlen egyik napról a másikra a városi magyar iskolákba integrálni őket.

Borka Roland

(Fotó: a szerző felvétele)

Top