Megoldódik a speciális iskola gondja

KOMÁROM. Az elmúlt napokban megérkeztek a komáromi Magyar Tannyelvű Speciális Alapiskolába azok a lakókonténerek, melyekben tantermeket és tornatermet alakítanak ki. A város segítségével így megoldódnak a helyhiánnyal kapcsolatos gondok. 

specialis iskola

A probléma orvoslását nehezítette, hogy a speciális alapiskola fenntartója a Nyitrai Járási Hivatal. Az épületet viszont a várostól bérli a fenntartó, ráadásul komáromi gyerekeket érintett a helyhiány, ezért Komárom városa lépett az ügyben: a képviselők egyhangúlag szavazták meg, hogy lakókonténerekkel bővítsék az iskolát. A beruházás 136 ezer euróból valósul meg.

Keszegh Béla alpolgármester rámutatott, a járási hivatal nem mutatott komoly szándékot az iskola problémáinak rendezésére. „Márpedig a nehezebb sorsú gyerekek is megérdemlik a megfelelő iskolai körülményeket. A mostani fejlesztésnek köszönhetően 3 új tanterem kerül kialakításra, amelyből egy az autisták igényeihez van igazítva. Mozgásra is lesz lehetőség, mivel egy tornaterem, 2 öltöző és 2 mellékhelyiség is létesül“ – vázolta az alpolgármester, hozzátéve, azért esett a választás a konténeres megoldásra, mert egy bevált technológiáról van szó, ugyanakkor olcsóbb, mint az építkezés.

14947527_10207344687885973_3090295632391467736_n

Nagy Beáta, az alapiskola igazgatója lapunknak elmondta, tanulóik várhatóan január elején vehetik birtokukba az új tantermeket. „Az oktatást az új tantermekben csak akkor tudjuk elkezdeni, ha a járási közegészségügyi hivatal engedélyezi az új működési szabályzatot. Előtte a városi hivatalnak kell kollaudálnia az építkezést. Jelenleg a belső munkák vannak folyamatban.“

A kialakított osztályokban autizmussal élő tanulók, valamint középsúlyos értelmi fogyatékos gyerekek tanulnak majd. Az iskolának jelenleg 98 diákja van, a komáromi Kassai utcai iskolát 82 tanuló látogatja, míg 16 gyermek Bátorkeszin tanul kihelyezett osztályban.

Ezzel a fejlesztéssel megoldódnak a speciális iskola hosszú ideje húzódó problémái, és a szomszédos Munka Utcai Alapiskola visszakapja azt az épületszárnyat, melyet eddig kényszermegoldásként a speciális iskola diákjai használtak“ – mondta Keszegh Béla, hozzátéve, a város az utak javítását is tervezi az iskola környékén.

(szt)

Top