Megszületett Komárom 2022-es költségvetése

Komárom. Decemberben az önkormányzati képviselők elfogadták a város jövő évi költségvetését. Tekintettel a nehéz gazdasági helyzetre és a bizonytalanságra, biztosan szükség lesz a későbbi módosításra. 2022 elején döntenek majd arról, hogy idén milyen fejlesztéseket valósítanak meg a városi kassza terhére.

Csintalan Miklós főellenőr hangsúlyozta, Komárom 2022-es költségvetése mind formai, mind tartalmi szempontból megfelel a hatályos törvényeknek és előírásoknak. Meglátása szerint a részadókból és a város kintlévőségeiből vélhetően kevesebb lesz a bevétel a tervezettnél. A kiadási oldallal kapcsolatban megjegyezte, érződik a város takarékoskodási igyekezete. Hozzátette, az elszabaduló energiaárak miatt különösen fontos lenne, ha a város további intézményeiben is saját fűtésrendszert építene ki és így spórolna.

A jövő évi büdzsé kiegyensúlyozott, 29,3 millió euróval számol mind a bevételi, mind a kiadási oldalon. A főellenőr ugyanakkor megjegyezte, a rendelkezésre álló pénzkeret csaknem 96 százalékát feléli a város, azaz különböző folyó kiadásokra költ el. Mindez azt jelenti, az önkormányzat elsősorban sikeres pályázatok nyomán tud majd különböző beruházásokat és fejlesztéseket megvalósítani a 2022-es évben. Ugyanakkor természetesen jövőre is lesznek olyan beruházások, amelyeket a város saját pénzből valósít meg. Ezek egy részéről már döntés született, csak a megvalósítás csúszik át a jövő évre, további önerős fejlesztésekről pedig majd szokás szerint a jövő év elején döntenek a képviselők.

Bohumír Kóňa, a városi hivatal pénzügyi főosztályának vezetője, a büdzsé beterjesztője azt emelte ki, hogy a járvány miatt nagy a bizonytalanság, emiatt nagyon nehéz az előre tervezés, hiszen változnak az államtól beérkező pénzekre vonatkozó előrejelzések, egyes előírások, sok a gazdasági probléma. Az energiaárak mellett – és ezzel összefüggésben – sok más területen is drágulás várható. Jelezte, 2022-ben biztosan szükség lesz a költségvetés korrigálására, függően az aktuális helyzettől.

Néhány képviselő azért bírálta a városi hivatalt és a vezetést, mert szerintük túl későn kapták kézhez a költségvetés tervezetét, és nem volt elég idejük a dokumentum alapos áttanulmányozására. Végül a képviselőtestület csaknem egyhangúlag – egy tartózkodás mellett – fogadta el Komárom jövő évi költségvetését.

(cs)

(Cikkünk a Delta december 21-i számában jelent meg.)

Top