Megkezdődött a töltés megerősítése Karván

Az elmúlt év júniusában Vladimír Matejička parlamenti képviselő meghívására Komáromba tett látogatást a szlovák kormány Bős-Nagymaros vízlépcsővel foglalkozó csoportjának kormánymegbízottja, a Vízgazdálkodási Vállalat vezérigazgatója, Ladislav Lazár. A látogatás célja az volt, hogy a szakember személyesen meggyőződjön a Komáromi járás sok esetben katasztrofális árvízvédelmi helyzetéről.

Lényegében meg kell állapítani, hogy a rendszerváltás óta még senki sem foglalkozott átfogóan az árvízvédelem helyzetével. A nyári árhullám azonban megmutatta azt, hogy hol vannak olyan folyamszakaszok, ahol katasztrofális helyzet alakult ki. Az is igaz, hogy a bősi erőmű megépítése után a töltések jelentősen meg lettek erősítve és 18 méter mély betonfalak is védik a víz kitörését. Viszont az utóbbi években a Duna magas vízállásának következtében Karván az óvoda és az alapiskola alagsorában feltört a talajvíz, sőt több buzgárkitörést észleltek, ami egyben figyelmeztetés is volt arra nézve, hogy meg kell erősíteni a töltéseket is.

Az elmúlt napokban Karván egy speciális építészeti vállalat megkezdte a töltés injektálását, ami előreláthatólag megakadályozza majd a talajvíz ingadozását. A munkálatok menete több részből állt. Elsőként kiszedték a Duna partján lévő fákat, majd feltörték a kerékpárútnak is használt aszfaltot a töltésen. Ausztriából érkezett szakemberek próbafúrásokat végeztek, hogy meggyőződjenek arról, a töltés szerkezete kibírja-e a 47 m magas daru munkáját. A speciális anyagot 16-17 m mélységbe rakják a töltés belsejébe. Ezt követően 3 m szélességben új aszfaltot kap a töltés 50-50 cm-es padkával.

Karvai töltés 2
A tervezett 1460 m szakaszból (Tulipán utca és a kikötő közötti terület) jelenleg csak 800 m készül el, mivel ennyire kaptak támogatást. A munkálatok összköltsége 3 millió euró.

Duka Gábor polgármester tájékoztatása alapján folynak a tárgyalások arról, hogy az egész töltés tervezett megerősítését jó volna befejezni, mivel a gépek ideszállítása két hetet vesz igénybe. A 800 m-es szakaszt 7 hét alatt fejezik be, addig kéne pénzt szerezni a befejezésre.

(miriák, KH felvétele)

Top