Megszólal a leégett ablakgyár vezetője

Február 26-án, vasárnap este legéett egy őrsújfalusi ablakgyár. Óriási a kár, munkahelyek kerültek veszélybe – az egyetlen pozitívum, hogy senki nem sérült meg. A tűzeset okát még vizsgálják, a hatóságoknak 30 napjuk van arra, hogy kiderítsék, mi történt.

orsujfalu tuz 1 obonya alexander

„A legfontosabb, hogy minél előbb újra beinduljon a gyártás“

Tizenegy éve foglalkozik műanyag és alumínium ablakok és nyílászárók gyártásával a Geridoor Kft., múlt vasárnap azonban komoly csapás érte a céget: leégett az Őrsújfalu Vadas részén található üzem két épülete – benne a gépsorokkal. A kár jelentős: csaknem félmillió eurót tesz ki. Előfordulhat, hogy a cégnek több alkalmazottjától is meg kell válnia – mondta el a Deltának Pintér Tamás, a vállalat vezetője, aki szerint most az a legfontosabb, hogy a gyártás minél előbb megkezdődjön.

• Mikor és hogyan értesült arról, hogy lángra kapott a gyár épülete?

– A szomszédok hívtak délután 5 óra környékén, hogy ég a tető. Az oltás hosszú órákig tartott, öt-hat tűzoltókocsi volt a helyszínen. Este 11-kor fejezték be a munkát, de mi még tovább ott maradtunk.

• Mi volt az első reakciója?

– Ezt nem lehet elmondani… 800 négyzetméteres területen működtünk. Leégett az egész, csak a négy iroda nem.

• Hány alkalmazottja van a cégnek?

– Körülbelül ötven. Ebből negyven a felvett munkás, a többiekkel megbízásos szerződésünk van.

• Tervez elbocsátásokat?

– Elviekben az alkalmazottak több mint felének mennie kellene, de egyelőre még senkinek sem mondtunk fel. Meglátjuk, hogyan lesz. Jelen pillanatban ez nem valószínű. Most azon dolgozom, hogy kölcsönből és saját forrásból a cég tovább tudjon működni. Több bankkal is tárgyalok. Kölcsönünk eddig nem volt, egy biztos: most már lesz.

orsujfalu tuz obony alexander

• Pénzben kifejezve mekkora kár keletkezett?

– Több mint 400 ezer euró. Ebben benne vannak az épületben lévő kész termékeink, ahogyan az egyik leg­újabb gépünk is, amely szeptemberben érkezett meg. 157 ezer eurót fizettünk érte. De más gépek, gépsorok is benn égtek. A két épület jelentős károkat szenvedett: az egyik teljesen tönkrement, a másiknak csak a teteje égett le, a szerkezete nem sérült meg.

• Mi a következő lépés?

– Most az a legfontosabb, hogy minél előbb gyártsunk. Az új gépeket már megrendeltük, és ki is fizettük. Hogy hol folytatjuk a gyártást, még a jövő zenéje, tárgyalok egy-két lehetséges helyről. Ha minden jól megy, hamarosan láthatóak leszünk.

• Dolgoztak az üzemben akkor is, amikor felcsaptak a lángok?

– Nem. A gyártás pénteken fejeződött be. Hétvégén csak szezonban dolgozunk, amikor sok a megrendelés. Az év eleje nem ilyen időszak.

• Lehet már tudni, hogy mi okozta a tüzet?

– Még nem. Voltak már kinn a rendőrök, a tűzszerészek, a hamuból mintát vettek. Jelenleg pedig szakértői csoport vizsgálja a tűzeset körülményeit. 30 napjuk van arra, hogy kiderítsék, mi történhetett. A kamerarendszert sikerült beindítani, majd meglátjuk, milyen segítséget jelent ez. A tűz valahonnan hátulról, az öltözők felől érkezett. Egy műanyag ablak mindenesetre nem igazán kap lángra, inkább elolvad, akár egy petpalack.

• Mekkora anyagi kieséssel jár majd a kényszerű gyártásszünet?

– A havi forgalmunk 100-200 ezer euró között mozog, és legalább 2-3 hét kiesésre számítunk. Ha azonban kedden már itt lesznek az új gépek (erre van ígéret), a héten üzembe is tudnánk helyezni ezeket, s két hét kihagyással ismét elkezdődhet a munka.

lm, fotó: Obonya Alexander

(Cikkünk a Delta március 6-i számában jelent meg)

Top