Március 15-i ünnepségek régiónkban

Már a hétvégén elkezdődnek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett ünnepségek a Komáromi járásban.

Komáromban március 15-én, kedden a megszokott forgatókönyv zajlik a március 15-i megemlékezés. Azaz 16.30-kor a Jókai-szobornál kezdődik az ünnepség a Csemadok Területi Választmányának szervezésében. Petheő Attila, a Csemadok területi elnöke mond köszöntőt, az ünnep szónok Petneházy Attila, Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa. Közreműködik a dunamocsi Vadvirág Hagyományőrző Csoport, továbbá Naňo Roland, a Selye János Gimnázium diákja.

17 órától a Klapka-szobornál folytatódik a megemlékezés (szervező: Csemadok Komáromi Városi Szervezete). Farkas Adrianna gimnáziumi tanárnő köszönti az egybegyűlteket, majd Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke mond ünnepi beszédet. Közreműködik a Concordia Vegyeskar, továbbá Bangha Roland, a Selye János Gimnázium diákja.

További megemlékezések az 1848/49-es szabadságharc évfordulóján:

Ógyalla
Március 13-én, szombaton 15 órakor, a Feszty Árpád Alapiskolában a Bellő együttes kultúrműsorával indul a szabadságharc kitörése alkalmából rendezett ünnepség. 16 órakor a Jókai-szobor megkoszorúzásával zárul a megemlékezés.

Csicsó
Március 12. 14:00 emlékünnepség és koszorúzás a Magyarnak maradni emlékparkban, közreműködnek: Nagy Zoltán versmondó, a csicsói Caritas éneklőcsoport, ünnepi beszédet mond Földes Csaba polgármester. 14:30 „Teleki Blanka, a kufsteini mártír” – a Nofene színjátszó csoport ünnepi műsora Nagy Edit tanárnő vezetésével a kultúrházban.

Martos
Március 13. 10:00 ünnepi megemlékezés a református templomban: istentisztelet, az óvodások és iskolások műsora. Folytatás a Millenniumi emlékműnél: vers, ünnepi gondolatok, koszorúzás, közreműködik a Martosi Hagyományőrző Egyesület.

Gellér
Március 13. 11:45 koszorúzás a templomkertben felállított emlékműnél az istentiszteletet követően. Beszédet mond Lőrincz Gábor lelkész és Kürthy György polgármester.

Keszegfalva
Március 13. 14:00 megemlékezés és koszorúzás az 1848-as emlékműnél, beszédet mond Viola Miklós.

Bogya
Március 13. 15:00 a megemlékezés szónoka Lőrincz Gábor református lelkész. Közreműködnek: Baranyai Patrícia és a helyi óvodások.

Dunamocs
Március 13. 15:00 ünnepi megemlékezés a templomkertben, beszédet mond Petheő Attila, a Csemadok Komáromi Területi Választmányának elnöke, koszorúzás a kopjafánál. A kultúrműsorban fellépnek az óvodások és iskola diákjai, szaval ifj. Lajos András, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze.

Naszvad
Március 13. 16:00 megemlékezés és koszorúzás a kopjafánál, ünnepi beszédet mond Gubík László, az Esterházy Akadémia igazgatója. Fellépők: a Csemadok mellett működő Mécsvirág Irodalmi Kör tagjai, a helyi magyar alapiskola diákjai, valamint a nyugdíjas klub éneklőcsoportja.

Ekel
Március 14. 17:00 megemlékezés az1848/49-es emlékműnél, ünnepi beszédet mond Kolek Zsolt újságíró, tanár.

Vágfüzes
Március 14. 17:00 megemlékezés és koszorúzás a kopjafánál, szavalat, beszédet mond Ilčík Péter polgármester és Šudák Ildikó (a Csemadok és a Szövetség képviseletében).

Megyercs
Március 15. 9:00 ünnepség és koszorúzás a helyi temetőben, szónok: Farkas Adél, a Csemadok helyi alapszervezetének elnöke, fellépnek az alapiskola diákjai.

Csallóközaranyos
Március 15. 10:00 koszorúzással egybekötött ünnepi megemlékezés a kultúrház melletti kopjafánál. Az emlékműsort Kóczán Mór Alapiskola és Óvoda tanulói készítik.

Kolozsnéma
Március 15. 16:00 koszorúzás Losonczy Ödön sírjánál a katolikus temetőben; Losonczy Ödön földesúr, Komárom Vármegye szolgabírája részt vett az 1848-49-es szabadságharcban, többek között abban az ütközetben is, amely a Kolozsnéma határában zajlott.

Pat
Március 15. 16:00 ünnepi műsor és koszorúzás a helyi óvodások és a Piros Tulipán énekkar közreműködésével.

Perbete
Március 15. 16:30 megemlékezés és koszorúzás a kultúrház udvarán, ünnepi beszéd, emlékműsor.

Gúta
Március 15. 17:00 ünnepi megemlékezés és koszorúzás a Szent Rozália kápolnánál. 17:30 Zúg március – ünnepi műsor a Kis-Duna Menti Rockszínház előadásában a Városi Művelődési Központban. Vendég a Bellő zenekar.

Nemesócsa
Március 15. 17:00 megemlékezés és koszorúzás a református temetőben. Beszédet mond Válek Iván polgármester, közreműködik az OUCHA fúvószenekar, a nyugdíjasklub mellett működő Nemesócsa dalkör, szaval Balogh Boglárka.

Bátorkeszi
Március 15. 17:00 megemlékező ünnepség az emlékműnél.

Hetény
Március 16. 15:00 a megemlékezésen fellépnek a helyi iskolások és óvodások, beszéde mond Magyari Ferenc polgármester és Forró Krisztián, a Szövetség párt elnöke.

Szilas
Március 16. 16:30 megemlékezés a Barátság parkban, beszédet mond Tóth Péter polgármester; 17:00 ünnepélyes rózsafa-ültetés a kastélykertben a 2021-ben született gyermekek tiszteletére.

Lakszakállas
Március 16. 17:00 megemlékezés a kopjafánál. Ünnepi műsor: Boncák színpad, a református egyház mellett működő énekkar és a Jácint népdalkör. Koszorúznak a helyi szervezetek és intézmények képviselői.

Marcelháza
Március 16. 17:00 megemlékezés és koszorúzás a kurtakeszi temetőben, beszédet mond Varga Ervin polgármester.

(d)

Top