Megépült az innovációs központ

Komárom. Egy majd 3 millió euró összköltségű határon átnyúló uniós program keretében megépült egy új innovációs központ a Komáromi Korzó szomszédságában. Elsősorban a térség kisebb vállalatainak nyújt segítséget a termékfejlesztés és a digitalizáció terén – vagyis az Ipar 4.0-át támogatja régiónkban –, másrészt különböző rendezvények, előadások, szakmai konferenciák helyszínéül szolgál, illetve a projekt vezető partnere, a Pons Danubii EGTC székhelye is. Hamarosan – még a tavasz folyamán – hivatalosan is átadják a központot.

Még 2020-ban kezdődött meg a TAPE Novum Danuvium elnevezésű, fenntartható és minőségi foglalkoztatást előmozdító projekt, majd 3 millió eurós költségvetéssel. Ennek nagy részét, 2,5 millió eurót sikeres pályázat nyomán az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében finanszírozták, valamint 300 ezer eurós állami támogatást is kaptak.

Az észak-komáromi székhelyű Pons Danubii Európai Területi Együttműködési Csoportosulás (EGTC) a magyarországi és szlovákiai Duna menti városokat fogja össze, egyúttal a szóban forgó projekt vezető partnere és koordinátora volt. A program négy különálló, de egymásra épülő fejezetből állt, a Pons Danubii mellett további nyolc, saját költségvetésű partner, illetve négy támogató vett benne részt – szlovákiai és magyarországi vállalkozások, intézmények, iskolák.

Ipar 4.0, modern technológia, duális képzés

A program fő célkitűzése, hogy a Duna menti térség vállalkozásait hozzásegítse ahhoz, hogy a kor kihívásaival összhangban kezeljék a digitális lehetőségeket és az ehhez szükséges ismereteket is megszerezzék. Egyúttal megteremtette a hozzáférést a termelés korszerű eszközeihez és gépeihez. Ennek érdekében két, ún. innovációs központ is létesült a régióban. Az egyik Tatán már 3 éve működik – a helyi Fogaskerékgyár Kft. irányításával –, a másik pedig Észak-Komáromban épült fel, nemrégiben kapta meg a működési engedélyeket, hamarosan pedig hivatalosan is átadják.

Bara Zoltán, a Pons Danubii EGTC igazgatója kérdésünkre elmondta, hivatalosan decemberben fejeződött be a többéves program, melynek keretében a központok együttműködtek – és fognak is – a Duna két oldalán elterülő térség szakiskoláival, egyetemeivel. A diákok duális képzésben vehettek és vehetnek részt, aminek eredményeként a tanulók már úgy fejezhetik be iskolájukat, hogy meglesznek azon ismereteik, amelyekre egy-egy konkrét vállalatnál szükség van, tehát jó eséllyel azonnal el tudnak helyezkedni az adott cégnél. A komáromi központ például együttműködik az Iparival, a tatai műhely pedig az ottani Bláthy Ottó Szakközépiskolával.

Az átfogó gazdaságfejlesztő és munkahelyteremtő program keretében virtuális állásbörze készült, melyet a Selye János Egyetem használ – pontosabban az itt működő karrierközpont. Az egyetem bekapcsolódott egy másik alprojektbe is, melynek ugyancsak a duális képzés, illetve a képzőintézmények és a vállalkozások egymásra találását szolgálta. Különböző karriertanácsokat kaphattak a hallgatók és a középiskolások, interjúszimulációkon, munkahely-látogatásokon, digitalizációval és webdizájnnal kapcsolatos képzéseken és tréningeken vehettek részt.

Innocentre központ a város szélén

Csak az észak-komáromi innovációs központ megépítése és beindítása 1,4 millió euróba került – az ingatlan tulajdonosa a Pons Danubii EGTC, melynek egyúttal székhelyéül is szolgál a továbbiakban. Egy 571 négyzetméteres, teljesen új ingatlant emeltek a Jedlik Ányos utcában – itt, a Lidl áruház mögötti, nyugati irányba elnyúló területen épült meg néhány éve a Komáromi Korzó, illetve más üzletek, könnyűipari vállalatok is építkeztek.

Az Innocentre nevet viselő innovációs központba lépve egy 50 fős konferenciateremben találjuk magunkat, mely kivetítővel, audiovizuális berendezésekkel is fel van szerelve. Különböző előadások, szakmai találkozók, workshopok, céges rendezvények ideális helyszínéül szolgál majd a mellette lévő kisebb tárgyalóval együtt – vezetett körbe minket a Pons Danubii igazgatója. Miután a két teret csak egy mozgatható fal választja el, egy 80 fős előadóteremmé is átalakítható.

Elérhető csúcstechnológia

A központi teremből nyílik a Pons Danubii két irodahelyisége, illetve egy VR-technológiát bemutató terem is. Itt a virtuális és a kiterjesztett valóságot bemutató szoftverekkel lehet megismerkedni, ipari és oktatási célokra, a szükséges eszközök – például VR-szemüvegek – is hozzáférhetők. Az épület egyik további termét az Innovatív Oktatásért Intézet bérli, melynek mentorközpontja működik itt.

A projekt keretében több mint 600 kisebb régiós céget és vállalkozót kérdeztek meg arról, milyen termékfejlesztést elősegítő technológiára lenne szükségük a fejlődéshez. Elsősorban olyan vállalatoknál érdeklődtek, amelyek önerőből nem tudnák beszerezni a legmodernebb berendezéseket, illetve piaci alapon hozzájutni a kor kihívásainak megfelelő ismeretekhez. E felmérés figyelembe vételével, illetve a lehetőségekhez mérten született döntés arról, konkrétan milyen eszközökkel és gépekkel szerelik fel a központot: van egy 3D-nyomtatójuk, hozzáférhető egy Mimaki JFX200-2513 márkájú grafikai nyomda, egy nagy formátumú Roland vágóplotter, továbbá Mitutoyo 3D koordináta mérőgép. Egy drón is kölcsönözhető, ami elsősorban mezőgazdászoknak nyújthat segítséget termőföldjeik feltérképezésében.

„Az Innocentre innovációs központ egy nyitott intézmény, várjuk az érdeklődőket. Konferenciatermünk kibérelhető különböző rendezvényekre, korszerű berendezéseink is hozzáférhetők, ami sokat segíthet térségünk vállalkozóinak fejlesztéseikben. Képzések beindítását is tervezzük” – tájékoztatott Bara Zoltán, hozzátéve, a központ hivatalos megnyitójára a közeljövőben, még a tavasz folyamán sor kerül.

Mi az Ipar 4.0?

Az Európai Parlament 2016-ban megfogalmazott állásfoglalása szerint: „Az Ipar 4.0 a termelési folyamatok olyan szervezését írja le, melynek keretében az eszközök önállóan kommunikálnak egymással az értéklánc mentén: a jövő egy olyan ’okos’ gyárát hozva létre ezzel, amelyben a számítógép-vezérelt rendszerek nyomon követik a fizikai folyamatokat, létrehozzák a fizikai valóság virtuális mását és decentralizált döntéseket hoznak önszervező mechanizmusok alapján.“

Csaba Ádám

Hamarosan épülhet az innovációs központ

Top