Már osztják az élelmiszercsomagokat

Múlt héten megkezdték az uniós élelmiszercsomagok szétosztását a rászorulóknak, szegény családoknak. Mindenkit, aki jogosult a segélycsomagra, levélben értesítenek. Járásunkban a Vöröskereszt juttatja el a csomagokat a legszegényebbeknek, augusztus 20-ig mindenki megkapja.

Múlt szerdán Dunaradványon kezdték meg az uniós segélycsomagok osztását a Komáromi járásban, majd Dunamocs, Karva, Marcelháza, Hetény, Gúta és Ifjúságfalva következtek. Járásunkban a Vöröskereszt régiós szervezete bonyolítja le a szétosztást, de például 41 másik járásban – a Komáromival szomszédosakban is – a katolikus karitász juttatja el a csomagokat, két helyen pedig a Szent Erzsébet karitatív szervezet. Az említett partnerszervezeteket közbeszerzés útján választották ki.

QdaR.potravinovy_balicek

Ezen a héten folytatódik a segélycsomagok szétosztása, a következő községek kerülnek sorra: Pat, Perbete, Csallóközaranyos, Ekel, Nemesócsa, Naszvad, Ímely, Tany, Füss és Csicsó. Az augusztus 8-tól kezdődő héten Bogya, Bogyarét, Szilas, Gellér, Nagykeszi, Kolozsnéma, Bajcs, Szentpéter, Szilos, Ógyalla (augusztus 10-én a városi hivatalnál), Bátorkeszi, Lakszakállas, Megyercs és Zsemlékes következik. Végül az utolsó szakaszban, augusztus 15-től 20-ig az alábbi településeken adják át a csomagokat: Újgyalla, Búcs, Vágfüzes, Martos, Komárom (augusztus 17-én a városi rendőrség raktárainál), Izsa, Keszegfalva, Madar. Németh Károly, a Vöröskereszt komáromi területi igazgatója elmondta, járásunkban 2108 csomagot osztanak szét mintegy 1211 rászoruló között. (részletekért katt ide, a Komáromi járás a 16. oldalon)

A csomag tartós alapélelmiszereket tartalmaz, melynek listáját megtatálja táblázatunkban. Élelmiszerfajtánként többnyire egy szokásos kiszerelésű dobozról/csomagról van szó, néhány esetben többről, a 13 és fél kilós segélycsomag összértéke 33,66 euró.

IMG_1729Megérkeztek a csomagok Gútára

Családok több csomagot kaphatnak

Nehéz anyagi helyzetben lévő egyedülálló személyek és családok is jogosultak a csomagra, a munkaügyi hivatal a szociális segélyben részesülők nyilvántartása alapján választotta ki a rászorulókat – tehát néhány kivételtől eltekintve alapfeltétel, hogy valaki szociális segélyben részesüljön. Több mint 50 ezer család kap csomagot, de rászoruló nyugdíjasokat, rokkantnyugdíjasokat, súlyosan egészségkárosult személyeket is érint a segélyprogram.

tablazatAz egyedül élő rászorulók egyszerre 1 csomagra jogosultak, az 1-2 gyermekes családok 2-őt kaphatnak, a 3-4 gyermekes családok 3-at, az 5 vagy több gyereket nevelők pedig egy alkalommal 4 csomagot – mondta el lapunknak Jana Lukáčová, a munkaügyi hivatal szóvivője. Hangsúlyozta, az adatbázisukat folyamatosan frissítik, így egyetlen jogosultról sem feledkeztek meg, a rászorulók pedig minden információt megkapnak a szétosztásról – járásunkban levélben tájékoztatják őket. Németh Károly hozzáfűzte, nagyjából másfél héttel a szétosztás előtt küldik ki a leveleket, mely az átvétel pontos helyét (fal-vaknál többnyire a községi hivatal) és időpontját is tartalmazza – tehát van, akiknek már postázták az értesítőket, mások pedig az elkövetkező napokban kapják kézhez.

Országszerte a nyár végéig több mint 103 ezer élelmiszercsomagot juttatnak el, összesen csaknem 50 ezer rászorulónak. A legtöbb csomag az ország keleti felébe, délkeleti járásaiba irányul, így például a Rimaszombatiba, Rozsnyóiba, Iglóiba. Ősszel jön az uniós segély következő köre, amikor tisztasági csomagok kerülnek szétosztásra, ezek többek között szappant, sampont, fogkrémet, fogkefét és mosószert tartalmaznak majd.

Az Európai Unió 2014-ben döntött úgy, hogy a 2011/12-eshez hasonló segélycsomagot hagy jóvá a legszegényebb polgárainak, élelmiszert és higiéniai eszközöket biztosítva számukra. A 4 évvel ezelőtti program, melynek során lisztet és tésztát juttattak el a szegényeknek, botrányba fulladt. Országszerte – beleértve régiónkat is – mintegy 88 ezer ember hiába várta a megígért támogatást, több ezer tonna liszt nem érkezett meg a szétosztással megbízott régiós koordinátorokhoz és szervezetekhez. Azóta sem tisztázott, hová tűnt a segély egy része, a felelősöket sem sikerült megnevezni. A mostani, 2020-ig tartó FEAD-program 65 millió euróba kerül, ebből 55 milliót az unió fizet.

(csaba)

(Cikkünk a Delta augusztus 1-jei számában jelent meg)

Top