Elegük van a sok kamionból

Keszegfalva. Múlt héten lezárult az az aláírásgyűjtés, amit a helyiek indítottak annak érdekében, hogy a községen áthaladó kamionforgalmat mérsékeljék – az intenzív közúti teherforgalom nemcsak balesetveszélyes helyzeteket okoz, hanem folyamatos zajjal is jár, ami annyira zavaró, hogy a közelben élők szinte már nem is tudnak létezni házaik udvarán. Összesen 641 keszgfalvai lakos írta alá a petíciós íveket, melyeket a múlt héten leadtak a Komáromi Regionális Közegészségügyi Hivatalban.

Évek óta jellemző, hogy rengeteg a kamion a Komárom és Gúta közötti 573-as úton. Az észak-déli irányban közlekedő teherjárművek kerülőútként használják a megyei utat, így kerülve ki, hogy az I/64-es főutat kelljen használniuk, ami tehergépkocsik számára útdíjköteles – ugyanakkor az is tény, hogy a főút is túlterhelt. Miután megépült a Monostori híd, a helyzet csak romlott, még több kamion lepte el az útszakaszt – és a teljes komáromi régiót.

Keszegfalva lakosai ezért pár hete aláírásgyűjtést indítottak, mellyel szeretnének megoldást találni problémájukra. Konkrétan a Komáromi Regionális Közegészségügyi Hivatalt célozták meg a petícióval, azt kérve, végezzenek zajszintmérést a főutca környékén, és állapítsák meg, hogy a kamionok okozta zaj meghaladja a határértéket. „Szinte elviselhetetlen a teherforgalom keltette zaj, a főutca közelében élők csak rövid szellőztetés idejére nyitják ki az ablakot, a kertben, udvaron pedig nem lehet normálisan létezni“ – nyilatkozta Leszkó Melinda, a petíciós bizottság elnöke. Kiemelte, az alapiskolába igyekvő gyerekek számára sem biztonságos az átkelés – szerencsére végzetes baleset nem történt, ám többször előfordult, hogy egy-egy gyalogost hajszál híján elgázoltak a teherjárművek, melyek sokszor a sebességkorlátozást sem tartják be.

Múlt hétfőn lezárult az aláírásgyűjtés, a petíciót 641 helyi lakos írta alá. Összehasonlításképpen: az államfőválasztás második körében 551 választópolgár járult az urnákhoz Keszegfalván, vagyis az aláírók számából látszik, gyakorlatilag a falu teljes felnőtt lakossága a petíció mellé állt, a helyiek fontosnak tartják, hogy megoldódjon a sűrű kamionforgalom okozta probléma.

Most a közegészségügyi hatóság térfelén pattog a labda, hogy a petíció követelésének eleget téve elvégezze a zajszintmérést. Amennyiben bebizonyosodik, hogy valóban határérték feletti a zajterhelés, ugyancsak a közegészségügyi hivatal szólíthatja fel az illetékeseket – a fenntartó Nyitra Megyei Önkormányzatot, az útkarbantartókat, a közlekedésrendészetet – a probléma orvoslására.

Leszkó Melinda szerint a legjobb megoldás az lenne, ha – a célforgalmat kivéve – kitiltanák a kamionforgalmat az útszakaszról. Hasonló ötlet egyébként nem először merül fel, 2021-ben például Keszegh Béla, Komárom polgármestere vetette fel, hogy a Monostori hídról legyen kitiltva az átmenő kamionforgalom (az Erzsébet hídon már régóta érvényben van a korlátozás) – ez részben megoldaná a keszegfalusiak problémáját is, mivel a lengyel kamionok a Komáromi járást elkerülve, vélhetően a pozsonyi elkerülő úton keresztül lépnék át a magyar határt, illetve a visszaúton is erre közlekednének. Egy ilyen tiltáshoz Magyarországnak is hozzá kellene járulnia.

A petíciós bizottság elnöke megjegyezte, legalább a sebességkorlátozás betartását kellene mihamarabb kikényszeríteni, például lassítók kihelyezésével.

(cs)

Eredmények és gondok Keszegfalván
Kitiltanák a kamionokat a Monostori hídról
Kezdődik az útfelújítás Komáromban és a régióban
Megoldást sürgetnek a közlekedési gondokra

Top